Regions i ciutats europees al cor del Green Deal 2.0

0
48

L’agenda renovada del Green Deal ha de situar les regions i les ciutats al seu centre, abordar els impactes territorials asimètrics i abordar la bretxa de finançament.

Les regions i ciutats de la UE insten a la Unió Europea a dur a terme polítiques ambicioses del Pacte Verd per assolir l’objectiu de neutralitat climàtica l’any 2050, crear economies pròsperes i garantir el benestar dins dels límits planetaris sense deixar ningú ni cap lloc enrere. El Comitè Europeu de les Regions (CDR) va presentar el 29 de maig en presència del vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš, l’informe Regions and cities shaping the European Green Deal 2.0, que descriu 29 recomanacions clau per al proper mandat legislatiu de la UE Maros Šefčovič.

L’informe demana una agenda renovada del Green Deal 2.0 que tingui com a objectiu fomentar la competitivitat sostenible i l’autonomia estratègica, eradicar les desigualtats socials i aprofitar encara més el potencial de la innovació verda. Aquesta nova agenda hauria de situar les regions i les ciutats, i els seus contextos i necessitats específiques, en el seu centre. Hauria de garantir que les regions i les ciutats tinguin les eines i els recursos necessaris per assolir objectius ambiciosos i tinguin poder per dissenyar i governar les seves pròpies vies de transició. L’informe insta a mantenir el nivell d’ambició requerit per la ciència i destaca el cost de no actuar. No obstant això, assenyala que des de la introducció del Pacte Verd Europeu s’han produït diverses crisis internacionals, que mostren la necessitat d’un Pacte Verd reforçat i més flexible, preparat per respondre als reptes en un context en evolució i evitar que la transformació verda afecti de manera desigual a les persones vulnerables. i regions.

Les regions i les ciutats també estan expressant la seva preocupació per una bretxa de finançament per implementar el Pacte Verd Europeu en els propers anys, ja que moltes autoritats locals i regionals de la UE ja estan lluitant per oferir la inversió necessària per a la transició verda i digital.

Algunes de les recomanacions clau inclouen:

  • Construir una estratègia de sostenibilitat ambiciosa a llarg termini i un marc estable que vagi més enllà d’un sol termini, amb el nivell d’ambició requerit per la ciència i posant més atenció a la transició justa.
  • Enfortir l’actual Pacte Verd Europeu amb avaluacions d’impacte territorial, almenys a nivell regional, i millorar el seguiment centrant-se en els impactes territorials asimètrics mitjançant el desenvolupament d’un marcador Verd 2.0 que inclogui indicadors socioecològics i de benestar més enllà del PIB.
  • Millorar la coordinació dels fons i instruments de la UE per a la transició verda i digital, reforçar els esforços per a una millor regulació i simplificació, promoure un enfocament basat en el lloc i facilitar l’accés a les regions i ciutats que més necessiten aquests fons.
  • Reforçar el paper de lideratge que la Unió Europea està jugant en la transició global i treballant cap a un Global Green Deal construït al voltant de la participació de ciutats i regions, alhora que reforça la governança multinivell a tots els estats membres de la UE i a nivell de la UE.
  • Augmentar l’atenció a la protecció de la biodiversitat, avançar en la transició cap a sistemes alimentaris sostenibles i abordar les interconnexions entre la salut humana, el canvi climàtic i les crisis ambientals.
  • Alineació de les prioritats i les assignacions del proper marc financer plurianual de la UE amb les ambicions, els objectius i els objectius del Pacte Verd 2.0, amb el suport d’un enfocament orientat a la missió a través d’objectius específics i temporals i un paquet financer sòlid que inclogui assistència tècnica i un augment directe de la UE. finançament a ciutats i regions.
  • Abordar l’existent bretxa d’inversió del Pacte Verd europeu amb una política de cohesió reformada que doni suport a la despesa relacionada amb el clima amb inversions augmentades i accelerades en adaptació climàtica, biodiversitat i resiliència i aborda els impactes asimètrics del canvi climàtic i les diferents vulnerabilitats i necessitats a les regions i ciutats de la UE.

“A mesura que estem a la vigília de les eleccions a la UE, faig una crida al futur Parlament Europeu i a la Comissió per mantenir les nostres polítiques de Green Deal ambicioses però també realistes, posant al centre les necessitats, els reptes i les possibilitats de les persones, les seves empreses i els seus territoris. Les ciutats i les regions són els motors de la transició que fan avançar la nostra economia i la nostra societat creant comunitats locals més competitives, resilients i més saludables. Tanmateix, no ho podem fer sols. Necessitem una política de cohesió que arribi a totes les ciutats, regions o pobles, assegurant-nos que cap es quedi enrere. Necessitem fons directes de la UE per als projectes sostenibles sobre el terreny. També necessitem una implicació activa del sector privat, responsable de més del 80% de les emissions de CO2 a la UE”

Rafał Trzaskowski​ (PL/PPE), alcalde de Varsòvia i president de la Comissió ENVE del CdR i del grup de treball Green Deal Going Local

Des del 2019, el Comitè Europeu de les Regions (CDR), la veu de les regions i les ciutats en el procés d’elaboració de polítiques de la UE, ha emès més de 78 dictàmens/resolucions que cobreixen les diferents àrees temàtiques del Pacte Verd Europeu. L’informe Regions and cities shaping the European Green Deal 2.0 s’ha elaborat sota el lideratge del grup de treball Green Deal Going Local, amb la contribució activa i la cooperació de totes les comissions temàtiques del CDR. La Mesa del CDR va adoptar les recomanacions polítiques a l’abril.

L’acte del 29 de maig es va organitzar en el marc de la iniciativa Green Deal Going Local del Comitè Europeu de les Regions i va formar part de les activitats del CdR dins del Pacte d’Alcaldes per al Clima i l’Energia i el Pacte Climàtic Europeu. En els debats van participar ambaixadors del Pacte d’Alcaldes i ambaixadors del Pacte Climàtic.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.