ALCANAR  • Montsià

El Govern a les Terres de l’Ebre coordina amb l’Ajuntament d’Alcanar actuacions necessàries per fer front a les afectacions derivades de les inundacions

0
1845

Albert Salvadó: “la coordinació en la gestió de l’emergència entre els dipositius municipals i els de la Generalitat ha funcionat molt bé, ara hem d’estar al costat de les persones i els sectors productius més afectats”

El delegat territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, juntament amb l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, han presidit avui una reunió per a coordinar les actucions necessàries i valorar les afectacions al municipi derivades de les inundacions per la tempesta del proppassat 1 de setembre.

L’objectiu d’aquesta primera reunió, un cop finalitzats els treballs d’emergència dels darrers dies, ha estat “identificar les necessitats i coordinar-nos entre les administracions per ser el més efeicients possible en la mobilització de recursos i, sobretot, posar fil a l’agulla per atendre les persones i per minimitzar al màxim les pèrdues econòmiques ocasionades per les inundacions” – ha destacat el delegat del Govern.

En aquest sentit, Albert Salvadó ha explicat que “la cooordinació en la gestió de l’emergència entre els dispositius municipals i els de la Generalitat ha funcionat molt bé, resolent les incidències més grues, amb un ràpid desplegament en els moments més crítics, ara seguirem treballant Govern i Ajuntament per estar al costat de les persones i els sectors productius més afectats, fent front a les afectacions amb la mateixa implicació i coordinació“. Així, en la reunió també hi han participat els responsables territorials dels departaments del Govern a les Terres de l’Ebre implicats en l’emergència: Pilar Caballés de la Presidència; Adam Tomàs d’Empresa i Treball; Mar Lleixà d’Igualtat i Feminismes; Jesús Gómez, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Miquel Alonso d’Interior; Felip Monclús de Drets Socials; Xavier Pallarés de l’IDECE i Enric Martínez de Ports de la Generalitat; juntament amb els regidors i les regidores del Govern municipal d’Alcanar.

El desplegaments dels mitjans de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha permès netejar aquests dies la llera del barranc de Sant Jaume i tot l’entorn; també des de Ports s’ha habilitat tota la zona del passeig marítim, mentre es continua treballant per resoldre les afectacions de les instal·lacions portuàries, sobretot el fons marí, on el calat s’ha vist compromés per grans quantitats de materials que va arrossegar l’aigua. Així, aquesta setmana es preveu resoldre la situació per tal de realitzar una batimetria, una vegada les condicions de turbulència de les aigües ho permeti i poder, d’aquesta manera, permetre el retorn al port de les Cases de la seva flota pesquera. 
També esl darrers dies el Departament de Territori ha habilitat i netejat les carreteres i vies de comunicació dels tres nuclis urbans d’Alcanar, per on ja es pot circular amb normalitat per la xarxa viària de la Generalitat. A més a més, aquesta setmana s’iniciarà el reforç del talús de la TP-3318, entre Alcanar i Ulldecona, que s’ha vist compromès durant l’episodi de pluges.
Per poder actuar ràpidament en la resolució de l’esboranc als passeig marítim de les Cases, les administracions treballen conjuntament per actuar en la major brevetat possible i, en aquest objectiu, des de Ports de la Generalitat ja s’està elaborant una memòria valorada per concretar les afectacions i cercar les solucions pertinents. 
Al mateix temps, també es treballa en la valoració de les afectacions als camins rurals del municipi “perquè són les vies d’accès als caps i finques, ara molt malmesos i que caldrà arrnajar el més aviat possible per evitar que l’afectació econòmica a les explotacions agràries sigui més elevada” – ha avançat el delegat del Govern.

D’altra banda, des de l’Ajuntament d’Alcanar ja s’ha articulat un informes que, des de la Generalitat es remetrà al Consell de Ministres els propers dies, en què se sol·licita la declaració de zona catastròfica i, en aquest sentit, l’alcalde Joan Roig ha avançat que “l’informe d’Alcanar amb una anàlisi inicial per poder determinar la magnitud de les afectacions ja està fet, i avui mateix la Junta de Govern Local es reuneix per a fer la sol·licitud. No podem caure en els errors del passat, aquestes ajudes han d’arribar de forma ràpida a la ciutadania“. 

L’alcalde d’Alcanar ha agraït novament la col·laboració de tota la gent que “s’ha bolcat durant aquests dies, en què més de 300 voluntaris han estat a peu de carrer ajudant-nos en les tasques de neteja, juntament amb els cossos d’emergència d’arreu, que ens ha permès en 4 dies tornar a iniciar l’activitat diària amb la major normalitat possible“.

El delegat del Govern i l’alcalde d’Alcanar s’han emplaçat a mantenir periòdicament aquestes reunions de coordinació per fer el seguiment de totes les actuacions necessàries per afrontar les afectacions derivades d’aquestes noves inclemències meteorològiques. Així també des del Departament d’Interior i les corporacions municipals s’han marcat revisar els plans d’emergència locals obligats per recurrència d’aquests episodis que “no tenim cap dubte són resultat de les conseqüències del canvi climàtic i també d’una planificació urbanística caòtica feta dècades passades i que cal que revisem amb premura” – ha avançat l’alcalde, Joan Roig.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.