Barcelona • Barcelonès

El Govern impulsa la cultura als micropobles amb una nova línia d’ajuts

0
2415

  • El Departament de Cultura treballa perquè tota la ciutadania tingui accés a la cultura, per això la reforça en els pobles de menys de 1000 habitants i respon així a la demanda de l’Associació de Micropobles de Catalunya
  • La nova línia d’ajuts compta amb 2,17 milions d’euros de pressupost i facilita la programació d’espectacles professionals d’arts en viu 

El Departament de Cultura, seguint amb la seva estratègia de fer arribar la cultura a tota la ciutadania de Catalunya i d’impulsar els sectors professionals de la cultura, crea una nova línia de subvencions per a la programació d’espectacles d’arts en viu de caràcter professional en municipis de fins a 1.000 habitants. La inversió prevista és de 2,17 M€.

Amb aquesta iniciativa, el Departament de Cultura vol reforçar el suport econòmic al món local per tal d’assegurar que els ciutadans de tot el país tenen accés a la programació cultural professional. A més, això també reforça els sectors de les arts escèniques i la música, perquè suposa noves oportunitats de contractació arreu de Catalunya.

La consellera de Cultura ha dit que amb aquesta nova línia de subvenció “aconseguim dos objectius molt importants per al Departament: que la gent es trobi la cultura a casa seva, a la plaça, al carrer i als seus espais, però també professionalitzar i que hi hagi molta més contractació d’aquests esdeveniments”. Garriga ha afegit que “estem parlant de municipis de menys de 1.000 habitants. En tenim 500 arreu de Catalunya i, per tant, podem aconseguir 1.500 o 2.000 contractacions l’any vinent. Això serà un increment molt important de la contractació.”

El president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà, ha valorat molt positivament la creació d’aquesta nova línia de subvenció, ja que “era una reivindicació que reclamàvem des de feia temps i que ara s’ha fet realitat”. Solà creu que “amb aquests ajuts, es fa un pas endavant i ferm per a l’equilibri cultural, perquè els pobles petits podran gaudir de la cultura en el seu propi municipi”.

Podran acollir-se a aquesta nova línia de subvenció totes les entitats municipals descentralitzades (EMD) i els ajuntaments de municipis de Catalunya amb una població igual o inferior a 1.000 habitants que s’hi presentin. Aquesta nova línia permetrà als micropobles disposar d’un ajut del Departament de Cultura de fins 4.500 € per al període 2023/2024, fins a arribar a la inversió total prevista de 2,17 M€.

El període de presentació de sol·licituds s’iniciarà el 13 de setembre fins al 3 d’octubre a les 14 hores. Es poden consultar les bases específiques al web del Departament de Cultura.

Cultura accessible per a tothom: un objectiu polític fet realitat

Aquesta legislatura, el Govern està impulsant la cultura arreu de tot el país, “parant atenció als diferents contextos territorials i també als agents que fins ara quedaven fora del prisma del Departament de Cultura”, explica la consellera Natàlia Garriga. 

En aquest sentit, l’any passat ja va iniciar-se la innovadora línia de cultura comunitària i transformació social, que va tenir una gran acollida (es van subvencionar un total de 199 projectes impulsats per organitzacions culturals i també entitats del tercer sector, com ara projectes d’integració social o grups de dones, entre altres). Enguany s’ha iniciat també la nova línia per a la programació d’espectacles en esdeveniments d’interès agroturístic, per tal de sumar la cultura als esdeveniments gastronòmics que es fan arreu de Catalunya. Aquesta línia, que es va presentar la setmana passada, es dirigeix als municipis que tenen menys de 150.000 habitants i és el resultat de la col·laboració entre els Departaments d’Empresa i Treball, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Cultura.

Les línies de cultura comunitària, de foment de les arts en viu als micropobles, i d’incorporació de la cultura en esdeveniments d’interès agroturístic, formen part de l’estratègia comuna del Departament de Cultura per tal de millorar l’accés a la cultura, dins de la qual destaca l’elaboració de la nova llei de Drets Culturals, entre altres.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.