BARCELONA • Barcelonès

El Govern presenta els materials antiestigma de la salut mental per a administracions locals

0
256

  • La consellera de la Presidència assegura que la cooperació entre administracions, institucions sanitàries, professionals, entitats i món local és clau per avançar vers una societat lliure d’estigma en salut mental
  • Vilagrà ha recordat que el Pacte Nacional per a la Salut Mental de la Generalitat és “prioritari” i ha permès que “s’hagi passat dels eslògans als fets”

Barcelona, 16 de desembre

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha presentat aquest matí al Palau de la Generalitat els materials antiestigma de la salut mental per a administracions locals. Els recursos que avui s’han presentat han estat elaborats per Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma formada per les principals entitats de segon nivell de la salut mental a Catalunya i gràcies a l’impuls de la direcció del Pacte Nacional per la Salut Mental de la Generalitat de Catalunya. Un pacte que, per Vilagrà, és “prioritari i té una aplicació interdepartamental” i que ha permès que “des del Govern s’hagi passat dels eslògans als fets”. 

Durant la presentació dels materials, la consellera Vilagrà ha assegurat que el de la salut mental “és un àmbit complex i delicat que requereix de la col·laboració de professionals de la xarxa de serveis socials d’atenció pública en salut mental i addiccions” i ha qualificat “de valuosa aportació” la de la plataforma Obertament. 

“Volem ajudar a les persones amb una malaltia mental, visquin on visquin, ciutats o pobles petits, que pateixen una doble victimització: per la pròpia malaltia i pel rebuig i l’aïllament social que comporta” ha dit VilagràPer la consellera de la Presidència, “la clau per fer-ho és la cooperació i entesa entre administracions, institucions sanitàries, professionals, entitats i món local per avançar vers una societat lliure d’estigma en salut mental”. “Les dades dia a dia corroboren l’emergència sanitària en salut mental” ha assegurat Vilagrà i per això “ens calactuar plegatsi des de tots els àmbits”. 

La consellera ha recordat la voluntat del Departament de Presidència de codecidir, participar, dialogar i escoltar el món local també en l’àmbit de la salut mental ja que “és un àmbit que no coneix de territoris i que afecta moltes persones, que sovint pateixen la seva malaltia en silenci”. Vilagrà ha recordat als ajuntaments que “són la primera administració a la qual acudeix la ciutadania per a realitzar els seus tràmits i atendre les seves necessitats” i per això els ha instat a implementar polítiques que promoguin el benestar. “La salut mental és una emergència de país que no coneix fronteres. Com a ajuntaments, podeu vehicular els diferents esforços existents en el territori, fomentant la participació i la col·laboració de les entitats involucrades” ha dit Vilagrà que ha afegit que des del Govern “estem aquí per donar-vos suport, estar al vostre costat i treballar plegats i de la mà”. 

Durant la presentació, la presidenta d’Obertament, Àngels Bardají, ha assegurat que “el paper dels ens locals és clau per potenciar línies d’actuació estratègiques per al desenvolupament de noves accions per reduir l’estigma envers les persones amb trastorns mentals“. I ha afegit que “els recursos antiestigma que presentem avui permeten vehicular els diferents esforços existents cap al territori, fomentant la participació i la col·laboració de les entitats locals involucrades“. Per la seva part, Francesc Martínez, activista d’Obertament, ha explicat que “quan era adolescent i estava ple d’obsessions i compulsions no tenia gens clar què em passava ni qui, ni on em podien ajudar” i ha celebrat que aquesta situació ara estigui canviant ja que els recursos presentats avui “són recollits per ajuntaments, diputacions i consells comarcals”. En l’acte també hi ha intervingut la directora de Serveis d’Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Pilar Solanes; l’alcalde d’Alella, Marc Almendro i l’activista antiestigma, Rosa Maria Garcia.

En la presentació, que ha tingut lloc aquest matí al Palau de la Generalitat, també hi ha participat, per part de l’executiu català, el delegat del govern a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Castells Farré; el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, David Rodríguez González; el director general d’Administració Local, Bernat Valls Fuster; i la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana Aguilà.

Recursos antiestigma de la salut mental per a ens locals i entitats

Els recursos de lluita contra l’estigma es poden classificar en dos grans grups, segons si estan dissenyats per ser aplicats directament pels ens locals, o perquè els ens locals els puguin posar a disposició de les entitats de salut mental i de les taules locals de salut mental que tenen al seu territori. 

Els recursos que apliquen directament els ens locals són la Guia de Plans Locals Antiestigma que orienta a les administracions locals en el disseny de plans locals antiestigma; la Guia per a la promoció de la salut mental sense estigmes als ens locals per abordar la temàtica de la salut mental entre els treballadors dels ens locals; la Guia antiestigma per a professionals d’atenció al públic; i la Guia de comunicació antiestigma per a ens locals adreçada als tècnics de comunicació. Entre aquest tipus de recursos, també es troben campanyes de comunicació destinades a sensibilitzar sobre la importància de trencar amb l’estigma com “No a la discriminació, sí a les persones”, “Es busca famós”, “Dona la cara”, “Cap conversa pendent”, “Parla obertament”, “Jo tampoc estic bé”, “No és culpa meva”, “No tingues depressió”, entre altres. 

També es posa a disposició dels ens locals les bases i convocatòries de subvencions per a projectes antiestigma, que són models de redactat per tal que els ens locals puguin impulsar la seva pròpia convocatòria de subvencions per a projectes antiestigma, o bé desenvolupar una nova línia de subvenció en el marc de les convocatòries generals de subvencions a entitats ja existents. L’entitat Obertament facilitarà aquests models com a plantilles, però els ens locals seran els responsables de tramitar i gestionar la seva aplicació.

Pel que fa el segon tipus de recursos avui presentats, els destinats a entitats de salut mental i taules locals de salut mental, destaquen el desenvolupament de projectes antiestigma com la Guia d’impuls d’accions antiestigma; el Kit de sensibilització en salut mental; la Guia de disseny de projectes antiestigma amb metodologia TLC3 (Focalitzada- targeted-, Local Contacte, Creïble i Continuat); i la Guiad’avaluació de projectes antiestigma. També es posen a disposiciórecursos antiestigma per a col·lectius específics, per exemple, la Guia de comunicació per a entitats; la Guia antiestigma per a professorat; la Guia didàctica per a la promoció de la salut mental sense estigmes als centres educatius; la Guia d’abordatge de la salut mental a l’aula; la Guia per a la promoció de la salut mental sense estigmes en l’àmbit familiar; la Guia antiestigma per a professionals sanitaris; la Guia de recomanacions per a periodistes; i la Guia de recomanacions sobre el tractament de la salut mental per a polítics.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.