05.08.11 – BARCELONA • Barcelonès

Els ajuntaments alerten que no poden continuar assumint el cost de competències que no els corresponen

0
226

Barcelona (ACN).- La situació financera de molts ajuntaments catalans està al límit. Un dels principals problemes és que han anat assumit el cost de competències que no els corresponen i que haurien de finançar la Generalitat o l’Estat. Per això, han alertat que la situació és insostenible i urgeix una reforma de la llei d’hisendes locals. Així ho han explicat els batlles dels ajuntaments de Moià, Dionís Guiteras; Gelida, Lluís Valls; Tortosa, Ferran Bel i Cunit, Montserrat Carreras, en un debat a Catalunya Ràdio. Tots ells han coincidit en apuntar que també cal redimensionar les tasques que han de fer els consistoris i crear un front comú de tots els agents implicats.
Els alcaldes han assegurat que el principal problema no és d’on treure els recursos sinó com finançar els serveis que es veuen obligats a oferir. L’alcalde de Tortosa ha afirmat que en els darrers anys s’han anat generant noves competències i necessitats, sovint imposades per lleis aprovades per l’Estat o la Generalitat, que no van acompanyades d’un finançametn per als ajuntaments. Davant d’això, aquests han d’oferir aquestes prestacions amb els seus propis recursos, situació que ha desenvocat en problemes econòmics molt greus. "El que cal és que aquestes competències tinguin el finançament que necessiten", ha declarat Bel.

Fa una setmana l’alcalde de Moià alertava de la crítica situació de les finances del seu consitori i assegurava que no sabia si podria pagar la nòmina dels treballadors públics a l’agost. Aquest divendres s’ha mostrat convençut que així podrà ser gràcies a com ha reaccionat tot el poble i els agents implicats. Malgrat això la situació continua sent complicada.

A Cunit la situació no és molt diferent. L’alcaldessa, Montserrat Carreras, ha explicat que el deute arriba als 39 milions d’euros (MEUR) i que l’endeutament amb els bancs és de 23 MEUR. A més, hi ha 1.500 factures sense pagar, el que suposen un import de més de 16 MEUR. Ha explicat que el pressupost de que disposen cada mes permet pagar les nòmines dels treballadors i els prèstecs amb els bancs però no les factures, per la qual cosa "hi ha empreses que no cbren des de fa dos anys".

L’Ajuntament de Tortosa s’ha vist obligat a establir el copagament en alguns serveis, com el de teleassistència. El seu alcalde, Ferran Bel, ha lamentat que s’ha hagut d’arribar a aquesta situació perquè hi ha lleis, com la de la dependència en aquest cas, que garanteixen uns drets als ciutadans però no estableixen finançament als consistoris perquè puguin oferir-los. En el seu cas ha explicat que ja fa anys que els tributs estan a la banda màxima, per la qual cosa no es poden apujar més. Ha criticat també que el Ministeri d’Economia els hi reclami ara una part del finançament que van rebre el 2009 després de fer la liquidació dels tributs, que en el cas de Tortosa suposa una pèrdua d’1,5 MEUR.

A Gelida però la situació és diferent. El seu alcalde ha afirmat que fa quatre anys que estan impulsant mesures per contenir la despesa i que l’any passat van aconseguir amortitzar 0,5 MEUR, la mateixa quantitat que enguany. El deute d’aquest consistori és de 4,5 MEUR, molt inferior a molts altres, però tot i això Valls ha alertat que cal continuar aplicant mesures d’estalvi i establir les reformes necessàries per solucionar el problema de finançament local.

Redimensionar les funcions dels consistoris

Però la solució no passa només per més finançament. L’alcaldessa de Cunit ha dit que la crisi ha de fer replantejar-se "quins són els papers de cada administració" i ha considerat que seria bo que els ajuntaments se centressin en oferir "els serveis bàsics". En aquest sentit, ha dit que els ciutadans hauran d’entendre que la resta de prestacions no es poden donar o les hauran de pagar ells mateixos. "No pot ser que segons quins serveis que són un luxe els estiguem gestionant amb els diners de tots els ciutadans", ha declarat.

Per la seva banda, Guiteras ha dit que és hora que tant polítics com ciutadania comencin "a tocar de peus a terra" i ha apostat per un pacte social on es defineixi que és el que realment vol la societat. L’alcalde de Moià ha considerat un error "anar llençant pilotes" per treure’s la culpa de sobre i ha afirmat que és primordial un treball conjunt de conscienciació entre ciutadans i responsables de l’administració per afrontar la situació conjuntament. Bel ha coincidit en aquest missatge i ha demanat un "front comú".

Dèficit crònic

L’alcalde de Tortosa ha afegit que no es tracta d’un problema sorgit arran de la caiguda del mercat de la construcció, sinó que ha assegurat que els ajuntaments pateixen un problema de dèficit de finançament "crònic". Ha dit que l’etapa de bonança econòmica va ser "un miratge" i va fer que molts consistori si no reclamessin una reforma del sistema de finançament que ara veuen del tot necessària.

En aquest sentit, ha advertit que si no hi ha una reforma "profunda" de la llei no resoldrà el problema, ja que ha advertit que introduir el copagament, reduir la despesa i mancomunar serveis no seran mesures suficients. "L’Estat no es pot escudar dient que no té recursos", ha asseverat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.