29.3.19 – BARCELONA • Barcelonès

Esmorzar d’Alcaldes.eu sobre continuïtat i canvi als ajuntaments catalansEls electors tendeixen a votar la continuïtat dels governs municipals 

0
249

El Col·legi de Politòlegs presenta un estudi que confirma algunes intuïcions i presenta altres resultats inesperats


(D’esq. a dreta): Sr. F. Xavier Roca, director i editor d’alcaldes.eu; Carles Luz, alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta; Il·lm. Joan Martí, alcalde de Santa Coloma de Farners; Il·lm. Sr. David Rodríguez, alcalde de Solsona; Il·lm. Sr. Adam Tomàs, alcalde d’Amposta; Il·lm. Sr. Marc Solsona, alcalde de Mollerussa; Sr. Lluis Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya (2010-2012) i alcalde de Sant Cugat del Vallès (1999-2010); Sr. Antoni Biarnés, Director del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya; i Sr. Joaquim Ferret, catedràtic de dret administratiu a la UAB. 
Aquest matí, en el marc de l’Esmorzar organitzat per Alcaldes.eu, els batlles de cinc capitals comarcals han debatut sobre la continuïtat i el canvi en els governs municipals. En vistes a l’inici de les properes campanyes electorals, el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya ha presentat l’estudi “Continuïtat i canvi als ajuntaments catalans – Anàlisi i evolució de les eleccions municipals (1979/2015)”, que ha estat presentat pel seu director, Antoni Biarnès, i debatut posteriorment pels alcaldes d’Amposta (Adam Tomàs), Mollerussa (Marc Solsona), Santa Coloma de Farners (Joan Martí), Solsona (David Rodríguez) i Gandesa (Carles Luz).

En les alcaldies catalanes de la democràcia ha predominat més la continuïtat que el canvi (tant en els alts entre mandats com dins dels mandats).

L’estudi ha posat de relleu que, des de l’inici de la democràcia, en les alcaldies catalanes ha predominat més la continuïtat que el canvi, ja sigui entre mandats com, també, dins del transcurs d’un mateix mandat. Aquesta tendència és més accentuada com més petits son els municipis i com més crisis econòmiques i polítiques s’han viscut. Antoni Biarnès ha destacat que “és la primera vegada que es fa un estudi d’aquest tipus a Catalunya, i els seus resultats confirmen amb dades algunes impressions prèvies, però també aporten algunes sorpreses (com ara comprovar que l’increment o disminució de la continuïtat al capdavant de les alcaldies no està correlacionat amb la variació de la participació electoral, o que les variables econòmiques –crisi- o polítiques –corrupció, procés català…- sovint tarden en traduir-se en canvis a les batllies)”. 

En el cas dels salts entre mandats, la continuïtat de les alcaldies ha disminuït als darrers anys.

Durant el posterior debat, els alcaldes han anat confirmant la validesa en termes generals de l’estudi, explicant els seus propis casos. Particularment, Carles Luz ha opinat que en els municipis petits, el contacte entre ciutadans i polítics és més proper i que “compta menys” el color polític que les persones. No obstant la major presència de la continuïtat, Adam Tomàs ha apreciat que entén el canvi, ja que de vegades “la ciutadania percep que la societat avança, però si les cares dels governants no canvien, pot tendir a pensar que els governs no fan propostes adaptades als nous temps”.

L’increment dels canvis sembla estar relacionat amb els períodes de crisis econòmiques i/o polítiques

Alcaldes com David Rodríguez i Joan Martí també han caracteritzat l’actual situació de fragmentació política i ideològica i han reclamat, juntament amb alguns assistents entre el públic, com ara Lluis Recoder, una major capacitat d’assolir pactes i desenvolupar visions estratègiques que transcendeixin la durada de les legislatures.
Temes com els de la conjugació del treball professional i la vida política, o la compatibilitat entre l’alcaldia i la participació al Parlament de Catalunya han estat també abordats com a possibles causes de la durada en el càrrec o canvi dels alcaldes. En aquest sentit, Marc Solsona ha comentat que, tot i representar un gran esforç, és bo compaginar ambdues feines, ja que, en el seu cas, “volem que les decisions importants no passin de Mollerussa, sinó per i a Mollerussa” i que convé estar present en els principals centres de decisió del país. Durant l’esmorzar s’ha dit que l’actual Parlament de Catalunya és el que compta amb un nombre menor d’alcaldes i alcaldesses de tota la història de la democràcia.

ESTUDI SOBRE L’ANÀLISI DE L’EVOLUCIÓ DE LES ELECCIONS MUNICIPALS ENTRE ELS ANYS 1979 I 2015


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.