David Font

Alcalde de Gironella

“La clau és creure en les nostres pròpies possibilitats”

demo
0
237

Gironella és un municipi situat en la meitat sud del Berguedà. Des de temps remot n’hi diuen “la perla del Llobregat”, tot i que l’origen precís de l’expressió no està del tot clar. Potser li’n deien perquè els que la visitaven la trobaven bonica, o consideraven que era un lloc excel·lent de pas. Abans dels romans, els ibers habitaven la zona. I al llarg de tota l’Edat Mitjana, Alta i Baixa, la gent s’afanyava a construir i a treballar amb constància i bones arts. De tot això en parlen els temples romànics, els ponts antics, els camins que menen cap a les mines de sal i, sobretot, el riu: el Llobregat ha estat una de les artèries més actives per a l’economia del país. I Gironella, amb les seves colònies industrials, dóna testimoni d’una activisme que sempre ha acompanyat els seus habitants.

“Històricament, al Berguedà, hem patit moltes crisis, i hi ha hagut una síndrome de no creure en nosaltres mateixos” 
 
“Alguns van trobar una oportunitat en transformar les masies en centres de turisme rural. A dia d’avui la nostra és de les comarques amb major ocupació”
 
“Les colònies industrials segueixen plenes de vida”
 
“No només no hem apujat impostos sinó que hem introduït bonificacions” 
 
“La gent de fora coneix Gironella per les nostres comunicacions terrestres i pels atractius culturals i turístics propis: La Festa Major és rotundament la millor de tot el Berguedà”
De vegades sembla que al Berguedà s’hi pateixi una mena de pessimisme i de poca confiança en el futur… és cert? 
Aquí tenim una mena de síndrome de no creure en nosaltres mateixos. Hem patit motes crisis, per exemple: les del carbó i la mineria, la del tèxtil, la crisi de la construcció en els últims anys… i això ha fet que la gent perdi una mica l’autoestima i la moral de poder superar la situació. Però el Berguedà té un potencial molt gran a nivell turístic i industrial. Estem en una situació geogràfica amb bones comunicacions tant amb Barcelona i l’Àrea Metropolitana com també amb Girona. Ens falta, és cert, millorar les comunicacions cap a la banda de Solsona. Però la nostra situació ens dóna un avantatge competitiu. Jo confio que amb el temps es demostrarà que podem superar les adversitats que vivim ara mateix.
 
I què s’ha de fer perquè es trenqui aquesta consciència derrotista?
La clau és creure en les possibilitats que tenim nosaltres mateixos. Jo sempre poso com a exemple la forma que el Berguedà va superar les crisis de l’any 94, amb els incendis que van malmetre la comarca i que van afectar moltíssim a la pagesia i a la ramaderia. Alguns van trobar una oportunitat en transformar les masies en centres de turisme rural. A dia d’avui la nostra és de les comarques amb major ocupació de turisme rural. I hem de recuperar aquest esperit de la gent que confia en què pot sortir-se’n malgrat les adversitats.
 
Es diu de Gironella que és la “Perla del Llobregat”?
És un dels emblemes del municipi, de fet. Gironella és segurament el municipi que ha sabut treure més profit de tenir un riu que travessa el municipi per la meitat, i que separa la part antiga de la part moderna. I per la situació estratègica, li va venir aquest nom. Ara l’aprofitem com a part del posicionament turístic. I a més tenim les “perles de Gironella” que són unes galetes de pastisseria. 
 
El President Pujol deia que el riu més aprofitat del Món és el Llobregat. Com a conseqüència d’això, a Gironella hi ha hagut tres colònies tèxtils molt importants històricament? Què era una colònia tèxtil? 
Una colònia tèxtil era un petit poble dintre del poble. En el moment del màxim esplendor industrial s´hi van instal·lar famílies, i l’amo de la colònia hi va portar tots els serveis necessaris perquè la gent no s’hagués de moure d’allà. Tenien la seva escola, una església, el seu metge, les seves botiges, el seu cinema,… i el lloc de treball, que òbviament era el més important. Aquí en teníem tres de principals que eren Viladomiu Nou i Viladomiu Vell, de la mateixa família però de germans diferents. I cal Bassacs i Cal Metre que és la que està més integrada al nucli urbà. Amb la crisi dels 80, va tancar la darrera. Ara per sort, i des de fa uns anys, la Colònia Viladomiu Nou torna a estar en la màxima producció del món del tèxtil més avançat. Les Colònies segueixen plenes de vida, amb moltes famílies que hi viuen des de l’època de la revolució del tèxtil aquí a la nostra comarca. 
 
Repassant la història del municipalisme de Gironella, ens crida l’atenció això de “l’Escó en  Blanc”, Expliqui’ns què és.
Això va sortir a les últims eleccions al 2011. Un dels partits que van concórrer a les eleccions era el partit “l’Escó en Blanc”. Defensen que si aconsegueixen alguna representació a l’ajuntament o en l’administració que sigui, deixaran l’escó en blanc, i la cadira quedarà buida. És una manera de mostrar el malestar i la queixa del funcionament de la democràcia. Ja l’any 2007 a Gironella hi va haver un percentatge de vot en blanc molt elevat, de gairebé un 9%. Això va alertar a aquest partit, i es van presentar l’any 2011. Van fer un sol acte de campanya i van tenir un percentatge elevat de vots, un 5 i escaig per cent de votants. I això els va donar un regidor que mai ha pres possessió. Durant tota aquesta legislatura, dels 13 regidors que teníem dret a estar al ple municipal, tan sols 12 ho hem anat fent. 
 
Anem a repassar coses fetes al municipi,… Quines actuacions principals s’han portat a terme al llarg del darrer mandat al municipi?
Nosaltres hem volgut sustentar el municipi amb diferents pilars. D’una banda, un manteniment molt acurat del nostre espai públic. De l’altra, un progrés en les polítiques socials i de creació d’ocupació. Segurament que la obra més vistosa és la construcció de la biblioteca pública municipal. Gironella era un dels tres municipis de la província de Barcelona de més de 5 mil habitants que no tenia biblioteca pública. Ara existeix i està integrada a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. També hem adequat el casal d’esplai dels joves, voreres en barris que no tenien connexió dins del municipi, canvis en enllumenat, en tractament d’aigües… Tot això en temes de totxo i de façana. 
 
I en l’àmbit de les polítiques socials?
Vam iniciar un programa l’any 2012, el “Pla Inclou”, contra la exclusió social que incorpora formació i un lloc de treball per a persones del municipi. Ara mateix tenim oberta la cinquena convocatòria d’aquest Pla. Els beneficiaris, una vintena de persones, reben un contracte laboral durant 6 mesos, a banda d’un ajut de formació. També hem iniciat moltes eines de suport a empresaris i emprenedors amb unificacions en els seus impostos amb subvencions a aquells que s’instal·len a Gironella… I és que durant aquests 4 anys no hem tocat ni un sol impost, no hem apujat ni un sol impost als nostres ciutadans. 
 
Hi teniu gaire atur, a la vila?
Actualment, tenim al voltant d’un 16% d’atur. Estem en la línia de la comarca del Berguedà. En els últims mesos hi ha una tendència positiva de creació d’ocupació, tot i que no n’estem del tot satisfets, només faltaria, perquè creiem que encara n’hi ha d’haver molta més. A nivell d’emigració estem al voltant d’un 13 o 14% de persones que provenen de Marroc. La segona comunitat més nombrosa prové dels països de l’Europa de l’Est i hi ha una tercera comunitat que seria la dels llatinoamericans. 
 
Quina situació financera té el seu municipi?
No només no hem apujat impostos sinó que hem introduït bonificacions per a famílies nombroses o monoparentals per la utilització de determinats serveis. Ho hem pogut fer amb un esforç important. Tots hem tingut clar que calia reduir les despeses supèrflues. El nostre pressupost és d’uns 4 milions d’euros a l’any. El primer any vàrem reduir mig milió d’euros de despeses supèrflua. Només optimitzat les actuacions ja vam obtenir els recursos que ens han permès fer aquestes altres coses que comentava.
 
Pagueu les factures a 20 dies?
Sí, sí,…a 20 o 30 dies en funció de quan les aprovem però sí, estem acomplint la Llei des de ja fa un temps. Era una de les nostres obsessions. Quan vaig entrar a l’ajuntament estaven pagant a 14 mesos .
 
Amb aquesta situació econòmica, quines coses encara us restaran per fer?
D’entrada hi ha una cosa que no podrem fer perquè no depèn només de nosaltres, i que és la nova escola pública. La nostra escola municipal és de l’any 26 i té mancances importants, pel tipus d’edifici i perquè les necessitats de la comunitat educativa han canviat molt en aquests anys. Estem lluitant amb la Generalitat per a tirar-la endavant. A  hores d’ara hi ha un projecte executiu fet i aprovat per la Generalitat i ara nosaltres el que estem empenyent moltíssim perquè pugui ser una realitat malgrat la complicació econòmica que té la Generalitat… 
 
I quins altres projectes teniu de cara al futur?
La millora de la xarxa d’aigües, que tenia sentit als anys 60, però que necessita importants manteniments. Alguns aspectes de transformació del centre del municipi, com ara l’aparcament o la circulació dels autobusos. I la incorporació també d’una petita estació d’autobusos que ens permeti alliberar una mica el trànsit  de l’eix principal. Per a més endavant, el projecte de piscina coberta 
 
Un dels vostres compromisos de govern és el de resoldre les petites incidències municipals en menys de 72 hores. Què vol dir? 
De vegades hi ha petits temes (com ara una bombeta fosa, un arbre caigut, un tros de vorera aixecada…) que no es resolen amb la immediatesa necessària, per molt que s’avisi al regidor o al cap dels serveis tècnics. Ara, en el moment en què en tenim constància, ho hem de tenir resolt en tres dies. I segurament no tot ho hem aconseguit, hem de ser autocrítics, però en moltes coses sí que hi hem arribat. 
 
La gent de fora coneix Gironella?
Jo diria que sí. Crec que Gironella és coneguda, sigui perquè ho veuen de pas, de camí a la Cerdanya o a Andorra, o bé perquè circulen per l’Eix del Llobregat. Però jo m’atreveixo a dir que tenim unes quants elements singulars del municipi que fan que la gent la conegui. Tant de manifestacions artístiques o culturals com també de fires i actuacions diverses. La Festa Major de Gironella, ho puc dir amb tota rotunditat, és la millor de la comarca del Berguedà i fins i tot de comarques veïnes. 
 
I com és la gent de Gironella?
És gent treballadora, amb empenta, bona gent sobretot… La conec de tota la vida. Fa 34 anys que hi visc i n’estic encantat. Vull fer la resta de la meva vida aquí. Me’n sento orgullós, compromès i m’encanta Gironella.
 
Què li diríeu al President Mas en aquests moments, davant de la situació en la qual es troba?
Que almenys a mi personalment, i en el que a mi em pertoca com a Alcalde de Gironella, em tindrà al seu costat fins al final. Que és una persona molt valenta. Que el camí que s’ha començat és un camí de no retorn. Que des del Món municipal i des dels ajuntaments donarem empenta per a acompanyar-lo.
 
David Font és alcalde de Gironella des de juny de 2010. Des de ben jovenet estava vinculat a les comissions municipals de jovent i de festes del poble, i amb 19 anys, mentre estudiava Administració i Direcció d’Empreses a Barcelona, li va entrar el ruc-ruc de la política. Reconeix la importància dels seus pares i avis, que van patir molt durant la Postguerra, en la seva manera de ser i d’actuar. Abans de ser alcalde va treballar en banca. Ara diu que no deixaria de viure al seu poble per res del món, especialment perquè se’n sent orgullós.

QÜESTIONARI IMPERTINENT

  • El lloc que més s’estima del seu poble, el més entranyable: Jo el Casc històric.
  • Un llibre de capçalera: Les Memòries del President Pujol.
  • Una pel·lícula especial: ‘La Vida es Bella’
  • Una cançó: Simply the Best de la Tina Turner
  • Una beguda: El cafè
  • Un plat de cuina: El Blat de Moro escairat i l’Escudella del Blat de moro escairat.
  • Un país: Catalunya
  • Un viatge: El Transiberià
  • Un esport: L’esquí
  • I el que més valora d’una persona: La honestedat 

Gironella

Galeria d'imatges del municipi

Gironella és un municipi situat en la meitat sud del Berguedà. Des de temps remot n’hi diuen “la perla del Llobregat”, tot i que l’origen precís de l’expressió no està del tot clar. Potser li’n deien perquè els que la visitaven la trobaven bonica, o consideraven que era un lloc excel·lent de pas. Abans dels romans, els ibers habitaven la zona. I al llarg de tota l’Edat Mitjana, Alta i Baixa, la gent s’afanyava a construir i a treballar amb constància i bones arts. De tot això en parlen els temples romànics, els ponts antics, els camins que menen cap a les mines de sal i, sobretot, el riu: el Llobregat ha estat una de les artèries més actives per a l’economia del país. I Gironella, amb les seves colònies industrials, dóna testimoni d’una activisme que sempre ha acompanyat els seus habitants.




LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.