La Comissió decideix registrar una nova Iniciativa Ciutadana Europea sobre el tabac

0
1287

La Comissió va decidir registrar una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) titulada “Crida per aconseguir un entorn sense tabac i la primera generació europea sense tabac per al 2030”. Els organitzadors de la iniciativa demanen a la Comissió que proposi una legislació per evitar que les noves generacions caiguin en l’addicció al tabac, que actuï contra els perills ambientals relacionats i contra el tabaquisme. Més concretament, demanen a la Comissió que proposi actes legals per acabar amb la venda de productes de tabac i nicotina als ciutadans nascuts a partir del 2010. La iniciativa també demana mesures específiques per aconseguir platges i riberes sense tabac i sense burilles, crear una xarxa europea de parcs nacionals sense tabac i burilles, ampliar els espais exteriors lliures de vapors i eliminar la publicitat del tabac i els seus presència en produccions audiovisuals i xarxes socials.

Com que aquesta Iniciativa Ciutadana Europea compleix les condicions formals, la Comissió considera que és legalment admissible. La Comissió no ha analitzat el fons de la proposta en aquesta fase.

La decisió d’inscriure’s té caràcter jurídic i no prejutja les conclusions jurídiques i polítiques definitives de la Comissió sobre aquesta iniciativa i l’actuació que pretén emprendre, si n’hi ha, en cas que la iniciativa obtingui el suport necessari. El contingut de la iniciativa només expressa les opinions del grup d’organitzadors i de cap manera es pot considerar que reflecteix les opinions de la Comissió.

Propers passos

Després de la inscripció d’avui, els organitzadors tenen 6 mesos per obrir la recollida de signatures. Si una Iniciativa Ciutadana Europea rep 1 milió de declaracions de suport en un any, d’almenys 7 Estats membres diferents, la Comissió haurà de reaccionar. La Comissió pot decidir avançar la sol·licitud o no, i haurà d’explicar el seu raonament.

Context

La Iniciativa Ciutadana Europea es va introduir amb el Tractat de Lisboa com una eina d’elaboració d’agenda en mans dels ciutadans. Es va llançar oficialment l’abril de 2012. Un cop registrada formalment, una Iniciativa Ciutadana Europea permet que 1 milió de ciutadans d’almenys 7 estats membres de la UE conviden la Comissió Europea a proposar actes jurídics en els àmbits en què té competència per actuar. Les condicions d’admissibilitat són: (1) l’acció proposada no queda manifestament fora del marc de les competències de la Comissió per presentar una proposta d’acte jurídic, (2) no és manifestament abusiva, frívola o vexatòria i (3) és no manifestament contraris als valors de la Unió.

Des de l’inici de l’ICE, la Comissió ha rebut 118 sol·licituds per posar en marxa una Iniciativa Ciutadana Europea, 91 de les quals eren admissibles i, per tant, qualificades per ser registrades.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.