La propera tardor al Parlament: energia, salaris mínims i carregador comú

0
3382

El Pacte Verd Europeu és la resposta de la UE a la crisi climàtica actual

Estat de la Unió

En el tercer discurs sobre l’estat de la Unió, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, exposarà les principals prioritats i reptes de la Comissió per als propers 12 mesos. Els eurodiputats analitzaran la seva feina durant l’any passat i s’asseguraran que s’aborden les preocupacions principals dels europeus, com la seguretat energètica i el canvi climàtic. El debat tindrà lloc a Estrasburg el 14 de setembre.

Energia

La seguretat energètica ha esdevingut una de les principals preocupacions des de la invasió russa d’Ucraïna, que ha provocat un augment vertiginós dels preus del petroli i el gas a tot Europa i el món. S’espera que el Parlament voti diverses mesures per reduir la dependència de la UE dels combustibles fòssils russos i augmentar la producció d’energia verda, incloent-hi noves normes sobre energies renovables i eficiència energètica.

Carregador comú

El Parlament Europeu donarà llum verda a les normes que estableixen un carregador únic per a dispositius electrònics com ara telèfons mòbils, tauletes i auriculars. A la tardor de 2024, l’USB tipus C es convertirà en el carregador estàndard a la UE, independentment del fabricant. El canvi reduirà els residus electrònics i facilitarà la vida dels consumidors.

Seguiment de la Conferència sobre el Futur d’Europa

Els eurodiputats faran un seguiment de les 49 propostes de reforma de la UE formulades per la Conferència sobre el Futur d’Europa, que va acabar el 9 de maig. A la tardor se celebrarà un acte de seguiment per mantenir informats els ciutadans i explicar els progressos realitzats.

Salaris mínims

Al setembre, el Parlament aprovarà la primera normativa de la UE sobre salaris mínims adequats. La norma exigeix ​​als països de la UE que s’assegurin que el salari mínim obligatori nacional permeti un nivell de vida decent. Els eurodiputats esperen que les normes donin lloc a un creixement real dels salaris i contribueixin a reduir la pobresa laboral i les diferències salarials entre homes i dones.

Intel·ligència artificial

El Parlament també votarà noves normes sobre l?ús de la intel·ligència artificial (IA). L’anomenada Llei d’Intel·ligència Artificial hauria d’alliberar el potencial de la IA en camps com ara la salut, el medi ambient i el canvi climàtic.

Els eurodiputats volen que la UE prengui la iniciativa en aquest camp, establint normes clares que reflecteixin els valors de la UE i garanteixin la protecció dels drets fonamentals.

Igualtat de gènere al lloc de treball

S’espera que el Parlament doni llum verda a un projecte de llei per augmentar la paritat als consells d’administració de les grans empreses. La directiva ‘Dones en els Consells’ introduirà procediments transparents de contractació a les empreses, perquè almenys el 40% dels llocs de director no executiu o el 33% de tots els llocs de director siguin ocupats pel sexe menys representat.

Els eurodiputats també iniciaran negociacions amb el Consell sobre la nova directiva de transparència salarial, que obligarà certes empreses a revelar els salaris d’homes i dones al mateix lloc i funció, facilitant la comparació de salaris i traient a la llum les diferències salarials entre homes i dones.

Plataforma de treballadors

Els eurodiputats avançaran en una directiva per millorar els drets dels treballadors de plataformes digitals, com ara Uber i Deliveroo. Les normes proposades pretenen garantir que aquests treballadors tinguen l’estatus laboral corresponent a les seues modalitats de treball.

Es calcula que nou de cada deu plataformes de la UE classifiquen actualment les persones que treballen a través d’elles com a autònoms. Dels 28 milions de persones que treballen a través de plataformes, 5,5 milions podrien estar classificats erròniament. Com a resultat, algunes persones que treballen mitjançant plataformes laborals digitals es veuen privades dels drets laborals i socials que comporta l’estatus d’empleat.

Criptomonedes

Els eurodiputats votaran un marc legal per a les criptodivises a la UE. Les normes acordades pel Parlament i el Consell al juny inclouen mesures contra la manipulació del mercat i la prevenció del blanqueig de capitals, el finançament del terrorisme i altres activitats delictives. També pretén informar millor els consumidors sobre els riscos, els costos i les taxes relacionades amb els criptoactius, incloses les criptomonedes i els tokens no fungibles.

Premi Sàkharov

Al desembre, el Parlament Europeu lliurarà el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència, que distingeix persones i organitzacions que defensen els drets humans i la democràcia a tot el món. L’any passat el premi va ser concedit al líder de l’oposició russa i activista anticorrupció Alexei Navalny.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.