7.5.20 – BARCELONA Barcelonès

La consellera Vergés assegura que el govern és “sensible” als territoris, però descarta fer excepcions o proposar un desconfinament per comarques o ABS

0
129

El món local ha demanat al govern una major flexibilització territorial en una reunió aquest dijous en la línia de les peticions de diversos ajuntaments i consells comarcals 

Foto: Govern.cat.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el govern és “sensible” a les particularitats territorials, però ha descartat, de moment, fer excepcions o demanar un desconfinament per comarques o àrees bàsiques de salut (ABS), tal com han sol·licitat diversos ajuntaments i consells comarcals els darrers dies. La Generalitat encara està pendent que el govern espanyol aprovi la seva proposta de desescalada per regions sanitàries i no per províncies. En una entrevista aquest dijous a Ràdio 4, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ja ha rebutjat un desconfinament per municipis pel risc de contagi i perquè “cada municipi no té un sistema propi de salut públic, sinó un hospital de referència”.

“Creiem que el més lògic és emmarcar-nos en unitats territorials més grans en aquesta primera fase de desconfinament, sobretot per les exigències de mobilitat”, ha argumentat la consellera en la roda de premsa diària per informar sobre les novetats en la gestió de la pandèmia. “Una part de la decisió no és d’àmbit sanitari, sinó del Procicat i del govern de Catalunya, ja que té molt a veure amb la mobilitat, en com pot ser la transmissió de la pandèmia i en el risc de rebrot”, ha afegit.

Tot i així, la consellera Vergés ha manifestat que “des del govern ja vam dir que, si en algun moment, ens trobem amb comportaments especials per ABS o agrupacions d’ABS, ja siguin positius o negatius, farem propostes en aquest sentit”. La petició d’una major flexibilització territorial a l’hora d’aplicar les fases del confinament ha estat un dels temes que el govern ha tractat en la reunió que ha mantingut aquest matí amb representants del món local. “Ho anirem treballant de mica en mica”, ha assegurat la consellera.

La proposta de desconfinament per regions sanitàries convenç més el món local que no pas la de fer-ho províncies, però diversos ajuntaments i consells comarcals la continuen trobant insatisfactòria perquè consideren que provoca greuges en zones amb poca densitat de població i amb un baix nombre de casos positius de Covid-19 per quilòmetre quadrat.

És el cas de la comarca del Ripollès, on tenen registrats 92 casos positius per cada 100.000 habitants. Per això, el seu president, Joaquim Colomer, ha fet una petició a la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, perquè el desconfinament es faci per comarques, en el marc d’una reunió aquest dilluns organitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM), i també ho ha fet en el Fòrum Comarcal de l’ACM. “No és el mateix un desconfinament a Girona ciutat que al poble de Queralbs”, assegura. La capital del Gironès té quatre vegades més població que el conjunt de la comarca del Ripollès i deu vegades més positius de coronavirus.

En la mateixa línia s’ha expressat el Consell Comarcal del Baix Penedès, que en el Consell d’Alcaldes del passat dijous va acordar demanar al Departament de Salut que el desconfinament es faci per comarques o per ABS.

També ho ha fet l’alcalde de Vilafranca del Penedès i delegat territorial de la Generalitat al Penedès, Pere Regull, amb una carta adreçada al president de la Generalitat, Quim Torra, i a la consella de Salut. Sol·licita que les comarques de l’Alt Penedès i del Garraf (incloent el municipi de Cunit, que pertany al Baix Penedès) tinguin un tracte diferenciat respecte la Regió Sanitària de Barcelona, àmbit Metropolità Sud, i que puguin passar a la fase 1 “quan els correspongui segons els indicadors”. Aquesta carta se suma a d’altres gestions que Regull ha realitzat davant la gerència de la regió sanitària per tractar aquesta petició.

Uns altres dels grans interessats a flexibilitzar el confinament són els pobles petits. L’Associació de Micropobles ha demanat a la consellera Vergés mesures específiques adaptades a la realitat d’aquests municipis. El president de l’associació i alcalde de Torrebesses (Segrià), Mario Urrea, defensa que les fases de la desescalada no poden avançar de la mateixa manera en ciutats de 100.000 habitants amb un terme de 10 quilòmetres quadrats que en pobles de 200 veïns i veïnes amb una extensió de 30 quilòmetres quadrats.

Aquesta és la realitat de Vilanova de Sau, Espinelves o el Brull (Osona), que no arriben als 10 habitants per quilòmetre quadrat i que gairebé no tenen casos confirmats de Covid-19, però que s’engloben dins la regió sanitària de la Catalunya Central, amb risc de rebrot moderat arran del brot de la Conca d’Òdena, i que per això continuarien a la fase 0. Una situació semblant tenen els 75 municipis de Lleida que no han registrat cap contagi, alguns dels quals pertanyen a la regió sanitària de Lleida, també amb un risc moderat.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.