BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona dona suport als 25 municipis costaners de la província per garantir la seguretat de les platges

0
846

La Diputació destina 895.257 euros per fomentar la seguretat i la salut a les platges dels 25 municipis costaners de la província. El suport es concreta en la prestació i senyalització del servei de vigilància, salvament i socorrisme, elements de senyalètica dels punts de socors i informació de l’estat de les platges, així com la promoció d’hàbits saludables en relació a l’exposició solar i el bany

L’objectiu és garantir la seguretat i salut a 113 platges durant la temporada de bany, que sumen 61,5 km de platja vigilada des del Garraf fins al Maresme (amb l’excepció de la ciutat de Barcelona), en un territori de 967.194 habitants, que en temporada d’estiu incrementa notablement la població flotant amb l’arribada del turisme.

La presentació de la campanya de platges ha tingut lloc aquest dilluns a la platja de Castelldefels coincidint amb el Dia europeu de la Prevenció del Càncer de Pell i ha recordat que la protecció davant l’exposició al sol és clau per a la salut. En l’acte, el diputat de Salut Pública i Consum, Jesús Naharro, ha incidit en dos aspectes claus, com són la seguretat i la salut de les persones usuàries de les platges. «Des de la Diputació de Barcelona perseguim dos objectius clars: d’una banda, que entre tots cuidem les platges com a espai de gaudi i convivència, garantint així poder gaudir d’aquest entorn natural, sense riscos i amb seguretat. I de l’altra, que ens cuidem tots nosaltres, aprofitant els beneficis que el sol i el mar ens poden oferir, tot i que prenent les precaucions que siguin necessàries per a la nostra salut». Naharro ha recordat que el 96% de la dotació pressupostària de la Diputació es destina al finançament dels serveis de prevenció, socors i salvament, un 3% més que en els anys anteriors. 

Al seu torn, la regidora de Platges de Castelldefels, Clara Quirante, ha agraït a la Diputació haver escollit aquest municipi per presentar la campanya de platges 2022 i també la seva aposta per millorar el salvament i socorrisme a totes les platges. Quirante ha explicat que «fa mesos que ens estem preparant per donar inici a la temporada de platges. Ja està tot enllestit. La temporada alta començaria el 15 de juny, però des del dia 1 ja estan tots els serveis preparats per poder atendre a tots els visitants i a totes les persones que venen a les platges». Quirante ha recordat que a Castelldefels «s’han posat més recursos per augmentar la dotació de salvament i socorrisme» tot afegint que «continuem apostant per donar uns serveis de qualitat per a tots els visitants i totes les persones que venen a gaudir de la nostra platja».

En global, l’aportació de la Diputació de Barcelona per a l’any 2022 suma 895.257 euros. D’aquesta, un 96%  es destina al suport econòmic per finançar el servei de salvament i socorrisme local (859.000 euros); un 2,3%  es destina a la senyalització de punts de socorrisme i elements de prevenció de salut per a les persones usuàries de les platges en el marc de la campanya “Cuida les platges i cuida’t tu” (21.000 euros); i un 1,7% permet la realització de tallers de sensibilització adreçats a infants per fomentar bons hàbits en l’exposició al sol, que s’ofereixen a tots els municipis de la província (15.257 euros).

Vetllar per la seguretat i salut en 25 municipis amb platja vigilada

Els 25 municipis costaners beneficiaris del suport econòmic i de la campanya “Cuida les platges i cuida’t tu” són: Arenys de Mar, Badalona, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Castelldefels, Cubelles, El Masnou, El Prat de Llobregat, Gavà, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Sitges, Viladecans, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.

Es tracta de 7 municipis del litoral barceloní que disposen de platja curta (menys de 2.000 metres de platja vigilada), 9 municipis que disposen de platja mitja (de 2.000 a 2.999 m.), 5 municipis amb platja llarga (de 3.000 a 3.999 m.) i 4 municipis amb platja extensa (més de 4.000 m.). La dotació econòmica per a cada municipi s’ajusta a la dimensió de la platja i a les hores de prestació del servei de vigilància, salvament i socorrisme.

Polseres identificatives, ventalls i elements de senyalització

La Diputació de Barcelona proporciona als municipis del litoral elements de senyalització per a una ràpida localització dels llocs de socors als banyistes i usuaris de les platges, cartells magnètics que informen de la situació meteorològica i de l’estat de la mar i de la platja (Infoplatges), 8.000 polseres per identificar els infants i facilitar la seva trobada en cas de pèrdua, que estaran disponibles als punts de socors, a més de 13.000 ventalls de cartró amb informació sobre mesures de protecció solar i per un bany segur. Finalment, i per als infants de 6 a 10 anys, s’edita el conte “Els pirates de la platja” per fomentar bons hàbits de salut durant el seu bany i minimitzar riscos tant al mar com a la sorra.

La pàgina web https://www.diba.cat/platges ofereix informació d’interès sobre els beneficis, riscos i mesures de prevenció de les persones usuàries de les platges enfront de l’exposició al sol, el bany al mar i el civisme a les platges. També permet consultar l’estat de les platges a través de l’aplicació Platgescat de la Generalitat de Catalunya, amb informació en línia sobre gairebé 300 platges de la costa catalana: característiques i estat de les platges (qualitat de l’aigua, bandera de seguretat, presència de meduses…) i els serveis de què disposen.

Tallers a centres escolars “Vigila amb el sol solet!”

Amb el lema Vigila amb el sol solet!, la Diputació de Barcelona ofereix als municipis tallers de sensibilització sobre hàbits saludables i protecció solar adreçats a escolars del cicle inicial de primària. Enguany se n’han programat al voltant de 150 en municipis de fins a 20.000 habitants, al llarg de l’any. Els tallers inclouen material divulgatiu amb recomanacions sobre com protegir del sol als infants, aprofitar els seus beneficis i evitar els riscos derivats d’una exposició excessiva. 

Castelldefels: més de 5 km de platges

L’aportació de la Diputació de Barcelona a les platges de Castelldefels inclou suport per al finançament del servei de vigilància, salvament i socorrisme, la instal·lació d’elements identificadors d’aquests serveis, l’Infoplatges i la difusió de materials de sensibilització a les persones usuàries de les platges (ventalls, contes, polseres identificadores per als infants i el conte infantil).

Les tres platges de Castelldefels – Baixador, Lluminetes i La Pineda –  tenen una extensió de gairebé cinc quilòmetres i es troben situades entre dos sistemes clarament diferenciats: el Delta del Llobregat i el massís del Garraf. Són platges de sorra fina amb una llarga tradició turística. Disposen d’un Club Nàutic, un Club Marítim i de diferents escoles de vela on es poden practicar diferents activitats aquàtiques i nàutiques. Les platges de Lluminetes i Baixador han estat reconegudes amb el distintiu Bandera Blava 2022 en reconeixement internacional a la seva qualitat i serveis.

Des de l’1 de juny, el servei de vigilància, salvament i socorrisme es presta diàriament de 10 a 19 hores (de dilluns a divendres). Els caps de setmana i festius dels mesos de juliol i agost serà de 10 a 20h. De l’1 al 25 de setembre, tots els dies d’11 a 18 h. El servei consta d’un equip humà de 27 socorristes i un coordinador, 4 Torres de Vigilància Avançada (TAV), 8 cadires de vigilància, 5 punts de socors, 5 punts accessibles amb atenció al bany adaptat amb cadires amfíbies (al c. 16 (Avinguda Banys), al c. 11 (c/ Veneçuela) i a l’Av. República Argentina), 1 moto d’aigua i 1 vehicle tot terreny. Per la seva banda, el servei de bany adaptat està actiu durant tota la temporada (subjecte a les condicions de la mar), des de l’1 de juny fins al 25 de setembre, de dilluns a diumenge i compta amb tres socorristes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.