01.03.18 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona dóna suport econòmic als ajuntaments per fomentar la mediació en consum

0
213

Laura Martínez: “La corporació ofereix una nova línia de subvencions als ajuntaments per implementar en els serveis públics de consum (OMIC) un servei de mediació”


Imatge de la jornada celebrada a la facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.
La diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, ha participat avui a la jornada, celebrada a la facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, “La mediació de consum i la Llei 7 / 2017: ara sí que resoldrem els conflictes dels consumidors?”, destacant que «la Diputació de Barcelona aposta fermament pels sistemes alternatius de resolució de conflictes, tant la mediació com en el sistema arbitral», i que «la corporació ofereix una nova línia de subvencions als ajuntaments per implementar en els serveis públics de consum (OMIC) un servei de mediació».
Laura Martínez, que ha intervingut en una de les taules rodones de la jornada, “Com actuar des de l’àmbit públic en els conflictes que afecten als consumidors?”, ha remarcat que la «nova línia de subvencions contribuirà que els serveis públics de consum facilitin procediments àgils, ràpids i fiables de resolució de conflictes, generant més confiança en el consumidor i facilitant les relacions comercials».
L’any 2018 han sol·licitat l’ajut per mediació un total de 34 municipis, als quals han de complir els requeriments de comptar amb una estructura per gestionar de més d’una persona i tenir una població superior a 20.000 habitants.
La mediació permet que les parts no s’enfrontin sinó que s’aproximin per cercar i descobrir una solució consensuada. Es diferencia de la via judicial, perquè mira molt més al futur i no se centra a observar i analitzar les proves i els fets del passat. A més, aconsegueix estalviar costos en consultoria jurídica, de representació en judici, taxes, i temps per a les dues parts.
La Diputació de Barcelona dona suport tècnic i econòmic  als municipis per a la defensa dels  drets de les persones consumidores contribuint a la creació i manteniment de les oficines municipals d’atenció al consumidor (OMIC), i prestant directament el servei a través de les seves unitats mòbils (UMIC), que atenen les persones dels 224 municipis que no compten amb oficina pròpia.   
El 70% de casos atesos el 2017 van fer referència a reclamacions o consultes en relació a subministraments bàsics, telecomunicacions o serveis financers.
La Diputació també du a terme activitats educatives, informatives, d’assessorament i inspecció en matèria de consum, tant per a càrrecs electes com per a tècnics municipals, i accions adreçades a la ciutadania, com tallers i exposicions, per conscienciar sobre els drets de les persones consumidores i el consum responsable.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.