7.11.18 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona presenta als municipis les accions per a la prevenció del consum d’alcohol entre la gent jove

0
287

La línia de suport econòmic destina ajuts als municipis de la demarcació de Barcelona, per a activitats de promoció d’estils de vida saludables, entre elles, la prevenció del consum d’alcohol, i per a la producció de material divulgatiu o educatiu sobre el tema.


La diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez. Foto: DIBA.
La diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, ha explicat avui les accions de suport als municipis de la demarcació per a la prevenció del consum d’alcohol entre la gent jove, en el marc de la presentació de la nova exposició “Dona la volta a l’alcohol”, que la corporació portarà en itinerància a partir del gener de l’any vinent.
Durant l’acte, Laura Martínez ha donat a conèixer quina és la situació actual del consum d’alcohol i el seu impacte en els joves. Segons ha afirmat la diputada de Salut Pública i Consum, «Incidir en la prevenció de consum d’alcohol en la joventut és una tasca que genera grans reptes, ja que per una banda l’adolescència és una etapa caracteritzada per la inquietud per descobrir un nou món ple de noves experiències i sensacions que volen viure intensament, tot i que algunes d’aquestes comportin un risc per a la seva salut. I, per altra banda, l’alcohol és una substància molt present en la nostra societat: és la més consumida i gaudeix d’un alt grau de permissivitat social».
Martínez també ha comentat que el consum d’alcohol genera greus problemes socials (problemes familiars i econòmics, absentisme laboral…) i de salut (dependència, malalties digestives, malalties cardiovasculars, etc.) i és una de les principals causes de malaltia i mortalitat evitable.  
«La principal dificultat amb què ens trobem a l’hora d’actuar és la baixa percepció de les conseqüències d’aquesta substància, ja que des de la infància observem que les persones adultes consumeixen alcohol amb total normalitat: hi és present en la gran majoria de celebracions i, fins i tot, molts adults en realitzen un consum diari», ha remarcat la diputada. Aquests exemples ben quotidians ajuden a què la gent jove no n’associï el consum amb la idea de risc, malgrat que el seu consum està prohibit als menors de 18 anys.
Dades recents de l’Enquesta estatal sobre l’ús de drogues en ensenyaments secundaris (ESTUDES 2016) a Catalunya, indiquen que l’alcohol és la substància més consumida entre els estudiants de 14 a 18 anys. L’edat mitjana d’inici en el consum està en 13,9 anys, el 71,6% dels joves enquestats l’ha provat alguna vegada a la vida i el 61,9% l’últim mes.
Segons les dades obtingudes en les Enquestes d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO de la demarcació de Barcelona que realitza el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, el 75,6 % dels joves enquestats han tastat l’alcohol alguna vegada i el 64,2 % en fa un consum habitual. El consum se sol fer en festes familiars (51,3 %), en discoteques i bars (75,5 %) o durant els caps de setmana (46,2 %).
Pel que fa al consum de risc, el 47,46 % s’ha emborratxat i/o ha fet binge-drinking (pràctica consistent a prendre quatre o més begudes alcohòliques en una sola ocasió) alguna vegada.
Davant d’aquesta situació, «hem de ser conscients que hem de destinar els màxims esforços possibles per prevenir el consum d’alcohol en el col·lectiu jove», ha incidit Laura Martínez.
En aquest sentit, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix línies de suport econòmic i tècnic als municipis de la demarcació de Barcelona que porten a terme programes amb l’objectiu de fomentar estils de vida saludables, de prevenir i/o retardar l’edat d’inici en el consum d’alcohol, i realitzar accions per afavorir-ne el coneixement dels riscos associats a un consum inadequat.
La línia de suport econòmic destina ajuts als municipis de la demarcació de Barcelona, per a activitats de promoció d’estils de vida saludables, entre elles, la prevenció del consum d’alcohol, i per a la producció de material divulgatiu o educatiu sobre el tema.
La línia de suport tècnic ofereix el taller educatiu “Desmitifica l’alcohol”, per a municipis de fins a 20.000 habitants, que té com a objectiu evitar o retardar l’inici del consum d’alcohol. Aquest taller està inclòs en el Catàleg d’Activitats Educatives de Promoció de la Salut. Durant el 2017 es van realitzar 129 tallers arribant a gairebé 3.000 alumnes. En el 2018 la previsió és fer uns 150 tallers. A més a més, en el taller es facilita material educatiu per reforçar el missatge preventiu de l’activitat.
I a partir del gener de l’any vinent, l’exposició “Dona la volta a l’alcohol", disponible per a tots els municipis de la demarcació de Barcelona. Els objectius de l’exposició són informar de les conseqüències que genera el consum d’alcohol durant l’adolescència a la salut; reforçar la posició de no consumir alcohol i mantenir-la davant la pressió de grup; i retardar l’edat d’inici en el consum i reduir-ne els riscos associats. Per facilitar-ne la visita, l’exposició va acompanyada d’una guia, que és un recurs per als professionals que dinamitzen la visita a l’exposició. L’exposició començarà les itineràncies el 31 de gener de 2019.
D’altra banda, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona també participa en la comissió tècnica promoguda per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, “Joves i oci saludable” que es realitza a la Catalunya Central.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.