La Diputació de Lleida explica el nou model de finançament de cooperació local a més 180 ajuntaments del territori

0
170

Entre presents i connectats online, les alcaldies assistents han mostrat bona predisposició davant d’aquest nou sistema que facilitarà el manteniment de les despeses i també les inversions a tots els municipis de la demarcació.

30 de gener

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident Agustí Jiménez i del director de planificació i cooperació municipal, Víctor Peguera; ha presentat, aquest dimarts, a 180 alcaldies, i també secretaris i interventors de la demarcació de Lleida, els detalls tècnics del Pla de Cooperació Municipal, aprovat inicialment al Ple celebrat ahir dilluns, 29 de gener, amb un una partida pressupostària de 17,5M €.

Es tracta d’un Pla de suport al finançament de la despesa corrent i de capital dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades del territori de Lleida, per a l’exercici 2024, amb un pressupost de 17,5M €, dels quals 8.750.000 € aniran destinats al finançament de la despesa corrent i 8.750.000 € al finançament de la despesa d’inversions.

Talarn ha destacat la importància de la trobada d’avui tant per a la Diputació de Lleida i com per als ajuntaments, “ja que iniciem plegats una nova etapa en les relacions entre el món local i aquesta institució, que si bé ja el mandat passat es van normalitzar a través de plans econòmics, ara donem el salt a un següent nivell: ser més àgils i eficaços en la distribucions dels fons”.

Per la seva part, el vicepresident Agustí Jiménez ha remarcat que amb aquest nou model de finançament es passarà d’un sistema de subvencions poc operatiu, a un sistema de transferències àgil, que permetrà als ens locals disposar dels diners quan els sigui necessari. “La gran novetat d’aquesta convocatòria és que l’assistència econòmica als municipis es farà mitjançant una transferència corrent i una de capital, que permetrà als ens locals del territori disposar dels diners per a fer front a les seves necessitats quan realment ho necessiten”.

Detalls del Pla

Els 8.750.000€ de la part del Pla destinada a finançar despesa corrent es distribuiran de la forma següent:

·         L’Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació de 400.000 €.

·         L’Ajuntament de Gósol, a banda de l’import que se li assigni d’acord amb els criteris de distribució generals, se li assigna una dotació de 9.212,69 € corresponent a la part proporcional que reben els consells comarcals per municipi per al finançament del serveis de cooperació i assistència en el marc del Pla de Cooperació Comarcal.

·         Les entitats municipals descentralitzades (EMD) rebran la quantitat de 243.000 € , que es distribuiran a raó de 4.500 € per entitat.

·         8.097.787,31€ entre tots els ajuntaments, menys el de Lleida, d’acord a els factors objectius següents:

§  60% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi.

§  40% distribuït en funció del nombre d’habitants del municipi.

Pel que fa a la despesa capital, els criteris seran els següents:

v  7.750.000,00 € entre tots els ajuntaments i EMD del territori de Lleida d’acord amb els criteris següents:

§  L’Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació de 200.000,00 €.

§  Les entitats municipals descentralitzades (EMD) tindran una assignació de 4.000,00 € per entitat, fent un total de 216.000,00 €.

§  L’import de 7.251.500€, es distribuiran entre tots els ajuntaments de la província, excepte l’ajuntament de Lleida i les EMD que rebran les quantitats esmentades anteriorment. Els criteris de repartiment són els següents:

o   70% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi.

o   20% distribuïts de forma proporcional al nombre d’habitants de cada municipi.

o   10% distribuïts en funció del nombre de nuclis de població.

§  Els municipis capital de comarca tindran, a més, una assignació addicional de 7.500,00 € per entitat, fent un total de 82.500,00 €.

v  500.000,00 € entre tots els municipis del Pirineu i l’Aran. Per determinar quins municipi tenen dret a percebre aquesta transferència, s’assignarà exclusivament als ajuntaments de l’àmbit del Pirineu que comprenen els ens dels municipis Lleidatans de les comarques del Berguedà, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran i els municipis de La Coma i la Pedra, Odèn, Sant Llorenç de Morunys i Guixers de la comarca del Solsonès. Aquest import es repartirà d’acord amb els criteris següents:

§  50% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi.

§  25% distribuïts de forma inversament proporcional al nombre d’habitants de cada municipi.

§  25% distribuïts de forma proporcional al nombre de nuclis de cada municipi.

v  500.000,00 € entre tots els municipis del territori de Lleida amb una població inferior o igual a 1.000 habitants. L’import d’aquest apartat es distribuirà d’acord amb els criteris següents:

§  50% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi.

§  50% distribuïts de forma inversament proporcional al nombre d’habitants de cada municipi. Les entitats municipals descentralitzades (EMD) tindran una assignació de 4.000 € per entitat, fent un total de 216.000 €.

Font: Diputació de Lleida

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.