Talarn en un moment del seu discurs. Foto: © alcaldes.eu / Oliver Adell

TÀRREGA • Urgell

“La Diputació de Lleida ha augmentat d’un 26% els recursos destinats a municipis”

0
463

Talarn fa balanç del mandat 2019-2023 a Tàrrega

Tàrrega, 20 de gener

La Diputació de Lleida ha invertit en municipis i Consells Comarcals un total de 193,1 milions d’euros durant el mandat 2019-2023. La xifra representa un 25,7% més que la destinada en el mandat anterior (151 milions d’euros). Així ho ha explicat aquesta tarda el president de l’entitat, Joan Talarn, en un diàleg obert amb una vuitantena d’alcaldes i alcaldesses de la demarcació celebrat a l’Ateneu de Tàrrega.

El també alcalde de Bellvís ha recordat que aquestes inversions s’han emmarcat dins de l’estratègia de “Governança Republicana” a la que es va comprometre quan va ser envestit i que s’han regit per tres principis: el repartiment “equitatiu, públic, transparent i objectiu” de fons als ajuntaments, “el reconeixement de l’autonomia municipal” a l’hora de decidir la destinació de les inversions i l’aplicació de “criteris de discriminació positiva”, especialment en municipis en risc de despoblament.

Les comarques que més han rebut

El mandatari ha explicat les xifres des de dos punts de vista: el geogràfic i el temàtic. En quant al primer, ha dit que les dades de cada ajuntament “han millorat”, si bé ha preferit mostrar els augments de recursos destinats a les diverses comarques, especialment les d’alta muntanya.

Així, l’increment ha estat d’un 47% en el cas de l’Alt Urgell, d’un 56% en el del Solsonès, d’un 66% en el de la Vall d’Aran, d’un 32% al Pallars Jussà i d’un 39% en el Pallars Sobirà. La Cerdanya lleidatana també ha rebut un 74% més de recursos. Aquests creixements els ha explicat el President en base al “criteri seguit de discriminació positiva”.

També les comarques de la plana, algunes d’elles “molt afectades pel despoblament”, han rebut increments importants: la Segarra (un 50% més), les Garrigues (un 32% més), l’Urgell (31% més) i la Noguera (27% d’augment). “Les xifres demostren que hem tingut presència a la totalitat del territori”, ha dit Talarn.

En quant a les destinacions temàtiques, el President de la Diputació ha explicat que la partida més gran, amb un 40% del pressupost, han estat les despeses ordinàries, i que les inversions (sanitat, educació, altres) han suposat un 25% de tota la inversió del mandat.

Llegat del mandat

Talarn ha reconegut que el sistema de distribució d’aquests fons “no ha estat fàcil”, a causa del “context pandèmic de la legislatura” i de les “dificultats d’adaptació a un nou model de cultura financera pública”, que ha implicat “passar de crear decrets de presidència a gestionar plans i fiscalitzar-los al mil·límetre”.

Quant als projectes senyers, els que deixaran una “petjada més important” en el territori, el mandatari ha destacat ara el Hub Agrobiotec, la multiplicació per quatre dels ajuts en el manteniment dels camins locals, la multiplicació per cinc en la quantitat d’ajuts a la Igualtat, el pla triennal d’inversions en salut (que permetrà injectar fins a 24 milions d’euros en infraestructures sociosanitàries fins a 2025), els nous accessos a les autopistes, l’aposta cultural (destaca la participació en la producció del film “Alcarràs”) i el suport incondicional als ajuntaments. Tots ells han servit per fer una “aposta decidida per les oportunitats de Lleida” i per “arrelar el talent a les Terres de Ponent, afectades tradicionalment per la desinversió

L’acte ha seguit amb una taula rodona protagonitzada pel mateix Talarn i per representants de les principals associacions municipalistes del país, com ara la Federació Catalana de Municipis (amb l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, al capdavant), l’Associació Catalana de Municipis (representada per l’alcaldessa de Tremp, M. Pilar Cases), l’Associació de Municipis per la Independència (Elisabet Lizaso, alcaldessa de Camarasa) i l’Associació de Micropobles de Catalunya (Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i president de l’associació).

A tots ells, i als presents, Talarn els ha agraït la feina feta en el mandat i els ha recordat que “vosaltres sou la força dels municipis”. L’acte ha estat promogut per la Diputació de Lleida i ha comptat amb l’organització tècnica de la plataforma transmèdia alcaldes.eu

La notícia en altres mitjans:

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.