4.12.19 – BARCELONA • Barcelonès

L’ACM contribueix a lluitar contra l’emergència climàtica en els municipis catalans, descarbonitzant la mobilitat, impulsant l’economia circular i protegint la biodiversitat

0
152

Lluís Soler: "La lluita contra l’emergència climàtica amenaça la qualitat de vida i la prosperitat al planeta, però que també afecta de ple als nostres pobles i ciutats. És una prioritat absoluta pel municipalisme català"

Energia 100% verda, vehicles elèctrics, il·luminació LED o calderes de biomassa, són algunes de les eines que l’ACM proporciona al món local català

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques té com una de les màximes prioritats d’aquest mandat lluitar per fer front a l’emergència climàtica i aconseguir el compromís clar i efectiu de les administracions locals.

El president de l’ACM, Lluís Soler, destaca que "tenim clar que cal un pas endavant per ser més sostenibles i lluitar contra el canvi climàtic. Des de l’ACM creiem que hem d’ajudar als ens locals a aplicar no només polítiques mediambientals i de reducció d’emissions i consums, sinó també amb mesures, adquisicions o petits canvis cap un consum cada vegada més sostenible". I afegeix que "davant d’un repte global, calen accions locals i transversals. Des dels nostres pobles i ciutats tenim un paper clau per contribuir a fer un país més verd amb transformacions en l’economia, la mobilitat i el sistema productiu".

En aquest sentit, la Central de Compres de l’ACM és un organisme que, no només permet estalvis econòmics i de procediments, sinó que aposta clarament per la sostenibilitat i la compra verda. Així, en coordinació amb la Direcció de Qualitat Ambiental i l’Institut Català de l’Energia de la Generalitat ha introduït criteris de sostenibilitat i solucions més sostenibles en els Acords marc de l’ACM.

En són exemples, l’aposta per la mobilitat sostenible amb la incorporació de vehicles elèctrics i híbrids que poden adquirir els ens locals. Actualment, el 55% de les adquisicions fetes el 2019 ja són d’aquests tipus de vehicles. L’ACM també va introduir prescripcions tècniques sostenibles d’obligat compliment en la licitació del subministrament elèctric per als ens locals per tal que l’energia sigui 100% verda. Un total de 910 ens locals contracten el subministrament elèctric a través de l’ACM i, per tant, fan ús d’energia 100% verda que suposa reduir l’emissió de 250.000 tones de CO2 a l’any.

Més recentment, també ha posat a l’abast dels ens locals un Acord marc per poder adquirir calderes de biomassa i ha licitat un Acord marc d’enllumenat públic LED que permet als municipis anar actualitzant els punts de llum amb sistemes de menor consum elèctric i menor contaminació lumínica amb estalvis de consum i econòmic que ronden el 40%. També el món local pot adquirir paper d’oficina reciclat i actualment el 49,5% del paper que s’adquireix a través de la Central de Compres és reciclat.

Parel·lament, l’ACM participa en la preparació de la Cimera catalana davant l’emergència climàtica que tindrà lloc a Barcelona el 17 de gener de 2020 i és membre actiu del Pacte Nacional per a la Transició energètica i del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia. Al mateix temps, està compromesa amb desenvolupar i promocionar els Objectius de Desenvolupament Sostenible i ha agafat com a pròpia l’Agenda 2030 perquè des de les administracions s’apliquin polítiques transversals de prevenció i actuació per canviar les maneres de viure i treballar als pobles i ciutats. Es calcula que les ciutats representen més del 70% de les emissions mundials.

Des de l’ACM estem molt pendents de la Cimera de l’ONU pel canvi climàtic que se celebra a Madrid, ja que és una oportunitat per assumir compromisos més ambiciosos i reclamem que aquests siguin compartits amb les administracions locals i regionals, ja que som actors clau per la seva adaptació en pro de la lluita contra l’emergència climàtica.

Des del municipalisme català, ha reblat Soler, "tenim un triple compromís amb l’emergència climàtica: oferint eines per mitigar les emissions de CO2 equivalent al món local, mitjançant la central de compres, participem en totes aquelles mesures legislatives que vinculen emergència climàtica i món local, i impulsem polítiques a favor de la descarbonització de la mobilitat, l’economia circular i la preservació de la biodiversitat."

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.