BARCELONA • Barcelonès

L’ACM demana una relació bilateral amb el Govern català i eines per combatre la pandèmia des dels municipis catalans

0
1466

Lluís Soler: “Reivindiquem una relació bilateral més clara amb el Govern per no ser cogestors de les seves decisions, sinó l’aliat estratègic veritable de la Generalitat”.

Una delegació de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), encapçalada pel seu president i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va reunir-se dimecres passat a la tarda amb el president de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Sr. Pere Aragonès. La trobada institucional va tenir lloc al Palau de la Generalitat i també hi van participar la Consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

Es tractava de la primera reunió institucional amb el president del nou Govern català, Pere Aragonès, amb la voluntat d’exposar l’agenda municipalista dels propers anys i com afrontar la reactivació socioeconòmica des dels municipis. En aquest sentit, des de l’ACM es va insistir en la necessitat de garantir la governança dels ens locals i que el municipalisme català sigui un actor rellevant a l’hora de prendre decisions que afectin als pobles i ciutats, tenint en compte la proximitat i el coneixement del territori i de les necessitats dels ciutadans. Així, el president de l’ACM, Lluís Soler, va recordar que “demanem i oferim corresponsabilitat en la presa de decisions i iniciatives que afectin al municipalisme català. Reivindiquem una relació bilateral més clara amb el Govern per no ser cogestors i legitimadors de les seves decisions, sinó l’aliat estratègic veritable de la Generalitat i poder valorar les diferents qüestions. Que se’ns pugui tenir en compte com a representants del municipalisme català”.

Així, per exemple des de l’ACM es va tornar a demanar una interlocució directa amb el Govern català en tot allò que fa referència a la pandèmia de la Covid-19 i formar part de l’òrgan executiu del Procicat per participar en la presa de decisions. En relació a les properes mesures per contenir la pandèmia, Lluís Soler va manifestar que “demanem claredat en les mesures que s’acabin acordant i també hi ha d’haver les eines per poder-ho implementar des de la prevenció”. I va posar com a exemples la necessitat de reforçar els serveis d’atenció primària “per poder atendre i continuar amb la immunització de la ciutadania” o un desplegament “important” dels cossos de seguretat a través dels Mossos d’Esquadra “perquè les mesures tinguin la pedagogia, prevenció i cautela necessària per al seu control efectiu”.

La trobada també va servir per parlar dels fons europeus i des de l’ACM es va insistir que les línies d’ajuts han de garantir que hi hagi una única velocitat per als municipis i preservar que no se’n generin dues en funció de la magnitud o dels habitants. També es va plantejar la necessitat d’abordar el finançament local i es va alertar que caldrà compensar amb algun mecanisme la previsible disminució de recursos econòmics provinents de la participació en els tributs de l’Estat. Aquesta necessitat se sumarà a la major despesa social que hauran de realitzar els ajuntaments en els propers anys i que cal abordar amb el nou Contracte Programa 2021-2024. També es va plantejar la necessitat d’elaborar una nova Llei de Governs Locals i de finançament local per clarificar quines són les competències municipals i quin és el seu finançament pertinent. Al mateix temps, es va segueir insistint en la necessitat d’un fons extraordinari per als municipis per compensar les despeses assumides durant la pandèmia, i d’un altre fons complementari per afrontar la reactivació socioeconòmica.

L’ACM també va aprofitar per exposar iniciatives que està portant a terme a nivell municipal i que pretenen beneficiar el municipalisme català, com són el projecte de plans d’integritat als ens locals (que es realitza juntament amb l’Oficina Antifrau de Catalunya i l’Administració Oberta de Catalunya), la redacció de l’Agenda Rural de Catalunya com a membre de la comissió redactora, o l’impuls de projectes pilot per combatre el despoblament al territori, i les properes concrecions del Contracte programa de serveis socials i el decret sobre energies renovables, entre altres.

La delegació de l’ACM estava formada pel vicepresident i alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz; el vicepresident i alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós; el vicepresident i alcalde de Riudoms, Sergi Pedret.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.