MANRESA • Bages

L’Ajuntament de Manresa i l’Agència Catalana de l’Aigua signen un acord de custòdia fluvial per millorar i preservar la qualitat del riu Cardener

0
1842

El conveni, amb una vigència de quatre anys, potenciarà la millora de l’estat de conservació del riu i l’increment de la biodiversitat en les àrees de ribera

Es duran a terme actuacions per a millorar la connectivitat fluvial i evitar l’arribada de residus sòlids al medi

L’Agència ha atorgat a l’Ajuntament una subvenció de 90.154 euros per aquest projecte

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, han presentat avui el conveni de custòdia fluvial per a millorar l’estat del riu Cardener al seu pas per la capital del Bages. L’objectiu de l’acord, amb una vigència de quatre anys, se centra en millorar l’estat ecològic i la biodiversitat del riu, mitjançant un programa d’acció que inclou diferents mesures per a la recuperació d’hàbitats fluvials, millorar la connectivitat del riu, millorar la qualitat de l’aigua i promovent també la informació i les activitats de difusió.

Les actuacions de custòdia que es proposen en aquest programa s’emmarquen en una sèrie d’accions planificades al marge esquerre del Cardener, entre el pont Nou i la desembocadura de la riera de Rajadell, a la zona de Can Poc Oli. Aquest espai comprèn el tram més urbà del riu al seu pas per Manresa, però també àmbits menys afectats per la presència humana i amb un gran interès naturalístic, com són l’albereda de Can Poc Oli o la riera de Rajadell, just en l’àmbit de la seva desembocadura.

Per poder impulsar part d’aquestes actuacions, l’ACA ha atorgat un ajut de 90.154 euros per a l’Ajuntament de Manresa, en el marc de la línia d’ajuts per actuacions de recuperació de riberes en rius i zones humides amb acords de custòdia fluvial, que es va resoldre durant el mes de maig de 2021, atorgant un total de 27 ajuts per valor d’1,3 milions d’euros. Aquesta convocatòria es convoca cada dos anys per donar suport econòmic a les entitats que tenen un conveni de custòdia signat.

Les accions que es duran a terme  amb aquesta subvenció són:

  • Millorar la vegetació de ribera al marge esquerre del riu entre el Pont Nou i el pont del Congost,  amb la retirada d’espècies al·lòctones com la canya, ailant o acàcies, i la plantació de plançons d’arbres i arbustos de ribera autòctons com el salze blanc (Salix alba), freixe de fulla petita (Fraxinus angustifolia), vern (Alnus glutinosa) i àlber (Populus alba), arç blanc o (Crataegus Monogina), tamariu (tamarix africana).
  • Millora d’una arqueta de sobreeiximent del passeig del riu per tal d’eliminar la contaminació originada pel vessament puntual d’aigua procedent de la xarxa unitària de clavegueram.
  • Organitzar activitats d’educació ambiental com la col·locació de caixes niu, la realització de tallers d’anellament d’ocells, inspecció de rius o conta-contes de caràcter ambiental.

La signatura d’aquest conveni representa un reconeixement i un nou impuls més en la tasca ja iniciada fa anys per anar millorant la qualitat ambiental i l’ús social del riu Cardener, juntament amb altres actuacions recents com l’enderroc de la Carpa del riu o els guals del Cardener i la riera de Rajadell a Can Poc Oli. I és una primera concreció de les actuacions acordades en el marc del Pla d’acció del Cardener 2030, amb la participació dels grups municipals i entitats ambientals de la ciutat, en procés de redacció.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.