25.07.11 – CALELLA • Maresme

L’alcaldessa de Calella canviarà el model de guinguetes l’estiu vinent per fer-les més competitives 

0
77

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha iniciat el mandat revocant una normativa dels seus antecessors que limitava l’horari de les guinguetes de la platja. Considera que l’Ajuntament ha d’aplicar una política turística que afavoreixi l’activitat econòmica i, seguint aquesta línia, està disposada a posar de cap per baix el model actual per millorar la competitivitat de la destinació. En una entrevista a l’ACN, Candini explica que l’estiu vinent canviarà per complet el model de guinguetes. Preveu enderrocar-les per fer-les noves -les actuals tenen disset anys, oferir concessions més llargues als adjudicataris i permetre que les guinguetes tinguin una petita cuina perquè puguin oferir menjars.
 
El nou govern de CiU a Calella ja ha encarregat als serveis tècnics municipals un estudi per determinar la viabilitat del projecte. La intenció de l’alcaldessa és fer unes guinguetes noves preparades perquè, a més d’entrepans, gelats o refresc donin també menjars. El canvi de model respon a la voluntat del nou govern de convertir la primera línia de mar en un "eix troncal" de l’activitat econòmica de la ciutat.
 
Segons l’opinió de l’alcaldessa, aquesta millora de la competitivitat de les guinguetes acabarà "sacsejant" tota l’activitat turística de Calella. "Hem de facilitar un model d’explotació i d’ús de les platges diversificat, amb moltes activitats de qualitat", afirma Candini convençuda de convertir Calella en un "referent" de qualitat turística del Mediterrani.
 
El nou model de guinguetes deixarà enrere unes construccions de fa disset anys amb unes "condicions físiques i estètiques molt malmeses". A més de la modernització de les instal·lacions, el canvi de rumb que vol emprendre el nou govern municipal també passa per la "fidelització" dels guinguetaires mitjançant concessions "llargues".
 
Actualment, l’Ajuntament convoca els concursos d’explotació de les guinguetes cada dos anys, un varem que Candini considera inapropiat. "El període d’explotació és tan curt que els guinguetaires no fidelitzen amb aquest instrument empresarial", argumenta. Els anys d’adjudicació a partir de l’any vinent encara no estan definits però la intenció de Candini és clara: "Si pot ser per deu anys, no serà per cinc".
 
Tolerància zero
 
Aquesta declaració d’intencions arriba després que CiU hagi revocat una normativa de l’anterior govern municipal que limitava l’horari de les guinguetes. Una i altra acció persegueixen donar les màximes facilitats als empresaris del sector turístic perquè puguin desenvolupar els seus negocis. Candini, però, és igual de contundent en afirmar que aquesta flexibilització dels horaris ha de poder ser compatible amb el descans veïnal.
 
"Quan es fan les concessions de les guinguetes també es diu quin ha de ser el grau de compliment pel que fa als temes de seguretat, aldarulls i impactes acústics", afirma. En aquest sentit, l’alcaldessa assegura que aplicarà tolerància zero als que incompleixin la normativa, ja siguin empresaris o turistes i clients d’aquests establiments.
 
Candini confia en les actuals normatives i ordenances municipals per garantir aquest equilibri entre descans i activitat econòmica. "L’ordenança actual és bon instrument, només falta que ens les creiem i que els incompliments sigui castigat. No tolerarem cap incompliment sistemàtic i actuarem amb tot el que tenim des d’un punt de vista normatiu i legislatiu", adverteix.
 
Llei de Costes "desigual"
 
La Generalitat de Catalunya ja ha estat informada sobre aquesta voluntat de consistori per canviar l’actual model de guinguetes. L’Ajuntament vol cercar la complicitat de la Direcció General de Costes de l’Estat i de la Generalitat a l’hora d’impulsar aquest projecte perquè no hi posin limitacions aferrant-se a la Llei de Costes.
 
Candini lamenta que sovint les Administracions fan una "lectura més restrictiva" d’aquesta normativa quan es tracta de la ciutat de Calella i que en altres punts del Mediterrani es fa una explotació "molt diferent" de la costa. "La Llei de Costes ha de ser la mateixa de punta a punta de la costa, però a vegades no ho sembla", ha etzibat.
 
L’alcaldessa de Calella adverteix que serà "tossuda" en la defensa de l’activitat econòmica del municipi perquè l’empresariat calellenc "també hi té dret". "No volem ser els que hem de complir més la Llei de Costes, però tampoc menys, senzillament igual", ha conclòs Candini.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.