12.12.13 – IGUALADA • Anoia

L’Eix Diagonal prepara la primera regió smart

0
170

Manresa, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú han trobat en l’Eix Diagonal la possibilitat d’aliar-se per crear la primera regió intel·ligent de Catalunya.

Els ajuntaments treballaran de forma conjunta un paradigma de gestió en auge, el conegut com ‘smart city’, i que vol millorar la sostenibilitat i la competitivitat de les ciutats i la qualitat de vida de les persones. En la signatura del protocol ‘Smart-Eix Diagonal’, els alcaldes s’han mostrat molt predisposats a "sumar esforços" gràcies a la nova via que els uneix. "Hi ha vida més enllà de Barcelona i les ciutats mitjanes tenim l’obligació de contribuir a vertebrar el territori", ha dit l’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras.
La signatura del protocol de ‘Smart-Eix Diagonal’, que involucra les quatre capitals de comarca enllaçades per aquesta via, s’ha signat a Manresa en un lloc significatiu, l’edifici del CTM Centre Tecnològic, ubicat al Parc Tecnològic de la Catalunya Central, que ha d’esdevenir en els propers anys un pol d’innovació al territori. L’alcalde amfitrió, Valentí Junyent, i els seus homòlegs de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, i de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras -el d’Igualada, Marc Castells, no ha pogut participar a l’acte per qüestions d’agenda- han mostrat molta complicitat per endegar projectes conjunts gràcies a l’Eix Diagonal, que es va inaugurar ara fa dos anys.
 
"El port de Vilanova és el nostre port; l’aeroport d’Igualada és el nostre aeroport i Manresa serà el que convingui", ha dit Regull, que ha afegit: "Seria una barbaritat que els alcaldes ens giréssim d’esquena". Per la seva banda, Junyent ha subratllat que "entre els actius de Manresa hi ha la centralitat, que ens permet crear aliances amb Vic en la universitat i amb Igualada, Vilanova i Vilafranca per a les ‘smart cities’ en aquest cas".
 
Sostenibilitat social, econòmica i mediambiental
El responsable del Projecte Smart City de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Jaume Batlle, ha estat el tècnic encarregat de presentar el projecte ‘Smart-Eix Diagonal’. Batlle ha explicat que els objectius del paradigma de gestió ‘smart city’ són millorar la qualitat de vida de les persones i augmentar la competitivitat de les ciutats, així com la sostenibilitat a nivell social, econòmic i mediambiental. "Ara no competeixen les empreses, sinó les ciutats, per atraure talent i noves indústries", ha destacat Batlle. També ha puntualitzat que la tecnologia és una "eina", però que "la qualitat de vida dels ciutadans és la finalitat" d’aquesta filosofia ‘smart’.
 
La globalitat i complexitat del nou paradigma de gestió ha portat aquests quatre ajuntaments de ciutats properes i similars a aliar-se per optimitzar recursos. El projecte de ‘Smart-Eix Diagonal’ s’articula en cinc pilars bàsics: la transparència i la participació en la gestió de govern; la sostenibilitat i eficiència energètica; la mobilitat; la salut i la qualitat de vida, i la innovació i l’economia.
 
Les accions que es poden dur a terme són moltes, des de la promoció d’energies renovables fins al desplegament d’infraestructures de fibra òptica, mesures de protecció civil o alertes mèdiques i socials. Els alcaldes i tècnics també han destacat el repte de convertir l’Eix Diagonal en una carretera intel·ligent amb elements que en millorin la seguretat i hi facilitin la circulació.
 
El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, ha explicat que de cara a les institucions, "poder dir que s’ha formalitzat la primera regió catalana ‘smart’ és un actiu molt potent que hem de saber utilitzar". Els promotors del projecte també volen aconseguir finançament europeu i per això intentaran presentar una proposta conjunta per accedir als Fons Estructurals de la Unió Europea 2014-2020.
 
Aliances per fer de "contrapès" a Barcelona
L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha destacat "una manera de fer" de les ciutats mitjanes que pot servir de "contrapès d’aquesta gran Barcelona, que de vegades sembla que sigui on s’acaba el món". Lloveras ha assenyalat que les quatre ciutats "han aprofitat des del primer dia l’Eix Diagonal, per exemple amb relacions comercials i fires compartides". L’alcalde de Manresa ha afirmat que l’Eix Diagonal els permet "aconseguir aliances estratègiques" i el de Vilafranca n’ha destacat la "repercussió econòmica i humana d’interconnexió". Regull també ha subratllat que aquesta via pot "portar molts beneficis a tots" i encara més si aconsegueixen "convertir-la en una carretera intel·ligent".
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.