Planta de tractament de North Sewage a Brusseles. Foto: Arnaud DEVILLERS © European Union 2018

Noves regles per a millorar el tractament i la reutilització de les aigües residuals urbanes

0
132

Els eurodiputats van donar dimecres el vistiplau a la nova normativa sobre recollida, tractament i abocaments de les aigües residuals urbanes.

  • Millor vigilància dels contaminants químics, els patògens i la resistència antimicrobiana
  • Els fabricants de medicaments i cosmètics i els Estats membres hauran de finançar el tractament addicional contra els microcontaminants
  • Impuls de la reutilització de les aigües residuals per evitar l’escassetat hídrica

El ple va aprovar, amb 481 vots a favor, 79 en contra i 26 abstencions, l’acord aconseguit amb el Consell de la UE al gener, per actualitzar els estàndards sobre la gestió i el tractament de les aigües residuals urbanes, amb l’objectiu de millorar la protecció de la salut pública i el medi ambient.

Per al 2035, l’aigua residual urbana haurà de ser sotmesa a tractament secundari (és a dir, la supressió de la matèria orgànica biodegradable) abans del seu abocament al medi ambient, a totes les aglomeracions a partir de 1 000 habitants equivalents (unitat de mesura estàndard que descriu la contaminació mitjana emesa per una persona al dia). Per al 2039, el tractament terciari (per a la supressió de nitrogen i fòsfor) s’haurà d’aplicar a totes les plantes de tractament d’aigües que cobreixin a partir de 150 000 habitants equivalents, i per al 2045 des de 10 000 habitants equivalents. Un tractament addicional per retirar microcontaminants (tractament quaternari) serà obligatori per a les plantes a partir de 150.000 habitants equivalents (i més de 10.000 habitants equivalents basat en una avaluació de risc) per al 2045.

S’endurirà la vigilància de diversos paràmetres de salut (com virus coneguts i patògens emergents), dels contaminants químics, incloses les substàncies que romanen molt de temps a l’aigua (com les perfluorollogats i polifluorollogats (PFAS)), els microplàstics i la resistència antimicrobiana .

La norma introdueix el principi de responsabilitat ampliada del productor per als productes medicinals per a ús humà i els cosmètics, per cobrir els costos del tractament quaternari (per eliminar els microcontaminants). Almenys el 80% del cost anirà a càrrec dels fabricants, suplementat per finançament nacional.

Les autoritats nacionals han de promocionar la reutilització de l’aigua residual tractada en plantes, especialment en zones amb estrès hídric.

Declaració del ponent

Nils Torvalds (Renew, Finlàndia) va assenyalar: «Aquesta normativa millorarà la gestió de l’aigua i els estàndards de tractament de les aigües residuals a Europa, especialment pel que fa als microcontaminants procedents de medicines i productes de cura personal. Ens hem assegurat que l?impacte de la legislació en l?asequibilitat de les medicines no serà desproporcionat i de vigilar i tractar adequadament els contaminants més perjudicials, com els PFAS».

Propers passos

El Consell ha daprovar formalment lacord abans de la seva entrada en vigor.

La proposta presentada per la Comissió a l’octubre del 2022 està en línia amb els objectius de la UE en l’àmbit de l’acció climàtica, l’economia circular i la reducció de la contaminació. La norma és una de les iniciatives clau dins del pla d‟acció de la UE per la contaminació zero d‟aire, aigua i sòl.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.