BARCELONA • Barcelonès

Representants municipals es reuneixen per avaluar el primer any de funcionament de la prova pilot per a la implementació de les APEU

0
2845

La diputada de Comerç de la Diputació de Barcelona, Ana Maria Martínez, ha inaugurat, aquest matí, la jornada “Les primeres passes de les APEU: Balanç del primer any”, que tenia com a objectiu recollir les experiències, en aquest primer any de posada en marxa dels municipis que formen part del programa pilot sobre les APEUS, impulsat per la Diputació de Barcelona.

Tal com ha recordat la diputada «les APEU són unes noves entitats de base associativa i naturalesa privada, sense ànim de lucre, orientades a promoure la col·laboració pública privada sota la tutela del respectiu ajuntament amb l’objectiu compartit d’implantar millores en l’entorn urbà orientades a la valorització i competitivitat de les zones comercials urbanes, de manera complementària a les actuacions i serveis municipals».

I és que la finalitat perseguida amb les APEU és la de dinamitzar comercialment les zones urbanes mitjançant la realització d’inversions i actuacions finançades, en la seva major part, per les aportacions privades obligatòries requerides a propietaris i llogaters de negocis amb accés directe a la via pública.

Tal com ha dit la diputada de Comerç de la Diputació de Barcelona, Ana Maria Martínez, en l’actual context de postpandèmia «cobra especial importància la posada en marxa de projectes innovadors de gestió i reactivació de les zones comercials urbanes. I amb aquesta intenció, a principis d’aquest any, la Diputació de Barcelona va posar en marxa un innovador programa de cooperació local bianual per ajudar als ajuntaments de la província interessats en impulsar, conjuntament amb les associacions de comerciants i empresaris implicades, els processos de delimitació, constitució i desenvolupament inicial de les APEU».

Així, la Diputació de Barcelona va posa en marxa un programa pilot dirigit a la implantació territorial de les noves APEU en deu centralitats comercials urbanes i set Polígons d’Activitats Econòmiques per tal de, tal com diu la diputada, «contribuir a resoldre els problemes específics derivats de la manca d’atractivitat, competitivitat i sostenibilitat de les zones seleccionades. Essent així pioners en desenvolupar un programa d’actuació orientat a testar i contrastar les funcions i disfuncions derivades de la implantació de la nova figura de les APEU, amb una acció coordinada, homogènia i sincronitzada en 17 municipis de la província».

D’aquesta manera, s’han explicat les experiències de diferents municipis com Granollers, Vilanova i la Geltrú, Mataró o Rubí. L’acte de cloenda ha anat a càrrec de la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda de l’Aj. de Barcelona i vicepresidenta de l’Àrea Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín.

Les APEU, nou model de col·laboració públicoprivada per impulsar el teixit comercial

L’objectiu de la llei és assentar les bases d’un nou model de gestió basat en la col·laboració publicoprivada en àrees de concentració d’activitat econòmica, ja sigui de caràcter comercial, turístic, industrial i/o de serveis.

La llei permetrà definir un espai territorial delimitat amb característiques pròpies (un eix comercial, un polígon, una àrea compartida per més d’un municipi, …) on es desenvoluparà una pla estratègic d’actuació per a la seva dinamització comercial i econòmica, incrementant el grau de competència d’aquesta àrea i la seva capacitat de resposta davant les necessitats pròpies, buscant a més l’atractivitat i dinamisme de l’àrea.

Les APEU facilitaran que qualsevol zona de concentració d’activitat econòmica que vulgui augmentar la seva competitivitat o evitar situacions de degradació, pugui ser gestionada de manera conjunta amb l’objectiu de millorar els serveis i la qualitat de l’entorn, complementant les actuacions dels poders públics i potenciant la col·laboració entre agents públics i privats.

Segons el projecte de Llei, les APEU són instruments de col·laboració publicoprivada que persegueixen les finalitats públiques següents: modernització i promoció de determinades zones urbanes; millora de la qualitat de l’entorn urbà mitjançant actuacions sostenibles; consolidació del model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient i increment de la competitivitat tot afavorint la creació de l’ocupació.

Els destinataris de la llei són els titulars d’activitats econòmiques d’una àrea determinada amb concentració d’establiments comercials, industrials, logístics i de serveis, a l’abast dels quals es posa una nova classe d’entitat per ajudar-los a millorar el seu entorn. La llei també va dirigida als ajuntaments, als quals correspon autoritzar i controlar la creació de les APEU per dinamitzar certes zones, amb els consegüents beneficis per als interessos generals del seu municipi, que complementaran les actuacions de caràcter dinamitzador de les administracions públiques locals.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.