4.9.18 – SANT CUGAT DEL VALLÈS • Vallès Occidental

Sant Cugat, punt de sortida de la Gira Catalana del Bus Autònom

0
122

Aquest autobús, batejat com a ÈRICA (Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable), funcionarà en un tram de vianants de la rambla del Celler entre el 7 i l’11 de setembre

Es tracta d’una prova pilot que vol  acostar a la ciutadania una nova cultura de la mobilitat més sostenible i adaptada a les necessitats de la població

Sant Cugat es prepara per donar el tret de sortida a la Gira Catalana del Bus Autònom, una iniciativa de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, perquè vuit municipis provin el funcionament d’aquest vehicle sense conductor. Es tracta d’una prova pilot que també vol  acostar a la ciutadania una nova cultura de la mobilitat més sostenible i adaptada a les necessitats de la població.
 
Per dur a terme la prova, entre els dies 7 i 11 de setembre s’habilitarà un tram de vianants de la Rambla del Celler, entre la plaça de la Vila i el PAV2, perquè hi pugui circular el bus. Tothom qui vulgui podrà pujar-hi gratuïtament per descobrir el seu funcionament i les seves prestacions.
 
La posada en marxa del servei tindrà lloc aquest divendres 7 de setembre a les 17 hores, en un acte que comptarà amb la presència entre d’altres autoritats de l’alcaldessa, Carmela Fortuny, i dels consellers de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Beneficis del bus autònom
 
El bus autònom té capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i s’ha batejat com a ÈRICA (www.erica.cat), per les inicials de les paraules Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable. D’entre els seus principals beneficis, els més remarcables són la seguretat, la sostenibilitat, la flexibilitat i l’accessibilitat.
 
·         Seguretat: Segons diversos estudis, la major part dels accidents de trànsit es deu a errors humans. Així, la mobilitat autònoma permet afavorir la seguretat viària. Els busos circulen en autonomia gràcies a un sistema GPS de gran precisió i nombrosos captors làsers que permeten seguir el seu recorregut i detectar tot tipus d’obstacles. La seva intel·ligència artificial  l’ajuda a aprendre de cada viatge i a decidir en cada situació l’opció més segura.
 
·         Sostenibilitat: Una mobilitat 100% elèctrica ajudarà a reduir la contaminació sonora i atmosfèrica de les ciutats. La interconnectivitat del sistema afavoreix un transport més capil·lar, que pot atendre les necessitats de la ciutadania d’una manera més ràpida i acurada, que fomenta la intermodalitat i redueix congestions. En aquest sentit, promou una mobilitat més sostenible.
 
·        Flexibilitat i accés al transport públic: En ser més petits, aquests vehicles podran arribar més fàcilment a tot tipus de zones urbanitzades. Seran serveis flexibles i personalitzats, en el temps i en l’espai, integrats a la xarxa de transport públic. Permet assolir un transport més inclusiu, intergeneracional i accessible.
 
La Gira Catalana del Bus Autònom:
 
La gira catalana del bus autònom començarà a Sant Cugat i estarà set dies a cada un dels municipis que hi participen: Terrassa, Sabadell, Girona (àmbit de la universitat), Reus, El Vendrell, Martorell i Vic.
 
Tot i que aquest vehicle autònom no porta conductor, sí que hi haurà operadors tècnics que en tot moment acompanyaran i assessoraran els ciutadans que vulguin provar el sistema, així com resoldre qualsevol incidència.
 
A més, el bus anirà acompanyat d’una carpa informativa on es donarà informació de com funcionen els busos autònoms, dels canvis econòmics, culturals, de planificació urbanística o paisatgístics que comportarà l’arribada del transport públic en vehicles autònoms  als municipis de Catalunya. 
 
Durant la gira també es realitzarà una enquesta elaborada per la Universitat de Barcelona (UB) per poder analitzar com percep la ciutadania l’arribada del bus autònom.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.