La Pobla de Segur • Pallars Jussà

Una trentena de càrrecs electes d’ajuntaments i consells comarcals participen en la Jornada ‘Som Joventut’ de l’Alt Pirineu, l’Aran i la plana de Lleida

0
3717

  • La directora general de Joventut, Rut Ribas i Martí, ha destacat que els principals eixos del nou Pla Nacional de Joventut 2030 són l’equitat, la transformació social, el benestar i la independència de les i els joves
  • Els espais de treball de la Jornada han comptat amb un intercanvi d’experiències entre municipis i consells comarcals que han impulsat iniciatives rellevants i també s’han realitzat tallers per ajudar a enfocar les polítiques de joventut dels ens locals

4 de novembre

La directora general de Joventut del Departament de Drets Socials, Rut Ribas i Martí, ha inaugurat avui a la Pobla de Segur la jornada ‘Som Joventut’, adreçada a càrrecs electes d’ajuntaments i consells comarcals, així com a referents tècnics de Joventut de les vegueries de l’Alt Pirineu i l’Aran i també de Lleida.

En la presentació de la Jornada han acompanyat a la directora general, la coordinadora territorial de Joventut en ambdues demarcacions, Joana Terré; el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran, Josep Castells; l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, i el president del Consell Comarcal de Pallars Jussà, Ramon Jordana.

Ribas ha fet un avançament dels principals eixos del nou Pla Nacional de Joventut 2030, que veurà la llum a final d’aquest mateix mes, com son l’equitat, la transformació social, el benestar i la independència de les i els joves del país, sempre amb la visió d’assolir l’emancipació plena de les persones joves, entesa més enllà d’aconseguir feina i habitatge, sinó de fer-ho també amb uns drets garantits sobre el seu benestar físic i emocional i amb igualtat d’oportunitats.

El nou Pla Nacional serà el document marc des d’on desenvolupar les polítiques de joventut tant del Govern de la Generalitat i de tots els seus departaments, a través del treball interdepartamental, com dels ens locals i comarcals i també de les associacions juvenils. Ribas ha destacat “l’esforç que es fa perquè les polítiques i serveis a la Joventut arribin amb suficient capil·laritat a tots els municipis del país, especialment als dels àmbits rurals, per garantir així una equitat en l’accés als serveis”.

En aquest sentit, tant la directora com la coordinadora territorial de Joventut han ofert una breu descripció de les àrees i serveis que s’ofereixen des de la Coordinació Territorial de Joventut ubicada a Lleida. És l’oficina on els ens locals poden adreçar les seves consultes sobre educació en el lleure, activitats d’estiu, informació juvenil, subvencions a ens locals i associacions juvenils, salut, treball i ocupació, habitatge, cultura, mobilitat internacional, educació i orientació, associacionisme i lleure, instal·lacions juvenils, planificació estratègica, formació per a professionals, foment de la participació, espais joves, antiracisme, gènere i mobilitat social, entre d’altres.

En la seva intervenció, el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran, Josep Castells, ha destacat la importància dels ens locals i dels consells comarcals en el desplegament de projectes i serveis adreçats a les persones joves. Aquests, especialment en comarques com les de la demarcació, han de treballar per a l’arrelament de les persones joves, així que ha agraït la presència de responsables polítiques de municipis amb diferents característiques però que tenen la voluntat de treballar en una mateixa estratègia. El delegat ha destacat la importància de l’eix d’equitat que treballarà el nou Pla Nacional, ja que tot i que hi ha molts factors que provoquen desigualtats entre les persones joves, també ho fa la ruralitat, que genera un desplaçament obligat de joves cap a altres zones del país. Iniciatives com l’Arrela’t Pirineus, impulsat per les 6 oficines joves de la vegueria, volen donar visibilitat a les oportunitats laborals en els municipis.

Ramon Jordana, com a president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha exemplificat en les Oficines Joves (presents en cada comarca) la doble tasca dels professionals i dels responsables polítics en matèria de joventut de ser alhora un espai on fer arribar les polítiques de Joventut a les persones joves des de la proximitat i també el mecanisme per traslladar als governs locals i nacional la veu i necessitats de les persones joves, especialment de les vegueries del Pla de Lleida i de l’Alt Pirineu i l’Aran.

Per la seva banda, l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha centrat la seva intervenció en el poder dels ens locals, especialment els municipals, per oferir a les persones joves experiències positives amb les administracions, sent molt sovint els serveis i professionals de Joventut les primeres portes i cares amb qui una persona jove interlocuta amb l’administració.

L’alcalde ha exhortat a la resta de regidories i conselleries comarcals presents a apostar per les figures professionals (informadores, dinamitzadores, tècniques especialitzades…) en els seus municipis i comarques i a pensar en les persones joves no com a futur, sinó en clau de ciutadanes i ciutadans del present.

Una Jornada d’intercanvi d’experiències

El principal objectiu de la Jornada ha estat el de donar a conèixer continguts i metodologies que ajudin a les i els responsables polítics de l’àmbit de Joventut a definir les seves funcions i el seu rol en el desenvolupament de les polítiques municipals adreçades a la població jove.

La Jornada ha volgut donar veu a les responsables polítiques dels ens locals i ha comptat amb un espai d’intercanvi d’experiències protagonitzada per diferents regidories i conselleries comarcals que durant l’anterior legislatura van impulsar projectes i serveis rellevants per a les persones joves.

Així, des de l’Ajuntament dels Alamús s’ha parlat sobre el treball interinstitucional necessari per al desenvolupament de l’Oficina Jove del Segrià; des de l’Ajuntament de la Pobla de Segur s’ha incidit en la importància de l’àrea tècnica de Joventut i el seu lligam en projectes de prevenció de violències sexuals; des de l’Ajuntament de Castell de Mur s’ha parlat de la importància de les polítiques de joventut com a eina d’arrelament en municipis en risc de despoblament i, finalment, des de l’Ajuntament del Palau d’Anglesola s’ha explicat com s’ha creat i gestionat el Consell de Participació Adolescents.

Tres eixos per a unes polítiques de Joventut transformadores

L’arrencada de la Jornada volia enfocar què són i per a què serveixen les polítiques de Joventut. S’ha comptat amb l’original posada en escena de la peça de teatre fòrum ‘Jo vull ser algú’, a càrrec de la Xixa Teatre, protagonitzada per persones joves que han expressat, amb la seva veu, les principals necessitats de la joventut del país i com algunes accions ben enfocades des de serveis de Joventut poden satisfer-les.

En un moment posterior de la Jornada s’han proposat tallers simultanis sobre tres eixos des d’on pivoten les polítiques de Joventut: la planificació estratègica, l’emancipació i la perspectiva interseccional, que ajuden a fer una acurada diagnosi de la situació juvenil i poder, a partir d’aquesta, dissenyar i executar actuacions que resultin transformadores i tinguin un impacte real amb i per a les persones joves.

En el taller sobre el rol de la regidoria de joventut en l’impuls de les polítiques juvenils al municipi, facilitat per la Cooperativa Lleure Qualia de Tàrrega, s’ha volgut reflectir la importància de fer polítiques des de qualitat, i el treball integral i, alhora, ha volgut posar de relleu el paper de la regidoria de joventut dins l’ajuntament, com a màxima exponent del lideratge de les polítiques de joventut.

El segon taller, sobre les polítiques d’emancipació des dels municipis ha estat dinamitzat per la Coordinació Territorial i s’hi ha fet una breu introducció a les polítiques d’emancipació per a persones joves des de l’àmbit municipal. La proposta ha combinat elements de reflexió, a diferents nivells, amb d’altres de pràctica o simulacre de construcció esquemàtica de programes, projectes i accions.

I sota el títol ‘Diversitat juvenil i polítiques per combatre les desigualtats’, l’organització QSL Serveis Culturals ha proposat un taller on posar la mirada en poder reconèixer les diversitats juvenils del territori i a la vegada sensibilitzar sobre les desigualtats estructurals interseccionades que afecten les persones joves i com impulsar polítiques públiques des d’aquestes mirades diverses.

La trentena de càrrecs electes i professionals territorials de Joventut han valorat de forma molt positiva l’espai d’intercanvi d’experiències i coneixements i s’han citat per a què aquestes formacions adreçades a responsables polítics es realitzin de forma periòdica durant la legislatura arreu de la demarcació.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.