9.10.12 – VILANOVA I LA GELTRÚ • El Garraf

Vilanova i la Geltrú es declara “territori català lliure i sobirà” i considera el rei Joan Carles I “persona non grata”

0
181

El PSC i ICV-EUiA creuen que cal "escoltar el poble" abans de considerar la ciutat com un territori català lliure


El govern de Vilanova votant al ple municipal. D’esquerra a dreta: la primera tinenta d’alcaldia, Ariadna Llorens, l’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, i la segona tinenta d’alcaldia, Glòria Garcia.
L’Ajuntament de Vilanova ha aprovat la moció que declara moralment el municipi com a "territori català lliure i sobirà". El text ha rebut el suport de la CUP i de CiU, mentre que el PSC i el PP han votat en contra i ICV-EUiA s’ha abstingut perquè creu que "podria ser contraproduent" fer-ho sense "escoltar la veu del poble". Al mateix ple també s’ha debatut una altra moció per declarar el rei "persona non grata", que s’ha aprovat amb els cinc vots a favor de la CUP i d’ICV-EUiA, tot i el vot en contra del PP i l’abstenció del PSC i de CiU, que ha tret importància a la figura del rei i ha insistit en què "la prioritat ara és que el procés per fer de Catalunya un nou estat de la Unió Europea surti bé".
La regidora d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Vilanova, Iolanda Sànchez, ha defensat l’abstenció del seu grup a la declaració de la ciutat com a "territori català lliure i sobirà" assegurant que "és un moment en el que hem trobat en el Parlament de Catalunya unitat per definir el dret a autodeterminar-nos", però creu que "anar més enllà, sense definir-ho amb la població i escoltant la veu del poble, crec que podria ser contraproduent".
En el mateix sentit ha justificat el vot en contra el socialista Xavier Carbonell: "Una decisió tan enorme com l’exercici de la nit al dia de la plena sobirania, no ha de sortir de les institucions, com reclama la moció, sense haver escoltat abans al poble de Catalunya". Carbonell ha volgut deixar que "per això votarem en contra, però també per motius tan radicalment diferents com els que planteja el Partit Popular".
La monarquia
El regidor de la CUP, Quim Arrufat, ha defensat la moció que presentava el seu grup en nom de l’Associació per la Tercera República de la comarca del Garraf i que ha exposat abans a tot el ple Jordi Candela, un representant de l’entitat.
Arrufat ha criticat la monarquia i el cap de l’Estat dient que "aquesta figura històrica i els seus hereus estan històricament jugant un paper clarament partidista a favor d’una part d’Espanya i en contra de les seves classes populars".
A més, el regidor de la CUP creu que "la seva representació familiar actual dóna un espectacle absolutament lamentable, acaparadora de riquesa, egoista, al marge de tot control democràtic i de tota capacitat que tingui la societat espanyola de forma democràtica de decidir la seva derogació o substitució".
"Per això -ha seguit el regidor- entenem que és una institució purament antidemocràtica i imposada que no juga ni el paper simbòlic que li havien designat certs poders al llarg de la transició".
En aquesta moció, però, el partit del govern (CiU) s’ha a abstingut perquè, tal com ha explicat el regidor Gerard Figueras, "el país ha iniciat un procés que es diu construcció de l’Estat Català i ens sembla molt bé el que facin a l’Estat espanyol, però el que entenem és que ara toca concentrar-nos en fer que hi hagi una gran majoria de ciutadans de Catalunya que treballi perquè s’exerceixi el dret a l’autodeterminació i que Catalunya esdevingui un nou estat de la Unió Europea".
Figueras ha emplaçat el debat sobre el cap d’Estat al que hagi de tenir Catalunya en un futur: "La nostra prioritat ara ha de ser que aquest sigui un procés que surti bé i rumiar, debatre, decidir i sotmetre democràticament al poble de Catalunya la forma que vol que tingui el futur Estat Català i quina és la figura que vol que sigui el futur cap d’estat de la Catalunya Estat de la UE".
Els socialistes, en aquest cas també s’han abstingut tot i no estar a favor de que sigui "una institució monàrquica la que representi els interessos dels ciutadans, en aquest cas des de la figura del cap de l’Estat" i també "rebutgem i repudiem enèrgicament alguns dels actes en els que s’ha vist implicada la família reial en els darrers temps". 
Però tot i que "del text de la moció ens agraden força coses", diuen que no poden "compartir un posicionament amb tants apriorismes respecte la figura del monarca", ha conclòs Carbonell per justificar la seva abstenció.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.