18 de novembre del 2023

0
398

Festa major petita de Lloret de Mar (Sant Romà).

1058
Consagració de la catedral de Barcelona.

Es consagra la catedral gòtica, seu de l’arquebisbat de Barcelona. La catedral es va construir durant els segles XIII al XV al mateix lloc on hi havia hagut una catedral romànica, i encara abans una de paleocristiana. La façana d’estil neogòtic, no obstant això, és molt més moderna (segle XIX). L’edifici és Bé d’Interés Cultural i, des del 2 de novembre de 1929, Monument Històric Artístic Nacional.

La catedral està dedicada a la Santa Creu, la seva advocació principal, i a Santa Eulàlia, patrona de Barcelona, una jove verge que, d’acord amb la tradició cristiana, va sofrir el martiri durant l’època romana. La dedicació del temple a la Santa Creu, molt poc habitual, és una de les més antigues del món cristià i probablement es remunta a mitjan segle VII. La dedicació a Santa Eulàlia es coneix des del 877,quan el bisbe Frodoí va localitzar les restes de la santa i les va traslladar solemnement a la catedral.

2004
Mor a Altafulla en Miquel Porter i Moix, crític i historiador del cinema català, cineasta, cantant (un dels Setze Jutges), sindicalista i rector de la Universitat Catalana d’Estiu.

2009
Mor el manresí Jaume Melendres i Inglès, autor dramàtic i director d’escena.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.