31 de gener del 2020

0
139

1907
Neix Josep Maria Planes i Martí 

Neix el manresí Josep Maria Planes i Martí, periodista i dramaturg català, fou un dels primers impulsors del periodisme d’investigació a Catalunya.

1948
Neix Joaquim Nadal i Farreras

Neix a Girona Joaquim Nadal i Farreras, polític català i catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Girona. Del 1979 al 2002 va ser alcalde de Girona, època que ha reflectit al llibre “Històries d’alcalde (Girona, 1979-2002)”. Del 2003 al 2010 fou el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat. Forma part del Consell Assessor d’alcades.eu.

1956
Neix Artur Mas i Gavarró

Neix el barceloní Artur Mas i Gavarró, economista i polític català. 129è President de la Generalitat de Catalunya (2010-2016). Va ser president de la federació de Convergència i Unió (CiU), de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i del Partit Demòcrata Europeu Català.

1986
Forta nevada a Catalunya

Una abundant nevada causa múltiples problemes a les vies de comunicació i a les línies elèctriques i telefòniques.

1994
El Gran Teatre del Liceu de Barcelona s’incendia

Un incendi destrueix el Gran Teatre del Liceu, un teatre d’òpera situat a la Rambla de Barcelona i que des de la seva inauguració i durant gairebé un segle, va ser, a més de la primera sala d’òpera de Catalunya i Espanya, el punt de referència, de confluència i d’expansió de la vida artística, social i política barcelonina. Entre dos i tres quarts d’onze del matí, mentre dos operaris treballaven en la reparació del teló d’acer que, en cas d’incendi, havia d’impedir que el foc passés de l’escenari a la sala –ironia del destí–, les guspires del seu bufador van prendre en els plecs de la guardamalleta, el cortinatge fix de tres cossos que amagava la part alta de l’escenari. Alguns trossos encesos de roba van caure a terra i, encara que els treballadors es van apressar a apagar-los i es va abaixar el teló d’acer, tot va ser inútil: les flames havien ja saltat al teló de vellut i pujaven fins al teler i el sostre.
 
El foc era ja incontrolable quan els bombers van arribar minuts després de les onze. Potser una mica massa tard, perquè mentrestant, segons sembla, els treballadors havien tractat d’apagar el foc amb els mitjans al seu abast en lloc de cridar immediatament els serveis d’extinció.
Les institucions públiques van acordar unànimement que el teatre seria reconstruït al mateix lloc on era i tal com era, però amb totes les millores necessàries. Per fer possible la reconstrucció del Liceu, es va crear la Fundació del Gran Teatre del Liceu, i la Societat del Gran Teatre del Liceu va cedir la propietat del teatre a les administracions públiques: el teatre va ser, finalment, de titularitat pública, malgrat l’oposició d’un reduit sector de propietaris. 

1998
Mor Jaume Fuster i Guillemó

Mor l’escriptor barceloní Jaume Fuster i Guillemó (premi Narrativa Ramon Llull 1993) a causa d’un càncer de pulmó.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.