©alcaldes.eu/Albert Bagué

Esmorzars alcaldes.eu sobre els reptes comarcals

Actors claus d’Osona reivindiquen més connectivitat i competitivitat

0
2606

El Secretari General d’Empresa i Treball recomana major alineament del sector agropecuari amb l’Agenda 2030

Malgrat els problemes d’ordre sanitari, personal i econòmic causats per la pandèmia, la comarca d’Osona “és de les que més bé ha suportat la crisi a la demarcació de Barcelona”. Així ho afirmava el president del Consell Comarcal osonenc, Joan Carles Rodríguez, en un esmorzar-col·loqui promogut per Alcaldes.eu i en què també hi participaven l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el Secretari General d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera, el rector de la Universitat de Vic, Josep-Eladi Baños i el representant de la Cambra de Comerç local, Joaquim Bosch.

Precisament aquest darrer confirmava que la davallada de la facturació entre les empreses osonenques no ha estat tan pronunciada com en altres comarques del país i que tot feia pensar en una recuperació econòmica en forma d’”U”. Així ho ratificava també Oriol Sagrera qui, a més, explicava que, malgrat els importants canvis geopolítics i econòmics dels darrers mesos (principalment, la primacia de les economies asiàtiques), Osona es troba a una distància prou assumible de Barcelona com per resultar molt interessant per a “empreses que estan reconsiderant la seva ubicació industrial a Europa, després d’haver externalitzat la seva producció en el passat”.

Tot i els avantatges de la proximitat amb Barcelona, els ponents han identificat alguns riscos potencials. Per exemple, Joan Carles Rodríguez ha explicat que alguns dels problemes de l’Àrea Metropolitana (com per exemple l’escassedat d’habitatge o la competència per atreure i retenir talent) ja han arribat a la comarca. Igualment, Josep-Eladi Baños, ha destacat que “el model de l’AMB ja ha donat tot el que havia de donar” i, en conseqüència, ha reclamat una nova vertebració del territori. Des de la Universitat de Vic s’han establert un conjunt d’acords i línies d’investigació que anirien en aquesta línia, ha explicat el seu rector.

“Lobby” en la reivindicació de la R3

Igualment ha estat important, en aquesta proximitat amb Barcelona, el factor de la connectivitat. En aquest sentit, els ponents han manifestat el seu “complet alineament” en les reivindicacions del desdoblament de la R3 i el desenvolupament de la C-17. No obstant la lentitud en el progrés d’aquestes dues infraestructures, que serien essencials per a la competitivitat comarcal, tots han estat d’acord en assenyalar el desplegament de les connexions digitals com una potencial via de creixement.

Quant a les previsions de futur, l’ocupació de persones en risc d’exclusió social, la propera crisi d’encariment de matèries primes, la davallada en el sector agropecuari i les mesures de sostenibilitat, han acabat ocupant el temps del debat. En aquest sentit, Oriol Sagrera ha recordat que l’Agenda 2030 té uns principis molt definits de sostenibilitat que, ara mateix, no són prou acomplerts per part de la indústria agropecuària catalana. “Cal acceptar-ho com una realitat present i com un repte de futur”, ha dit.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.