SABADELL • Vallès Occidental

Amb l’avenç del Museu Aeronàutic, l’Aeroport dóna un pas endavant per consolidar-se com a pol d’activitat a Sabadell

0
492

L’Ajuntament i la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya signen un conveni per desenvolupar la segona fase del Museu

L’Ajuntament de Sabadell i la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (FPAC) han signat avui un conveni de col·laboració per al desenvolupament del Museu Aeronàutic de Catalunya. Amb l’acord es formalitza l’aportació municipal de 60.000 euros al projecte, tal com va aprovar el Ple Municipal al desembre.  L’avenç del Museu suposa un nou pas endavant en la consolidació d’aquest equipament com a projecte innovador i singular, centrat en l’àmbit divulgatiu i de la formació. Alhora contribuirà a reforçar l’Aeroport en el seu conjunt com a pol d’activitat i element estratègic de la ciutat.

L’acte de signatura ha tingut lloc aquest matí a l’Hangar-Museu de l’Aeroport de Sabadell, amb la presència de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; el president de la FPAC, Daniel Ventura; el tinent d’alcaldessa de Presidència i Drets Socials, Pol Gibert; la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell; el regidor de Cultura, Carles de la Rosa; el director del museu, Domingo Jaumandreu; el president de l’Aeroclub Barcelona Sabadell, Pere Joan Nogueroles; i José Andrés Domínguez, director de l’Aeroport de Sabadell, entre altres assistents.

Tal com ha explicat l’alcaldessa: “l’Aeroport és un element estratègic, que ens dóna valor afegit com a ciutat. Hem d’aprofitar totes les oportunitats que ofereix i crear-ne de noves i per això estem treballant en noves iniciatives com la creació d’un hub d’innovació enfocat a l’aeronàutica”.

En aquest marc – continua Marta Farrés-, el Museu Aeronàutic serà també, per si sol, un espai de referència. I alhora contribuirà a enfortir el caràcter diferenciador i l’activitat, en aquest cas cultural i formativa, de l’Aeroport en el seu conjunt”.

Objectius del Museu

Al setembre del 2019 es va inaugurar la primera fase d’aquest museu en un dels hangars del camp d’aviació. Ara la segona etapa inclourà enjardinar tota la parcel·la, col·locar-hi gran part de la col·lecció estàtica i construir dos hangars més per situar-hi la recepció i l’espai on la Fundació durà a terme activitats socials.

El Museu es proposa quatre objectius: preservar el patrimoni històric de l’aeronàutica a Catalunya; difondre la cultura de l’aeronàutica i la història d’aquest sector; cooperar en la formació de les noves generacions de persones que treballin en aquesta disciplina i desenvolupar activitats culturals i divulgatives sobre l’aeronàutica.

Amb el Museu s’incrementarà l’oferta cultural sobre l’aeronàutica, ja que no són gaires les col·leccions històriques amb vocació museística que disposin d’aeronaus clàssiques que poden volar. En aquest sentit, la FPAC ha triat Sabadell per instal·lar-hi aquest equipament per un doble motiu. D’una banda, perquè la ciutat disposa de l’únic aeroport no comercial de l’àrea de Barcelona i, d’altra, per interès històric, ja que Sabadell va ser una de les bases aèries republicanes durant la Guerra Civil.

El Museu serà un projecte innovador i incorporarà tot el potencial de comunicació i recreació que ofereixen les tecnologies digitals.

L’equipament acollirà tres col·leccions:

  • La col·lecció major, que pretén il·lustrar l’evolució tecnològica i la història de l’aeronàutica a Catalunya, formada per 103 aeronaus, rèpliques d’aeronaus i motors de vehicles relacionats amb operacions de les aeronaus a terra.
  • La col·lecció menor, que ha de permetre complementar els buits cronogràfics de la col·lecció major amb maquetes d’aeronaus i motors, així com equipaments i objectes aeronàutics.
  • La col·lecció gràfica i documental, formada per 2.500 elements gràfics com fotografies, audiovisuals, revistes, mapes i documents originals.

A més, es complementarà amb els centres de memòria i d’interpretació que, arreu de Catalunya, s’han creat als llocs on s’han desenvolupat activitats industrials i operatives relacionades amb l’aviació, amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, com també amb altres museus aeronàutics. La intenció és establir una relació fluïda amb les empreses, entitats i llocs on es porten a terme les activitats formatives i operatives pròpies de l’aeronàutica civil, lúdica i esportiva.

Visita al polvori i referents de l’aviació

L’acte de signatura d’avui ha coincidit amb l’aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola, el 14 d’abril. En aquest context, s’ha fet una visita a l’antic arsenal i polvorí de l’Aeroport. Es tracta d’una construcció de tipus búnquer, construïda entre l’octubre de 1936 i el maig del 1937. Servia per emmagatzemar bombes i munició per a l’aviació i hi treballaven els artificiers que muntaven les bombes i les cintes de metralladora per als avions.

Sempre s’havia cregut que era un refugi antiaeri, però després de les investigacions dutes a terme pel Museu d’Història de Sabadell s’ha determinat que aquesta construcció no va ser mai un refugi antiaeri, sinó un arsenal i polvorí. És un monument inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

També coincidint amb l’efemèride, s’han exposat avui les darreres adquisicions d’avions, referents històrics de l’aviació catalana i espanyola i que formaran part de la col·lecció del Museu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.