13.11.12 – BRUSEL·LES

Barroso corregeix Reding i Almunia sobre la independència de Catalunya

0
179

El president de la Comissió reitera que només es pronunciarà sobre les conseqüències legals de la secessió si li demana l’Estat espanyol

 


El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha corregit aquest dimarts els comissaris Viviane Reding i Joaquín Almunía, assegurant que Brussel·les només es pronunciarà sobre les conseqüències legals de la independència quan tingui sobre la taula "una situació concreta". En resposta a una pregunta parlamentària dels eurodiputats catalans, el portuguès descarta formular un posicionament oficial de la Comissió Europa sobre la independència de Catalunya fins que l’Estat espanyol no li faci una "petició". "A diferència d’Espanya, la Unió Europea no tanca portes. Tampoc ajudarà a obrir-les, però no les tanca d’entrada", ha dit l’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa.
José Manuel Durao Barroso no vol formular una resposta clara i contundent en el sentit de si una Catalunya independent estaria fora de la Unió Europea, com argumenta l’Estat espanyol, o dins. En una resposta parlamentària als eurodiputats catalans, el president de la Comissió Europea reitera que Brussel·les es mantindrà la marge del procés fins que rebi una petició formal de l’Estat espanyol on es detalli "una situació concreta". Llavors, diu Barroso, "la Comissió expressaria la seva opinió sobre les conseqüències legals d’aquesta situació d’acord amb la legislació de la Unió Europea". 
Mentrestant, Barroso prefereix no involucrar-se en el debat independentista obert a Catalunya. De fet, el president de la CE assegura que no li correspon "manifestar cap posicionament sobre qüestions d’organització interna relacionades amb disposicions constitucionals dels estats membres". Per l’eurodiputat de Convergència, Ramon Tremosa, la resposta de Barroso mostra que "a diferència d’Espanya, la Unió Europea no tanca portes. Tampoc no ajudarà a obrir-les, però no les tanca d’entrada". 
La resposta de Barroso sí que indica que "la separació d’una part d’un estat membre o la creació d’un nou estat no tindrien un caràcter neutre amb els tractats de la UE". Amb tot, no apunta cap altra conseqüència. En aquest sentit, fonts europees han indicat amb anterioritat que podria caldre una modificació de la normativa per adaptar la llei europea a la nova situació. "A la Unió Europea el principi democràtic preval sobre una norma escrita en el passat", ha reiterat Tremosa. 
En un comunicat, els eurodiputats de CiU, ICV i PNB que van formular la pregunta destaquen que el president Barroso "no ha citat, com se li demanava, en quins articles dels tractats es pot fonamentar l’expulsió de la Unió de les persones que, essent ciutadanes de la UE, apostin expressament per seguir sent-ho des d’una nova realitat estatal". En la pregunta, els membres de l’Eurocambra també recordaven que en els tractats "no hi ha cap previsió sobre com abordar el procés de secessió en el sí d’un estat membre". En aquest sentit, Barroso només parla a nivell "general" sobre l’adhesió d’estats a la Unió Europea, que, diu, "s’ha d’ajustar plenament a les normes i procediments previstos".
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.