Biarnés: “No s’hauria d’esperar més per començar a preparar la campanya de les municipals de 2019”

0
287

Des del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs, el seu director, Antoni Biarnès, opina que les persones que formaran part de candidatures a les properes eleccions municipals, ja siguin els mateixos candidats o les persones que els ajudaran, haurien de començar a preparar la campanya. La institució que dirigeix està preparant, juntament amb Alcaldes.eu, un curs sobre com planificar i executar una campanya electoral òptima.

Antoni Biarnés.

Director del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya.
Llicenciat en ciències polítiques i sociologia, i en Dret. Màster en Gestió Pública.
El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs forma als candidats a l’hora de preparar campanyes electorals municipals. Per a què serveix exactament aquesta capacitació?
Bàsicament, per dues coses: primer, per obtenir un bon resultat electoral i, en segon lloc, per maximitzar les opcions de governar i de tenir un futur mandat productiu. De vegades hi ha qui obté bons resultats, però es queda sense governar, o qui fins i tot pot arribar a governar però llavors fracassa. La formació que oferim al Col·legi ajuda a ampliar les opcions d’obtenir vots, però també a  preparar el terreny per a futurs pactes i per a tenir un futur mandat exitós. És a dir, en els nostres cursos es treballa tant el dia abans com el dia després del procés electoral.

“L’objectiu és obtenir un bon resultat electoral i, en segon lloc, maximitzar les opcions de governar i de tenir un futur mandat productiu”

I, entrant en detall, quins són els continguts d’aquesta formació?
El curs tracta sobre totes les vessants que té una campanya electoral municipal. Això inclou des de la diagnosi de la situació actual de la ciutat o poble (tant la política/electoral com la del municipi com a tal) fins al disseny de l’estratègia i la seva implementació.
Es treballen, doncs, aspectes com ara les maneres de conèixer i interpretar la realitat, la  comunicació, l’organització i direcció de la campanya, la confecció de les llistes, la mobilització de partidaris, l’elaboració i els continguts del programa electoral, les finances de la campanya… La formació toca tots els aspectes que són necessaris per a dur a terme una bona campanya electoral, des d’ara fins al maig del 2019.
Les properes eleccions municipals tindran lloc, previsiblement, el 2019. Perquè val la pena preparar ara la campanya electoral?
Les campanyes electorals ben fetes s’han de preparar amb temps. En màrqueting polític tenim el concepte de la “campanya permanent”, que vol dir que els polítics no deixen mai d’estar en campanya (perquè conservar i incrementar els suports que un té és una feina de cada dia). Però també és cert que hi ha moment especial -els processos electorals- que requereix un treball específic, perquè allí hom se la juga. Si un vol rendibilitzar els seus punts forts (de les persones, dels grups polítics i de l’acció de govern), o minimitzar les febleses, o aprofitar les oportunitats i neutralitzar les amenaces de l’entorn, necessita gestionar això. I, prèviament, li cal una diagnosi i una planificació que faci que l’actuació sigui eficaç. 

“Es treballen aspectes com ara les maneres de conèixer i interpretar la realitat, la  comunicació, l’organització i direcció de la campanya, la confecció de les llistes, la mobilització de partidaris, l’elaboració i els continguts del programa electoral, les finances de la campanya…”

Qui espera 2 o 3 mesos abans de les eleccions per començar a fer campanya ho té malament (sobretot si no disposa de molt capital polític acumulat), ja que es queda sense marge de maniobra. I més en els moments en què vivim actualment, que són més moguts i incerts que mai. Ara tenim molts factors nous que poden influir en els resultats electorals. Al 2019 veurem molts canvis en les Alcaldies catalanes.
I a qui s’adreça la formació que prepara el Col·legi, juntament amb Alcaldes.eu?
Fonamentalment, als que seran protagonistes de la propera campanya d’eleccions municipals: alcaldes, candidats, persones de l’entorn de les candidatures (directors de campanya, responsables sectorials de les campanyes, etc.).
Quina mena de formadors té el curs?
Són professionals que reuneixen dues característiques bàsiques. D’una banda, són experts en els àmbits que tractarà el curs i, d’altre cantó, tenen experiència de camp en l’activitat política i electoral del nostre país. Així doncs, són alhora especialistes i coneixedors del món real. Ells podran respondre dubtes i neguits de qualsevol participant en el curs en relació a les seves situacions locals.
Finalment, cal ser llicenciat en Ciències Polítiques o col·legiat per accedir a la formació?
No, en absolut. La formació està oberta a tothom, tingui la formació i trajectòria que tingui. El curs que s’ofereix al Col·legi permet a la gent sense coneixements ni experiència en campanyes situar-se, i als que sí que en tenen descobrir noves eines i orientacions. I hom ho pot aprofitar per a començar a ‘fer els deures’ de donar forma a la seva campanya durant el curs mateix, aplicant allò que s’aprendrà.

“La formació va adreçada a alcaldes, candidats, persones de l’entorn de les candidatures (directors de campanya, responsables sectorials de les campanyes, etc)”

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.