22.04.15 – BARCELONA • Barcelonès

Catalunya defensarà davant l’ONU el paper dels governs regionals i locals en el desplegament de l’Agenda per al desenvolupament sostenible

0
193

El Departament de Territori i Sostenibilitat participa en la sessió sobre els mitjans necessaris per facilitar la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i de l’Agenda post-2015, que se celebra a la seu de les Nacions Unides, a Nova York

La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, participarà demà a Nova York en un dels actes centrals del procés de negociació intergovernamental de l’Agenda-Post 2015 de les Nacions Unides. Es tracta dels treballs previs a l’adopció d’aquesta agenda universal i transformadora per al desenvolupament sostenible que ha de quedar enllestida el proper mes de setembre.
 
La intervenció de demà es produirà a través del diàleg interactiu entre els Estats i representants dels diferents Grups d’Interès, que aglutinen els principals actors econòmics, socials i ambientals a nivell mundial. Un format que constitueix una de les principals fórmules de les Nacions Unides per articular la participació de la societat civil en els processos fonamentalment intergovernamentals. En aquestes reunions de negociació intergovernamentals, Catalunya representa la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD), que forma part del Grup d’Interès que acull diferents representants dels governs regionals i locals. El diàleg interactiu es podrà seguir en directe, a partir de les 5 de la tarda, hora catalana, per webcast a http://webtv.un.org/.
 
Subirà, en representació d’aquest Grup d’Interès d’Autoritats Locals, defensarà la importància de reconèixer el paper fonamental dels governs regionals i locals en la definició i desplegament de l’Agenda post-2015, i la necessitat d’integrar aquests governs, com actors clau, en el model futur de governança global, i que tinguin accés als fons de finançament.
 
La directora general prendrà part posteriorment en la Conferència “Enfocament territorial dels mitjans d’implementació de l’agenda post-2015: creació d’un Partenariat Global multinivell i multiactor”, organitzada per nrg4SD, amb la ponència titulada “El paper dels governs regionals i locals en un marc global de governança multinivell”.
 
La definició de l’Agenda Post-2015 de les Nacions Unides
 
El procés per definir l’Agenda Post-2015 de les Nacions Unides es va posar en marxa a la Cimera de Rio +20, el juny de 2012, amb la finalitat d’adoptar una ambiciosa agenda per al desenvolupament sostenible durant la 70a Assemblea General de les Nacions Unides, que se celebrarà a Nova York el setembre de 2015. Aquesta data és també la data límit per assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM):
  • Eradicar la pobresa extrema i la fam,
  • Assolir l’educació primària universal
  • Promoure la igualtat de gènere
  • Reduir la mortalitat infantil
  • Millorar la salut materna
  • Combatre la sida, la malària i altres malalties
  • Incentivar el desenvolupament sostenible
  • Desenvolupar una aliança global per al desenvolupament 
L’Agenda Post-2015 es basarà en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), definits pel Grup de Treball Obert, que proposa 17 objectius i 169 fites. Partint de l’experiència adquirida amb els ODM, els ODS es plantegen com uns objectius orientats a l’acció, concisos, fàcils de comunicar, limitats en nombre i universalment aplicables a tots els països, tenint en compte les diferents realitats i nivells de desenvolupament.
 
El procés de negociació intergovernamental es va iniciar al gener de 2015 i continua amb sessions de debat mensuals fins al juny de 2015, que tracten temes com la caracterització de la futura declaració a aprovar al juliol, els indicadors de progrés dels ODS, o el seguiment i la revisió d’aquesta agenda. La sessió que està tenint lloc actualment a la seu de les Nacions Unides tracta sobre els mitjans necessaris per facilitar la implementació dels ODS i de l’Agenda post-2015, amb especial referència a la transferència tecnològica, la capacitació  i el finançament cap a països del sud, i la creació d’un Partenariat Global.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.