Esmorzars alcaldes.eu

“Com ajudarà el pròxim president als ajuntaments?”

demo
0
268

El passat 4 de desembre, a l’Hotel Rey Juan Carlos I de Barcelona, va tenir lloc un nou Esmorzar d’Alcaldes.eu amb el tema “Com ajudarà el pròxim president als ajuntaments?”.
Si vostè, en endavant, vol rebre l’informe complet dels esmorzars que es realitzen periòdicament ha de subscriure’s a la publicació: Formulari de subscripció a Alcaldes.eu

“És evident que nosaltres esperem que en aquesta nova realitat, difícil pels municipis per l’efecte que ens ha produït la crisis, el govern continuï confiant i reforci la confiança en els alcaldes i alcaldesses com elements claus de la governació del país, no com a consellers o conselleres més del territori, sinó que formem part del govern”

Manuel Bustos
 
“Penso que el que s’hauria de plantejar el proper govern, sigui qui sigui, és no perdre el capital acumulat, no perdre la dinàmica de col·laboració creixent amb els ajuntaments, no perdre una dinàmica d’increment dels recursos locals, però rematar la feina pel que fa al finançament, que jo crec que s’ha d’estabilitzar, que ha de donar als ajuntaments instruments per prendre les seves decisions”.
Miquel Iceta
 
“Fem masses normatives, som massa intervencionistes i no aconseguim resultats pràctics i crec que tots els grups polítics hem de fer una reflexió”.
Mercè Conesa
 
“Demano que no sigui indiferent davant l’incomplien dels deures d’altres institucions; ha de defensar el nostre territori davant d’altres institucions”.
Josep Alemany
 
“Si els ajuntaments funcionen els país funciona. Jo demanaria confiança i suport al màxim, perquè tot es pot millorar”.
Mireia Solsona
 
“Si fem un repàs del que ha suposat la consolidació dels ajuntaments democràtics, al darrera hi ha la coordinació entre les diferents administracions. I per tant és important que la Generalitat de Catalunya vagi de la mà amb el conjunt de municipis”.
Núria Parlón

Assistents: Il.lm. Sr. Manuel Bustos Garrido, President de la Federació de Municipis de Catalunya Alcalde de Sabadell

I. Sr. Miquel Iceta i Llorenç, Viceprimer secretari i portaveu del PSC; Sr. Marc Sanglas, Secretari de politica Municipal de ERC; Sr. Rafael de Yzaguirre, Secretari General adjunt de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques; Sra. Mercè Conesa, Tinent d’alcalde de Territori de l’Ajuntament de Sant Cugat de Vallès (Actualment Alcaldessa de Sant Cugat del Vallès); Il.lma. Sra. Núria Parlon i Gil, Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; Il.lma. Sra. Carme Carmona Pascual, Alcaldessa de Cerdanyola del Vallès; Il.ma. Sra. Pilar Díaz i Romero, Alcaldessa d’Esplugues de Llobregat; Il.lm. Sr. Antoni Soler i Vendrell, Alcalde de Subirats; Il.lm. Sr. Josep Alemany i Rigol, Alcalde de Vallirana; Il.ma. Sra. Mireia Solsona i Garriga, Alcaldessa de Matadepera; Il.lm. Sr. Lluís Verdaguer i Vivet, Alcalde de Taradell; Sr. Francisco Ortiz Herrera, Regidor de Finances i Serveis Econòmics de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès; Sr. Joan Sala i Morell, Advocat assessor d’Ajuntaments, Ex Director d’Administració Local a la Generalitat de Catalunya; Sr. F. Xavier Roca, Director Presston Comunicació Int. i editor de la revista Alcaldes.eu. Moderador: Sr. Eduard Berraondo.

El marc competencial que té la Generalitat contempla moltes realitats financeres

Va començar la sessió Manuel Bustos, Alcalde de Sabadell i President de la Federació de Municipis de Catalunya, fent una breu introducció sobre el debat i afirmant que és cert que en aquests moments a Catalunya, el marc competencial que té la Generalitat contempla moltes realitats financeres: “És evident que nosaltres esperem que en aquesta nova realitat, difícil pels municipis per l’efecte que ens ha produït la crisis, el govern continuï confiant i reforci la confiança en els alcaldes i alcaldesses com elements claus de la governació del país, no com a consellers o conselleres més del territori, sinó que formem part del govern”, va declarar. 
 
Bustos també va argumentar que “no podem tornar enrere pensant que barri a barri es fa país, sinó que barri a barri es fa ciutat, i ciutat a ciutat es fa país; això és el que esperem en aquest nou període. A més tenim membres del govern que han estat alcaldes, per tant serà més entenedor parlar amb el llenguatge dels Alcaldes. Hem vist que en aquest període, no només consellers i conselleres, sinó que també el President ha estat alcalde, i si son els alcaldes els tenen la responsabilitat de la governació del país, no caldrà dedicar esforços a explicar el que som i el que fem, perquè ja ho saben”. El Sr. Bustos va concloure “esperant que amb això tots els companys de diferents opcions polítiques, alcaldes i alcaldesses o regidores en representació del seus alcaldes, continuïn confiant en nosaltres”. 
 
El moderador Eduard Berraondo va donar llavors la paraula Rafael Yzaguirre, que va començar dient que compartia bona part de la introducció realitzada, afirmant que “els que tenim sensibilitat municipalista compartim aquestes problemàtiques. En primer lloc, crec que és important l’existència d’aquesta sensibilitat: el món local es una realitat plural, diversa i heterogènia; els 947 municipis de Catalunya responen a tot el territori en molts diferents àmbits i la crisi està fent forats alhora de fer front a les demandes socials”. 

El finançament local es un problema estructural que ve de lluny és una dificultat que té les seves arrels en un àmbit estatal. 

Yzaguirre va continuar dient  que “el finançament local es un problema estructural que ve de lluny és una dificultat que té les seves arrels en un àmbit estatal. La llei d’hisendes locals el que ha demostrat és que és insuficient per regular els recursos dels ajuntament, en els quals poder fer polítiques pròpies. En l’àmbit català, a partir de la sentència del Tribunal Constitucional hi ha tot un camp a recórrer, que s’ha d’anar desenvolupant: la llei de governs locals, la de finances d’aquests governs, la de vegueries, les de l’àrea metropolitana… Des del punt de vista de la gestió, existint aquesta lleialtat institucional, tots hem d’arribar al màxim consens possible, així que s’hauran de revisar les competències que està portant els ajuntaments i que en realitat no els hi correspondrien”, va continuar dient, per concloure que “una altra qüestió és que els ajuntaments tenen unes despeses, que no s’estan focalitzant a la política de les persones, i que per tant, aquestes que s’han imposat als ajuntaments sense dotar-los, s’han d’anar revisant”.

Aquests anys han estat bons des del punt de vista inversor, i malgrat això que no hem resolt el tema de fons.

Tot seguit es va donar la paraula a Miquel Iceta, que després d’agrair la invitació al col·loqui i l’existència d’un fòrum per tractar aquests tipus de qüestions, va afirmar que “els ajuntaments i la gent que els dirigeix, els ha tocat afrontar els problemes més complicats, i no sempre amb els recursos suficients per fer-ho. A part de dir el que farem, també cal veure el que hem fet o no durant els anys que hem estat al govern; i per tant si els partits que estem al govern, en aquests moments diem que volem incrementar les dotacions econòmiques dels ajuntaments, hem de començar a dir si ho hem fet o no als anys que hem estat governant”. Iceta va prosseguir dient que “aquests anys han estat bons des del punt de vista inversor, i malgrat això que no hem resolt el tema de fons, el cert és que hem volgut resoldre el problema de fons en la pitjor de les situacions. Estic segur que tots els partits estarien d’acord que cara el proper mandat s’ha d’aprovar la llei de finances de Catalunya, i fins i tot hauríem de començar a posar dates a les coses”.
 
“Es evident que l’aprovació d’un marc regulatori a les finances locals, en un moment econòmic difícil, governi qui governi plantejarà molts problemes”, va continuar Iceta. “Els ajuntaments s’han vist sotmesos a una doble tensió. Per una banda, tenint les finances locals pivotades al voltant dels beneficis urbanístics, i d’altra banda, estan limitats per les polítiques dels governs, que en definitiva han restat marge de maniobra als governs locals. Hi ha hagut un increment important, gràcies al creixement del pressupost de la Generalitat i gràcies també a la bona situació econòmica fins al 2008”…

Si vostè, en endavant, vol rebre l’informe complet dels esmorzars que es realitzen periòdicament ha de subscriure’s a la publicació: Formulari de subscripció a Alcaldes.eu

 

  • Links relacionats
  • NULL

L’esmorzar col·loqui posa de relleu els principals punts d’interès dels Ajuntaments catalans. Coneixem de primera mà les expertes opinions d’Alcaldes, Tinents d’Alcalde, Regidors i Gestors Municipals, analistes, polítics.

Alcaldes.eu és la revista on-line dedicada a oferir entrevistes i perfils a gestors municipals. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

Esmorzars

L'Hotel Rey Juan Carlos I Barcelona, és un resort únic al cor de Barcelona. Situat a la principal via de la ciutat, l'Avinguda Diagonal, el nostre Hotel permet arribar a peu al centre cultural , financer i comercial de la ciutat.

L'Hotel Rey Juan Carlos I ofereix confortables i espaioses estances, les últimes novetas en instal.lacions, així com unes espectaculars vistes sobre Barcelona. Els nostres jardins centenaris mediterranis i piscines exteriors donen forma a un tranquil resort al centre de la ciutat.

Amb 432 habitacions de luxe i les instal.lacions per a conferències més professionals, l'Hotel Rey Juan Carlos I és la localització ideal per una visita de negocis o d' oci a Barcelona. Relaxi's al nostre centre de fitness i spa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.