Compromís per a la cimera de la UE: pas positiu per a la recuperació, inadequat a llarg termini

0
120

23.7.20

 

L’equip negociador del PE acull l’acord sobre l’instrument de recuperació de 750 milions de euros
 
Però és inacceptable que es redueixi el pressupost de la UE (Unió Europea) a llarg termini, mentre que els ciutadans demanen un augment de les inversions de la UE

El compromís vinculat amb les noves fonts d’ingressos de la UE és crucial per a l’amortització justa del deute de recuperació

Cal garantir el respecte de l’Estat de Dret
 
Comentant les conclusions de la cimera de la UE del 17 al 21 de juliol, els negociadors del PE (Parlament Europeu) acullen el fons de recuperació, però adverteixen que el seu acord amb el pressupost a llarg termini de la UE no es pot donar per fet.
 
Després de cinc dies d’intenses discussions, els caps d’estat i de govern van arribar a un compromís polític. L’equip negociador del Parlament sobre el marc financer plurianual i els recursos propis acull amb satisfacció que finalment s’hagi aconseguit una posició comuna i que el recent instrument de recuperació (UE de nova generació) es financi amb un préstec de 750 bilions d’euros. Però el Parlament continua sent crític en alguns aspectes essencials del compromís, especialment en la perspectiva a llarg termini.
 
“L’instrument de recuperació és un pas important cap a una nova ambició per a la Unió: més ecològica, més competitiva i digital. Aquest préstec massiu és un moment històric per a la Unió Europea i no hem de prescindir del que ha passat.” Tot i així, lamentem que els Estats membres van decidir abandonar totalment la “solució pont”, que tenia com a objectiu proporcionar resposta immediata a la crisi als ciutadans, arran de l’esclat de Covid-19. En un context en què el virus torna a augmentar, els ciutadans necessiten seguretat. El Parlament continuarà treballant per garantir que la recuperació comenci sense retards. A més, cal augmentar substancialment la supervisió democràtica: el Parlament, ja que un dels mecanismes de l’autoritat pressupostària lluitarà per implicar-se plenament en l’establiment i la implementació de l’instrument de recuperació”, van dir dimarts els negociadors del PE.
 
“El panorama és molt més negatiu quan es tracta del pressupost a llarg termini de la UE. El Parlament no pot acceptar els límits baixos registrats proposats, ja que significa renunciar als objectius a llarg termini de la UE i a l’autonomia estratègica, mentre que els ciutadans en demanen més. Més solidaritat europea, més accions europees en salut pública, en recerca i digitalització, joventut i en la lluita històrica contra el canvi climàtic. Els programes clau per assolir aquests objectius s’han reduït considerablement i han perdut la major part de les seves novetats a la UE de propera generació. Ens esforçarem a aconseguir millores, incloses majors quantitats, en programes MFF orientats al futur com Horizon, InvestEU, LIFE, Erasmus +. I si les nostres condicions no es compleixen prou, adoptarem els programes sobre la base del CFM existent, tal com preveia el Tractat”, van advertir els membres de l’equip de negociació del PE.
 
“El compromís és també una oportunitat perduda flagrant a l’hora de modernitzar els ingressos, de manera que sigui més justa i transparent. Ara a la UE se li permet prestar fons, però no hi ha certesa sobre com es retornarà el deute. El Parlament ha estat clar: la recuperació no ha de reduir les capacitats d’inversió ni perjudicar el contribuent nacional. És per això que els nous recursos propis autèntics són la solució per pagar el deute comú, però la contribució basada en plàstics no farà el truc per si sola! Recordem la nostra estricta demanda al respecte: un compromís vinculant per a la introducció de recursos propis addicionals tan aviat com el 2021, i encara en el curs del MFF 2021-2027. A més, malgrat que el Regne Unit surti de la UE, la insistència en les rebaixes ha estat extremadament dura i ha donat lloc a un gran pas enrere per al projecte europeu: en lloc d’abolir-se, les reduccions es mantenen i fins i tot augmenten.
 
A més, el Parlament es manté fermament en contra de la reducció del mecanisme per reduir o suspendre el finançament de la UE si un Estat membre no respecta l’estat de dret i no s’hauria de resoldre aquesta qüestió, sinó abordar-la ara. El Parlament s’ha mostrat disposat a negociar en codecisió per continuar construint una Europa dels drets fonamentals.
 
El Parlament continua disposat a iniciar immediatament negociacions per aconseguir un millor acord per a Europa”, van afegir els eurodiputats.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.