De l'”ebullició global” a un altre hivern de crisi energètica: sostenir l’sprint d’estalvi d’energia de les ciutats

0
4739

29 d’agost

Davant l’intensificació de la crisi climàtica i la crisi energètica en curs, moltes ciutats mantenen les mesures d’emergència d’estalvi energètic de l’any passat i treballen per fer-les permanents… Com pots seguir el seu exemple?

Setembre de 2023: a mesura que sortim d’un dels estius més calorosos que s’han registrat, hem de començar a preparar-nos per a un altre hivern tensat per la guerra de Rússia a Ucraïna i la consegüent crisi energètica. Els perills creixents del canvi climàtic experimentat aquest estiu, des de les onades de calor i les sequeres fins a les inundacions i els incendis forestals, estan exercint una pressió creixent sobre els governs locals d’arreu d’Europa, mentre continuen lluitant amb la inflació i els preus de l’energia inestables.

Afortunadament, el panorama no és del tot desolador: ciutats i pobles d’arreu d’Europa han demostrat el seu compromís i capacitat per fer front a aquests dos reptes mitjançant accions tangibles. El Cities Energy Saving Sprint, llançat per fer front a la crisi energètica de l’hivern passat, ens va mostrar el vincle inseparable entre la crisi energètica i climàtica i la importància de combatre-les juntament amb solucions comunes. Els governs locals, al capdavant d’aquests reptes, han sorgit com a pioners en l’adopció d’aquestes solucions, orientades a estalviar energia i al mateix temps allunyar-se dels combustibles fòssils.

Què és el Cities Energy Saving Sprint?
El Cities Energy Saving Sprint es va llançar l’any passat com a resposta a la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, com una forma d’animar les ciutats a posar en marxa mesures d’emergència d’estalvi energètic per preparar-se per a un hivern fortament afectat per la crisi energètica. Ciutats d’arreu d’Europa de totes les formes i mides es van reunir a la convocatòria i van participar a l’Sprint, compartint bones pràctiques per estalviar energia i protegir els ciutadans vulnerables, mitjançant un repositori i vídeos, mentre utilitzaven una caixa d’eines per obtenir consells.

Ara què?
Tot i que la ràpida acció de la UE per estalviar energia i omplir l’emmagatzematge de gas va donar els seus fruits l’hivern passat, la crisi energètica encara està planejant al continent. Gràcies a l’actuació eficient de la UE, juntament amb un hivern suau, la crisi energètica no va tenir l’impacte desastrós que s’esperava. Malgrat l’èxit, és important no baixar la guàrdia ara. El subministrament d’energia segueix tens i els preus són volàtils.

L’estalvi d’energia ha de seguir sent un focus central per als governs de tot Europa. Sobretot tenint en compte el paper que juga l’estalvi d’energia en la mitigació del canvi climàtic. Per això, és fonamental que les ciutats continuïn estalviant energia no només per pal·liar la crisi energètica en curs, sinó també per enfortir i accelerar les seves estratègies a llarg termini per fer front a la crisi climàtica.

Afortunadament, moltes ciutats ja estan per davant del joc i mostren el camí cap a un estalvi energètic més sostingut i a llarg termini.

Trobeu inspiració de mesures d’estalvi energètic al nostre Repositori.

Manteniu el vostre Sprint: segueix estalviant energia!
Inspirats per aquesta acció, estem posant en marxa una nova fase del Cities Energy Saving Sprint, animant les ciutats a mantenir i aprofitar l’èxit de l’hivern passat, com una forma d’abordar de manera integral les crisis energètiques i climàtiques com una sola.

Segueix-nos de prop per saber com pots aprofitar el Cities Energy Saving Sprint i seguir l’exemple d’altres ciutats, tant si vas participar l’any passat com si no. No és massa tard per unir-se a la cursa. Compartirem històries d’èxit de l’Sprint de l’hivern passat que s’estan mantenint per a l’hivern vinent, perquè us inspireu i continueu estalviant energia a la vostra ciutat.

Consulteu els nostres consells per estalviar energia aquí.

Comparteix la teva experiència
Quines mesures de l’Sprint de l’hivern passat manté la teva ciutat? Com esteu integrant-los a les accions a llarg termini de la vostra ciutat?

Comparteix la teva experiència amb nosaltres i altres ciutats enviant-nos un correu electrònic a energy-saving-sprint@eumayors.eu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.