Barcelona • Barcelonès

El Govern dona llum verda al Decret que actualitza la regulació de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya

0
1734

  • L’objectiu és consolidar la Junta Consultiva com a l’òrgan consultiu específic en matèria de contractació pública de totes les administracions públiques de Catalunya i el seu sector públic
  • Adapta la regulació a les noves competències assumides durant els darrers anys per aquest organisme i redefineix el seu organigrama i funcions

El Govern ha aprovat el Decret que estableix la composició i el règim jurídic de la Junta Consultiva de Contractació Pública de Catalunya. Aquest òrgan, creat l’any 1981 i adscrit al Departament d’Economia i Hisenda, té com a finalitat assessorar tots els òrgans de contractació dels ens que formen part de la Generalitat i el seu sector públic, així com la resta d’entitats que integren l’Administració local a Catalunya. També dona resposta a les consultes que li puguin traslladar les organitzacions empresarials representatives dels sectors afectats per la contractació pública.

L’objectiu d’aquest nou Decret és triple: d’una banda, establir la nova regulació tenint en compte tots els canvis que s’han anat aprovant des del Decret 192/1981, de 9 de juliol de creació de la Junta, tant de l’ordenament jurídic espanyol com de les directives europees; de l’altra, actualitzar-ne les funcions i competències, algunes de les quals ja les ha anat assumint durant els darrers temps, com ara el disseny de les eines digitals que conformen el Sistema corporatiu de contractació electrònica de Catalunya. I, finalment, donar resposta al volum i la complexitat creixent d’assumptes sotmesos a la Junta Consultiva, reorganitzar-ne la composició i adaptar-la a la realitat dels seus òrgans col·legiats (el Ple, la Comissió Permanent, la Comissió de Classificació Empresarial, l’Oficina d’Avaluació de Partenariats Públics Privats i el Comitè de Preus de Contractes de Catalunya) i al seu règim de funcionament.

Entre les novetats que incorpora el nou text legislatiu destaquen, per exemple:

  1. Amb l’objectiu de vetllar per una contractació pública íntegra, sense frau ni corrupció, es regula l’obligació de la Junta de notificar a l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) i a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) qualsevol fet o indici que pugui ser considerat com a infracció o afectar la lliure competència.
  2. En l’àmbit de la col·laboració institucional, i complint també el que disposa la normativa bàsica de contractació pública, s’estableix que la Junta té la funció de traslladar a la Junta de l’Estat la informació necessària perquè elabori i remeti a la Comissió Europea els informes que siguin procedents.
  3. Amb la voluntat de simplificar i facilitar la tramitació, s’incorpora un nou article dedicat a les sol·licituds d’informe que els subjectes legitimats poden fer arribar a la Junta, se’n defineixen els requisits i s’estableixen els terminis màxims de resolució.
  4. Dins de l’àmbit organitzatiu, entre altres modificacions, es crea una vicepresidència segona de la Junta, que serà exercida per la persona que ocupa la Direcció General de Contractació Pública. També s’incorporen al Ple i a la Comissió Permanent quatre nous membres: els que representen les tres entitats del sector públic amb major volum de contractació pública en termes econòmics —actualment, Infraestructures, CTTI i l’ICS—, més, per raó del càrrec, el director o directora competent en matèria d’Administració Local, atesos els assumptes que es tracten en aquests òrgans col·legiats.
  5. El Registre electrònic d’empreses licitadores (RELI) passa a denominar-se Registre d’empreses licitadores i classificades de Catalunya.

El nou text normatiu, que deroga el Decret 376/1996, de 2 de desembre, de reestructuració de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya, conté 22 articles, una disposició addicional i una derogatòria.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.