Els eurodiputats van adoptar les seves propostes sobre les noves regles per reduir, reutilitzar i reciclar envasos. Foto: © Andrei / Adobe Stock

El PE dóna suport a les normes revisades per reduir, reutilitzar i reciclar envasos

0
4770

  • Menys envasos i deixalles innecessàries
  • Prohibició de químics de llarga permanència als envasos alimentaris
  • Cada europeu genera anualment gairebé 190 kg de residus d’envasos

23 de novembre

Dimecres, el Parlament va adoptar la seva posició sobre la nova normativa sobre envasos, per frenar l’augment incessant de les deixalles i impulsar la reutilització i el reciclatge.

Els eurodiputats van aprovar l’informe, que constitueix el mandat del Parlament per a les negociacions amb els governs de la UE, per 426 vots a favor, 125 en contra i 74 abstencions.

Reduir l’embalatge, restringir certs tipus i prohibir l’ús de químics de llarga permanència

A més dels objectius globals de reducció d’envasos proposats al reglament (5 % per a 2030, 10 % per a 2035 i 15 % per a 2040), els eurodiputats volen establir objectius específics per als envasos de plàstic (10 % per a 2030, 15 % per a 2035 i 20 % per al 2040).

Els eurodiputats també proposen prohibir la venda de bosses de plàstic molt lleugeres (de menys de 15 micres), tret que el seu ús sigui necessari per raons d’higiene o que serveixin com a embalatge per a aliments solts, per ajudar a prevenir el malbaratament alimentari. També plantegen limitar en gran mesura l’ús de determinats formats d’embalatge d’un sol ús, com ara els productes de neteja en miniatura dels hotels i l’embolcall per a maletes als aeroports.

Per evitar efectes adversos per a la salut, el ple demana que es prohibeixi l’ús de químics de llarga permanència, (substàncies perfluorollogats i polifluorollogats, PFAs, en anglès) i el Bisphenol A als envasos per a ús alimentari.

Fomentar la reutilització i que els consumidors portin el seu propi envàs

L’objectiu dels eurodiputats és clarificar els requisits per a la reutilització o emplenat dels envasos. Els distribuïdors finals de begudes i menjar per emportar al sector de serveis alimentaris, com ara hotels, restaurants i cafeteries, han de donar als consumidors l’opció de portar el seu propi recipient.

Millorar la recollida i reciclatge d’envasos

Les noves normes exigeixen que tots els envasos siguin reciclables, complint criteris estrictes que caldrà definir via legislació secundària. Hi haurà algunes exempcions temporals, per exemple, per als envasos alimentaris de fusta i cera.

Els eurodiputats volen que els països de la UE garanteixin que el 90% dels materials continguts als envasos (plàstic, fusta, metalls ferrosos, alumini, vidre, paper i cartró) es recullin per separat per al 2029.

Declaració de la ponent

«Els esdeveniments recents a Europa, i en particular a Bèlgica, relatius a la contaminació de l’aigua pels productes químics PFAS demostren la necessitat d’actuar urgentment. En votar per prohibir els químics de llarga durada als envasos d’aliments, el Parlament Europeu ha demostrat que busca protegir la salut dels ciutadans europeus. Pel que fa als plàstics, el contracte s’ha complert, ja que el meu informe legislatiu aborda el nucli de la qüestió en establir objectius més estrictes per a la reducció de residus dels envasos de plàstic. Lamentablement, pel que fa a l’economia circular i, en particular, a la prevenció, el resultat de la votació al ple no és tan positiu i ignora la realitat de les xifres: un augment del 30% per al 2030 si no actuem ara . De les tres R (Reduir, Reutilitzar, Reciclar), només el reciclatge va sortir il·lès. ¡La fi dels envasos d’usar i llençar encara és molt lluny!».

Frédérique Ries (Renew, Bèlgica)

Propers passos

El Parlament està llest per entaular converses amb els governs nacionals sobre la forma definitiva de la llei, que començaran una vegada que el Consell hagi adoptat la seva posició.

Context

El 2018, els envasos van generar una facturació de 355.000 milions d’euros a la UE. És una font cada vegada més gran de deixalles: a la UE ha augmentat de 66 milions de tones el 2009 a 84 milions de tones el 2021. Cada europeu va generar aquest any 188,7 kg de deixalles d’envasos, xifra que continuarà augmentant, fins al 209 kg el 2030, si no s’adopten mesures.

Amb l’adopció d’aquest informe, el Parlament respon a les demandes ciutadanes sobre l’economia circular, la reducció de deixalles, l’eliminació gradual dels envasos no sostenibles i el problema dels plàstics d’un sol ús, com van quedar recollides a les propostes 5 (1), 5(3), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) i 20(3) de les conclusions de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.