9.12.11 – BRUSSEL·LES • Bèlgica

El Regne Unit es queda sol en el pacte per reforçar la disciplina fiscal a la UE

0
204

Brussel·les (ACN).- El primer ministre britànic David Cameron podria quedar-se completament sol en el seu rebuig al pacte europeu per reforçar la disciplina pressupostària a la Unió Europea. Tot i que inicialment Suècia, República Txeca i Hongria s’havien oposat al pacte juntament amb Londres, el darrer comunicat del Consell Europeu indica que finalment aquests tres països de fora de l’euro consultaran als seus parlaments. Així, tots els estats que no formen part de la moneda única -excepte el Regne Unit- es mostren disposats a aplicar la major disciplina fiscal i la reforma de les normes europees si així ho aproven els seus parlaments.

Finalment, s’ha imposat la idea del president francès Nicolas Sarkozy i la cancellera alemanya, Angela Merkel, d’intentar aplicar el pacte de disciplina fiscal al màxim de països de fora de l’Eurozona. L’oposició del primer ministre David Cameron, però, implica que la UE no pot reformar els tractats europeus, com volien Merkel i Sarkozy. “Tenint en compte la manca d’unanimitat entre els estats membres de la UE, han decidit adoptar les mesures a través d’un pacte internacional que es signarà el març com a molt tard”, assegura el comunicat del Consell.

D’acord amb el text difós a la premsa, els líders europeus han acordat una “significativament major coordinació de les polítiques de coordinació en àrees d’interès comú”. El nou acord preveu que els estats de l’Eurozona -i tots els de fora que així ho aprovin als seus parlaments- hauran de tenir “uns pressupostos governamentals en balanç o amb superàvit” amb un dèficit estructural que “no ha d’excedir el 0,5% del PIB nominal”. Els estats han de comprometre’s, com ja va fer Espanya, a introduir el límit en “els sistemes nacionals legals a nivell constitucional o equivalent”.

Tot i que el dèficit no haurà de superar el 0,5%, les sancions no arribarien fins al límit del 3%. “Tan bon punt es reconegui que un estat membre ha trencat el sostre del 3% de dèficit marcat per la Comissió, hi haurà conseqüències automàtiques, excepte s’hi oposa una majoria qualificada dels estats membres”, assegura el comunicat dels líders europeus.

Els estats també demanen que s’estudiï el pla del Consell Europeu per “monitoritzar i avaluar els plans pressupostaris i la correcció d’un excés del dèficit dels estats membres” i “reforçar” el control pressupostari als països que “pateixin o estiguin amenaçats per dificultats serioses pel que fa a la seva estabilitat financera a l’Eurozona”. Pel març del 2012, s’espera un informe del Consell per aprofundir en la integració fiscal.

D’acord amb el comunicat, els estats membres han de “considerar, i confirmar en 10 dies la provisió de recursos addicionals al Fons Monetari Internacional de fins a 200.000 milions d’euros, a través de préstecs bilaterals, per garantir que l’FMI té recursos adequats per gestionar la crisi”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.