23.05.13 – MATARÓ • Maresme

Els municipis de les comarques de Barcelona inverteixen 24,5 MEUR en tres anys en millores d’eficiència de l’enllumenat

0
171

La implantació de la tecnologia LED o el control de la sobreil·luminació, entre les mesures destacades


Un carrer del centre de Mataró il·lunimat amb tecnologia led.
Els municipis de les comarques de Barcelona han invertit, en els darrers tres anys, 24,5 milions d’euros (MEUR) en mesures d’eficiència energètica de l’enllumenat públic. Això és fruit del projecte ELENA d’acompanyament als municipis que impulsa la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de reduir la contaminació lumínica. Un dels responsables del projecte, Albert Vendrell, explica que la majoria d’inversions fan referència al canvi de les lluminàries tradicionals per tecnologia LED, així com al control de la sobreil·luminació. En aquest sentit, s’impulsa la reducció de la potència i d’hores de funcionament a ple rendiment de l’enllumenat públic per adaptar-lo a les necessitats reals dels municipis.
El projecte ELENA és una eina de suport als Ajuntament que impulsa la Diputació de Barcelona per donar compliment al Pacte d’Alcaldes pel medi ambient. Entre juny del 2010 i juny de 2014 es preveu generar una inversió total d’entre 60 i 70 MEUR, dels quals bona part (85%) corresponen a millores relacionades amb l’enllumenat públic.
Segons Vendrell, la majoria d’inversions corresponen a canvis tecnològic: "S’eliminen les bombetes de vapor de mercuri i es passa a vapor de sodi, al·lògens o LED". També hi ha importants inversions pel que fa a la gestió, amb la regulació d’hores de funcionament d’enllumenat, així com la reducció de la potència dels punts de llum. Actualment "estem sobreil·luminats", assegura Vendrell.
Actualment ja s’han adjudicat projectes per 31,7 MEUR, dels quals 24,5 MEUR corresponen a mesures d’enllumenat. "És el paquet més gran d’inversions", assegura un dels tècnics responsables del projecte de la Diputació de Barcelona, Albert Vendrell. La Diputació ha presentat les dades durant el XXXIX Simposi de l’Enllumenat, que reuneix a Mataró els principals experts del sector de tot l’estat espanyol.
El president del Comitè Espanyol d’Il·luminació (CEI), Fernando Ibáñez, l’ús de tecnologies més eficients i econòmiques en enllumenat públic, com ara els LED, encara és lluny dels índex desitjables. "Estem entre l’1% i el 2% d’implantació", es lamenta. Tot i això, hi ha casos rellevants, com la ciutat de Mataró, on la implantació de LED és ja del 9%. "Mataró és el nostre buc insígnia", afirma Ibáñez.
Era una tecnologia de futur i ara ja és de present. S’està implantant poc a poc a les ciutats i, fins que pugi la demanda no baixarà el preu del producte", explica el president del CEI. Tot i això, Ibáñez destaca que, malgrat el cost inicial, un cop instal·lat el LED "dura fins a 10 vegades més, no li cal manteniment i es tracta d’una llum que es pot dirigir i controlar amb més precisió".

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.