Intercanvi de coneixement per construir resiliència: què poden aprendre les ciutats les unes de les altres mentre s’adapten al canvi climàtic

0
4394

5 de juliol

Al llarg del programa d’agermanament de la PSF, vuit municipis d’Espanya, Itàlia, Grècia, França i Alemanya es van emparellar per oferir l’oportunitat d’intercanviar les millors pràctiques, les lliçons apreses i per avaluar què es podria aplicar a la seva ciutat.

Les comunitats d’Europa, tant grans com petites, no són alienes als efectes del canvi climàtic. No obstant això, sovint són les comunitats locals i els petits municipis els que es queden fora de les discussions sobre com afrontar els reptes que es troben en desenvolupar estratègies d’adaptació i construir resiliència als efectes adversos del canvi climàtic, per abordar qüestions com la sequera, les inundacions i els incendis forestals, per nomenar només. uns quants.

Tanmateix, les autoritats locals no tenen temps d’esperar i han hagut de desenvolupar estratègies adequades al seu context. I les comunitats tenen molt a aprendre les unes de les altres. Les estratègies d’adaptació ja provades i provades en un entorn poden ser vistes com un enfocament nou i innovador en un altre. Així, crear oportunitats d’intercanvi entre iguals, on els municipis puguin aprendre estratègies d’adaptació i resiliència els uns dels altres, és un recurs valuós que s’hauria d’aprofitar.

Les ciutats porten dos barrets: com a mentors i mentoritzats
És precisament aquesta estratègia la que pretén abordar el Servei de Suport a la Política de l’Alcaldia (PSF). Aquestes oportunitats d’agermanament formen part del pla general de la PSF per ajudar les autoritats locals i regionals a desenvolupar i implementar estratègies d’adaptació en virtut del Pacte dels alcaldes – Europa. Aquests agermanaments formen part del programa d’aprenentatge entre iguals amb l’objectiu d’ajudar les ciutats a connectar-se i col·laborar, intercanviar experiències i construir la seva capacitat al voltant de reptes específics relacionats amb el clima, on s’identifiquin necessitats i prioritats comunes.

Al llarg del programa d’agermanament de la PSF, una sèrie de vuit municipis d’Espanya, Itàlia, Grècia, França i Alemanya es van emparellar en funció de les amenaces climàtiques a les quals s’enfronten actualment, així com de la mesura d’adaptació que volen implementar. Així, les ciutats que tenen experiència en tractar aquestes amenaces però que necessiten ajuda en una altra àrea d’adaptació es van emparellar per oferir aquesta oportunitat d’intercanviar les millors pràctiques, les lliçons apreses i avaluar què es podria aplicar en el seu propi context. En aquesta pràctica, les mateixes ciutats tenen l’oportunitat d’actuar com a mentor i mentoritzat.

Catarroja i Trípolis
Catarroja i tripolis Una d’aquestes combinacions, entre Catarroja (Espanya) i Tripolis (Grècia), es va centrar en la reducció del risc de desastres, les inundacions i la gestió de l’aigua. Per a Catarroja, una petita província de 28.000 habitants de la Comunitat Valenciana al sud-est d’Espanya, la ciutat s’enfronta a l’augment del nivell del mar, precipitacions elevades i un major risc d’inundacions. Podrien compartir les millors pràctiques sobre el control del cabal d’aigua mitjançant el disseny i la gestió estratègica d’infraestructures hídriques. En conseqüència, a Trípolis, capital de la regió del Peloponès caracteritzada per un clima mediterrani estival calent, la ciutat s’enfronta actualment a condicions meteorològiques extremes, com ara sequeres i inundacions, i es vol per aprendre a aprofitar proactivament els fenòmens naturals i alhora evitar desastres. La ciutat de Trípolis té experiència en pràctiques de gestió de l’aigua, neteja de rierols i repoblació forestal en zones que pateixen pluges extremes, que es tradueixen en erosió i inundacions. Per als representants de Trípolis durant la seva visita a Catarroja, el principal avantatge ha estat la manera com s’afronta la contaminació dels llacs, que es troba en una zona mediambientalment protegida, pels fenòmens d’inundació, fent ús de l’anomenada “bassa” d’una llacuna, que, amb les condicions i adaptacions adequades, també es podrien construir a la seva ciutat i protegir les zones afectades per les inundacions. (Imatge Luca Arbau, Catarroja, primera visita)

Penne i Tavernes de la Valldigna
El maridatge entre Penne (Itàlia) i Tavernes de la Valldigna (Espanya) va centrar el seu intercanvi en la gestió del foc i la inestabilitat hidrogeològica. Tavernes de la Valldigna, una comunitat costanera limitada per les muntanyes Ibèrica i Bètica i el mar Mediterrani, va aprofitar aquesta oportunitat per mostrar les polítiques que han posat en marxa per protegir el medi forestal per tal de reduir els incendis forestals i preservar el turisme. Penne, una ciutat del costat adriàtic de la regió dels Abruços al centre-sud d’Itàlia, caracteritzada per estius calorosos i hiverns suaus, va centrar la seva visita en la regeneració urbana i la preservació dels ecosistemes. Per als representants de Tavernes, la força clau que empra Penne rau en els serveis prestats als ciutadans a través de les cooperatives i en com la participació local es relaciona amb les necessitats globals en temes com la immigració i el medi ambient. (Imatge de Jole Lutzu, visita de Penne el març de 2023).

Bra i Rethymno
Altres combinacions van incloure Bra (Itàlia) i Rethymno (Grècia), que van centrar el seu intercanvi en sistemes d’alerta primerenca, dissenys de paisatges bioclimàtics, ús d’infraestructura verda per a la gestió de la calor i les inundacions i la implementació de solucions que ofereixin beneficis tant de mitigació com d’adaptació. Bra, una ciutat de la regió nord-oest del Piemont, volia investigar superfícies reflectants, panells solars, sistemes d’alerta de desastres naturals i mobilitat elèctrica. En conseqüència, a Rethymno, una comunitat costanera a la costa nord de Creta, estava interessada a aprendre de Bra sobre sistemes de classificació de residus, programes de protecció civil i programes d’educació ambiental. Una de les principals conclusions del seu intercanvi a Rethymno, a part de la implementació d’aquestes tecnologies, va ser com començar a nivell local amb mesures d’adaptació permet un temps de reacció ràpid i una capacitat més fàcil de generar consciència a la comunitat sobre aquests problemes.

Essen i Aix Marsella
Un últim maridatge entre Essen (Alemanya) i Aix Marsella (França) se centra en com reasignar els espais públics a les persones i el verd amb una forta participació ciutadana, la restauració de zones degradades i la gestió de les aigües pluvials. Com a antiga ciutat minera i guanyadora d’un premi a la capital verda, Essen va desenvolupar molts projectes per a infraestructures verdes i blaves basades en la natura a la ciutat, inclosos carrils bici ràpids i zones verdes amb l’objectiu de refrescar la ciutat a l’estiu i reduir l’escorrentia d’aigua durant els períodes intensos. pluges. Aix Marsella treballa per construir una xarxa de vies verdes urbanes en un context urbà i industrial, i pretén fer-ho amb un fort component de participació ciutadana.

Missions d’experts per assolir la neutralitat climàtica
Quatre ciutats van participar en missions d’experts, que són aprenentatges entre iguals per a ciutats amb un clar enfocament a convertir-se en neutrals pel clima i treballar en polítiques intersectorials per assolir objectius ambiciosos.

Representants de Valongo (Portugal) van viatjar a Derry City i Strabane District Council (Irlanda del Nord) per conèixer la gestió de l’aigua, les estratègies de reforestació i els projectes d’agricultura urbana. Derry porta 10 anys treballant per desenvolupar l’Acorn Farm, el centre alimentari local que pretén no només connectar tota la població, sinó també reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i augmentar la resiliència de la ciutat davant els efectes del canvi climàtic. La Granja Acorn crea una via verda per tota la ciutat i ofereix productes frescos a 250 famílies. Valongo està interessat a desenvolupar formació per als ciutadans sobre com contribuir als projectes agrícoles locals i ha destacat la seva experiència amb associacions públic-privades que poden inspirar futurs desenvolupaments de Acorn Farm.

Les ciutats de Pau Béarn Pyrénées (França) i Braga (Portugal) connectades per qüestions d’aigua, zones verdes i restauració de la biodiversitat. Un dels temes principals va ser la gestió forestal sostenible i com les ciutats poden conciliar els diferents papers que tenen els boscos en el seu pla d’acció climàtic i energètic, alhora que tenen en compte les persones o empreses propietàries de les zones forestals. Una de les visites d’obra va ser al ‘Foret de Bastard’, que té un paper clau per protegir la biodiversitat a la frontera de la ciutat alhora que rebaixa les temperatures. Pau també ha presentat els seus projectes de restauració de cursos d’aigua per combinar biodiversitat i control d’inundacions, així com el projecte de cinturó verd per a l’agricultura urbana. Braga va compartir el seu enfocament de la reforestació i ara té una mica d’inspiració per a les mesures a desenvolupar en el seu pla d’adaptació al clima.

Què segueix
Els intercanvis entre iguals com aquests poden establir les bases per a noves oportunitats d’aprenentatge i col·laboració. “Els municipis implicats en el programa d’aprenentatge entre iguals de PSF han trobat valor en aquest intercanvi i han demanat més i més oportunitats d’aquest tipus. Reconeixen que examinar les solucions aplicades als problemes als quals s’enfronten pot ajudar a abordar aquests reptes, però que això també es pot aconseguir establint noves relacions i associacions internacionals”, assenyala Luca Arbau, responsable de Recursos Sostenibles, Clima i Resiliència d’ICLEI Europa. Els petits municipis poden sol·licitar finançament a nivell de la UE per millorar la seva capacitat i desenvolupar mesures d’adaptació i formar part de la xarxa CoM ofereix l’oportunitat de donar suport i implicar encara més els municipis en la seva planificació de l’adaptació i el seu viatge de resiliència.

Per obtenir més recursos sobre estratègies d’adaptació i saber com altres autoritats locals d’Europa estan construint resiliència, la PSF publica una sèrie de podcasts i una publicació final reunirà els principals aprenentatges del projecte. Feu clic aquí per obtenir més informació.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.