MADRID • Comunitat de Madrid

Joan Talarn anuncia a FITUR que el Patronat de Turisme oferirà aquest any 2022 la seva plataforma de gestió sostenible als ajuntaments de Lleida per a la certificació Biosphere Sustainable Lifestyle

0
3343

El president de la Diputació ha mantingut una reunió amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, amb qui ha fet una anàlisi del balanç provisional del sector turístic a la demarcació de Lleida durant l’any 2021, que es tancarà amb al voltant d’un 24% menys de viatgers i un 16,5% menys de pernoctacions amb relació al 2019, però amb un 26% més de pernoctacions que l’any passat

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat pel cap de Promoció i Màrqueting del Patronat, Juli Alegre, ha mantingut aquest dimecres diferents reunions de treball en el marc de FITUR a Madrid amb representants del sector turístic català com també amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, amb qui ha fet una anàlisi del balanç provisional del sector turístic a la demarcació de Lleida durant l’any 2021, i ha participat en l’acte d’inauguració de l’estand de Catalunya al saló internacional a càrrec del conseller. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, per mitjà de la marca Ara Lleida, participa a Fitur 2022 dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme amb l’espai “Pirineus” i l’espai “Terres de Lleida”.

El Patronat participa per primera vegada en aquest certament turístic amb el segell de “Biosphere Destination”, després que aquesta certificació fos concedida el maig passat al Pirineu i les Terres de Lleida en la seva qualitat de destinació turística responsable i sostenible. Els tràmits per aconseguir l’esmentada certificació van iniciar-se precisament durant la celebració del saló FITUR a Madrid l’any 2019.

Joan Talarn ha explicat que el Patronat continuarà treballant per una gestió més sostenible del territori que beneficiï el turista, però també l’economia i el desenvolupament local, i “en aquest sentit oferírem enguany que els ajuntaments de tota la demarcació puguin obtenir també la certificació BIOSPHERE SUSTAINABLE LIFESTYLE, tal com fins ara hem aconseguit per al conjunt del Pirineu i les Terres de Lleida i també hem ofert a les empreses i entitats turístiques del territori”. La certificació permet millorar el posicionament de l’empresa o servei amb relació al turisme sostenible i li dona més visibilitat a escala nacional i internacional.

Després d’obtenir la certificació Biosphere per al Pirineu i les Terres de Lleida, el Patronat de Turisme, en col·laboració amb l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), va oferir l’any passat a les empreses i entitats turístiques la plataforma “Biosphere Sustainable Lifestyle”, que ajuda el sector a desenvolupar plans de sostenibilitat personalitzats mitjançant la selecció de més de 400 activitats i accions sostenibles, vinculades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Fins ara 107 empreses estan treballant en les tasques d’avaluació i auditoria per a la posterior certificació i 8 d’elles ja l’han obtingut, a més de la Ruta del Vi de Lleida. Les 8 firmes que han estat certificades fins ara són aquestes: la casa de turisme rural Torre del Codina de Tàrrega, a la comarca de l’Urgell; l’empresa de turisme actiu Roc Roi de Llavorsí, el càmping Aigüestortes Càmping Resort d’Esterri d’Àneu, Nou Càmping de la Guingueta i l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà, totes quatre al Pallars Sobirà; l’agència de viatges especialitzada en turisme Tu i Lleida i el celler Castell del Remei de Penelles, totes dues a la Noguera, i la Manreana Park de Juneda, a les Garrigues.

D’altra banda, el president de la Diputació ha valorat de manera satisfactòria la reactivació que ha tingut el sector turístic durant el segon semestre de l’any 2021 a partir de l’estiu, quan s’ha aconseguit reduir significativament els mals resultats del primer semestre a causa de la pandèmia sanitària. Del balanç provisional del 2021, pendents encara de les dades definitives del mes de desembre, es desprèn que el conjunt del sector d’allotjament turístic de la demarcació de Lleida tancarà l’any amb una pèrdua d’un 24 % aproximadament en el nombre de viatgers i d’un 16,5 % quant a les pernoctacions amb relació al 2019. En canvi, respecte a l’any 2020 el balanç representarà un increment d’un 32 % en el nombre de viatgers i un 26,5 % en el de pernoctacions. Les dades del primer semestre de l’any, de gener a juny, el sector turístic de la demarcació de Lleida va suportar una pèrdua del 55,60 % de viatgers i un 53,20 % de les pernoctacions en comparació amb el 2019.

El turisme estranger presenta una lleugera recuperació l’any 2021 amb relació a l’any 2020, però molt per sota de les dades de l’any 2019. El millor comportament es va produir durant l’estiu  que s’ha situat en un 123% més de viatgers i un 135% més de pernoctacions en relació l’any 2020, però inferiors a l’estiu del 2019. A l’inici de l’any 2020 el sector turístic de Lleida presentava uns resultats històrics gràcies a la bona temporada de neu, que es va traduir en unes dades excepcionals de visitants estatals i també internacionals durant els mesos de gener i febrer fins al 14 de març de 2020, quan va quedar paralitzada tota l’activitat.  El turisme estranger amb les dades provisionals ha experimentat un increment d’un 2,5% en el nombre de pernoctacions en relació l’any 2020, si bé en comparació amb l’any 2019 la davallada és de gairebé el 60%.

Els resultats obtinguts a l’estiu, com també les dades del conjunt de tot l’any, no han estat iguals per a tots els sectors d’allotjament turístic de la demarcació. Mentre que els càmpings i el turisme rural han obtingut uns resultats excel·lents durant tot l’any, millorant les dades del 2019, l’hoteleria s’ha situat per sota dels guarismes del 2019, que va ser un any rècord per al seu sector, com també ha succeït amb els apartaments turístics.

El sector del càmping brilla amb llum pròpia. La recerca d’espais saludables i no massificats provocada per la pandèmia, l’aposta per l’excel·lència en els equipaments i l’espectacularitat dels entorns naturals del territori han afavorit que aquesta temporada els càmpings lleidatans assolissin xifres rècord de campistes i pernoctacions. El sector ha registrat el seu millor resultat de tots els temps i ha experimentat un creixement d’un 22,00% quant al nombre de pernoctacions de l’any 2019 i d’un 49,00% respecte al 2020.

Per la seva banda, el turisme rural ha registrat també un important creixement d’un 15,50% sobre el nombre de pernoctacions del 2019 i un increment del 31,50% amb relació al 2020.

Finalment el sector d’hoteleria, més diversificat tant a les comarques de la plana i la mateixa ciutat de Lleida com també a les comarques del Pirineu respecte als altres sectors d’allotjament turístic, ha retrocedit pel que fa al nombre de pernoctacions al voltant d’un 33,0% amb relació a l’any 2019 i ha recuperat un 15,5% respecte al 2020.

El bon comportament turístic també ha repercutit en les segones residències del conjunt de la demarcació, la qual cosa s’ha traduït en un increment de la despesa al territori, així com en la contractació dels serveis de turisme actiu i activitats culturals o les visites als espais naturals.

Espai “Ara Lleida”

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, per mitjà de la marca Ara Lleida, participa a Fitur 2022 dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme (pavelló 7, estand 7B10-7B13) amb l’espai “Pirineus” (que inclou les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Solsonès) i l’espai “Terres de Lleida” (amb les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell, a més de Turisme de Lleida). La Val d’Aran, com en edicions anteriors, hi manté un espai propi entre els taulells de Pirineus i Terres de Lleida.

L’espai “Ara Lleida” s’articula enguany al voltant dels eixos bàsics del turisme lleidatà, amb una sèrie d’imatges de les principals publicacions temàtiques i generalistes editades pel Patronat, els consells comarcals i les oficines de turisme de la demarcació, acompanyades de sengles codis QR que permeten als visitants descarregar-les i consultar-les. Així, hi figuren les publicacions temàtiques de cultura, gastronomia, turisme familiar, turisme actiu i esports d’aventura, neu, cicloturisme, moturisme i el catàleg de destinació. Igualment, s’hi pot veure un gran mapa de la demarcació de Lleida. La imatge principal de fons de l’espai “Terres de Lleida” consta enguany d’una fotografia de Puig de Millà, a la comarca de la Noguera, mentre que la fotografia principal de fons de l’espai “Pirineus de Catalunya” és del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.