Agents Rurals i Bombers a la urbanització del Serrat, a Castellnou de Bages. Foto: N.ESCOLÀ/ACN.

La Catalunya Central radiografia les seves 80 urbanitzacions

0
22

L’objectiu és detectar mancances i protegir-les davant els incendis

L’estudi, pioner al país, conclou que gairebé 1 de cada 4 no té les franges de protecció perimetral obligatòries

Amb més de 1.700 hectàrees cremades, 200 evacuats i una trentena de cases calcinades, l’incendi del Pont de Vilomara (Bages), l’any 2022, va evidenciar la vulnerabilitat de les urbanitzacions davant del foc. “Un punt d’inflexió”, segons el cap dels Bombers de la Regió Central, Santi Lleonart, que ha dut la Catalunya Central a impulsar una mesura pionera a tot el país. Han radiografiat les 80 urbanitzacions de la zona per conèixer-ne l’estat i reforçar-ne la protecció. L’estudi conclou que el 20% no té franges perimetrals, el 50% les té però no les manté i només el 30% compleix la normativa. L’objectiu, segons el cap dels Agents Rurals al Bages i Moianès, Jordi Carrasco, és “tenir una fotografia de l’estat de totes les urbanitzacions”.

La finalitat del treball, que ha culminat aquest any, és conèixer detalladament en quin estat es troben les 80 urbanitzacions, de les més de 2.000 que hi ha a tot Catalunya, perquè, en cas d’una emergència, els cossos de seguretat puguin actuar “amb més eficàcia”. “Primer de tot hem categoritzat les urbanitzacions i, a partir d’aquí, hem valorat el nivell de risc que hi ha en funció de la vegetació que tenen a prop, dels elements crítics que hi ha a dins o de si tenen franja perimetral”, ha explicat el cap de la Regió d’Emergències Centre, Santi Lleonart. Pel bomber, tenir aquest coneixement previ a l’hora d’actuar és molt important pels cossos d’emergències.

Lleonart ha explicat que han categoritzat les urbanitzacions en funció de si són compactes, no compactes, aïllades o disseminades. De fet, explica que les urbanitzacions compactes són les menys comunes a la Catalunya Central i això és un problema per als cossos d’extinció, ja que la resta són les més “difícils” de gestionar en cas d’un incendi forestal. “Ens trobem amb moltes urbanitzacions construïdes als anys seixanta o setanta que arrosseguen molts problemes com ara manca de clavegueram o de serveis, i aquestes són molt crítiques per a nosaltres”, exposa el responsable dels Bombers.

“Les franges de protecció no són un miracle”

La normativa vigent estableix l’obligació de disposar de franges de protecció perimetral d’almenys 25 metres al voltant de les urbanitzacions i edificacions situades en terrenys forestals o a menys de 500 metres de les zones boscoses.

Però l’estudi que s’ha fet a les 80 urbanitzacions de la Catalunya Central conclou que el 20% no té franges perimetrals obligatòries, el 50% les té però no les manté i només el 30% compleix correctament la normativa. Pel cap dels Agents Rurals al Bages i Moianès, Jordi Carrasco, les franges de protecció tenen una doble funció: d’una banda, serveixen per protegir les urbanitzacions en cas d’un incendi, però també actuen com a barrera per evitar que un foc dins d’una una urbanització s’estengui al bosc. “El 90% dels incendis tenen un origen humà. Per tant, el risc es concentra allà on hi ha persones”, adverteix.

Continuar llegint

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.