14.3.19 – BARCELONA • Barcelonès

La Central de Compres de l’ACM inicia a la Catalunya Central les sessions territorials per aconseguir una contractació local més àgil i transparent

0
142

Més de 1.100 ens catalans adquireixen productes i serveis de la Central de Compres de l’ACM

A la Catalunya Central, el 100% dels municipis de les comarques d’Osona, el Moianès i el Bages utilitzen aquesta adquisició centralitzada


Imatge de la jornada. Foto: ACM.
L’Associació Catalana de Municipis i Comarques, a través de la Central de Compres, ha iniciat les jornades territorials per parlar de contractació a l’administració local. Aquestes sessions, que recorreran tot Catalunya, van dirigides especialment a responsables d’àrees de contractació i compres dels ens locals catalans amb la voluntat de compartir inquietuds, estratègies i dubtes, un any després de la vigència de la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP).
La primera de les sessions s’ha fet aquest dijous a Castellolí (Anoia), que ha reunit una quarantena de tècnics de les comarques de la Catalunya Central. La sessió ha servit per tractar aspectes com els procediments dels contractes menors amb la participació de la cap del Servei de contractació de l’Ajuntament de Tarragona, Noèlia Parreño. També s’ha parlat de pautes en l’elaboració del plec per a l’execució del contracte i de la implementació de clàusules socials i mediambientals amb el cap de la Unitat de Contractació de l’Ajuntament de Premià de Mar, Jofre Clofent, dels criteris i subcriteris d’adjudicació amb la Secretària del Consell Comarcal del Bages, Llum Bruno. Les sessions es basen, precisament, en un intercanvi d’experiències i bones pràctiques dels governs locals del país.
La responsable d’estudis i contractació de l’ACM, Jordina Moltó, ha exposat les modificacions dels contractes dels acords marc de la Central de Compres en base a la LCSP, i el consultor Isidre Virgili i el responsable de formació de l’ACM, Carles Bassaganya, han destacat els principals canvis que la LCSP ha suposat pels òrgans de contractació locals, en aquest any de vigència de la Llei de Contractes.
Està previst que es facin sessions territorialitzades fins a mitjans del mes d’abril.
151 municipis de la Catalunya Central utilitzen la Central de Compres de l’ACM
Un 89,35% dels 169  municipis de la Catalunya Central, compresa per les comarques de l’Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès, adquireixen productes i serveis de la Central de Compres de l’ACM. Cal destacar que el 100%, és a dir tot els municipis, d’Osona, el Moianès i el Bages en fa ús.
A la Catalunya Central s’utilitzen aquests productes i serveis:
 • Assegurances: 85
 • Electricitat: 143
 • Gas: 39
 • Vehicles: 34
 • Equips d’impressió: 19
 • Paper: 49
 • Màquines tècniques: 8
 • Equips informàtics: 10
 • Vídeoactes: 5
 • Ascensors: 18
 • Desfibril·ladors: 12
Actualment ofereix 12 productes a més d’un miler d’ens de tot Catalunya. Pel que fa als ajuntaments, 815 compren algun producte o servei com electricitat, gas, assegurances, equips informàtics, mobilitat sostenible, equips d’impressió, maquinària tècnica, paper, videoactes, desfibril·ladors i ascensors. L’últim servei que s’ha incorporat és el de subministrament de parcs infantils i mobiliari urbà.
Els ens que compren alguna producte o servei a través de la Central de compres del món local s’asseguren que compleixen amb la Llei de Contractes, aconseguint màxima seguretat jurídica, estalvi de procediments i agilitat, i al mateix temps estalvis econòmics pel fet de comprar de forma agregada.
L’objectiu principal de la Central de compres és que tots els Municipis disposin dels mateixos preus i condicions, siguin petits o grans.
Ajuntaments que compren a la Catalunya Central
 • Anoia: En aquesta comarca 28 municipis de 33 (84,85%) fan ús de la Central de Compres: 14 del servei d’assegurances, 25 compren electricitat, 6 Gas, 6 vehicles, 3 equips d’impressió, 15 paper d’oficina, 3 màquines tècniques, 6 equips informàtics, 3 ascensors i 4 desfibril·ladors.
 • Bages: En aquesta comarca 30 municipis de 30 (100%) fan ús de la Central de Compres: 22 del servei d’assegurances, 34 compren electricitat, 10 Gas, 12 vehicles, 9 equips d’impressió, 12 paper d’oficina, 2 màquines tècniques, 4 equips informàtics, 2 servei de vídeoactes, 7 ascensors i 4 desfibril·ladors.
 • Berguedà: En aquesta comarca 24 municipis de 31 (77,42%) fan ús de la Central de Compres: 9 del servei d’assegurances, 21 compren electricitat, 3 Gas, 3 vehicles, 6 paper d’oficina i 2 ascensors.
 • Moianès: En aquesta comarca 10 municipis de 10 (100%) fan ús de la Central de Compres: 8 del servei d’assegurances, 8 compren electricitat, 3 equips d’impressió, 2 paper d’oficina, 2 màquines tècniques, 1 servei de vídeoactes i 1 ascensors.
 • Osona: En aquesta comarca 50 municipis de 50 (100%) fan ús de la Central de Compres: 27 del servei d’assegurances, 51 compren electricitat, 20 Gas, 12 vehicles, 1 equips d’impressió, 12 paper d’oficina, 1 màquines tècniques, 2 servei de vídeoactes, 2 ascensors i 4 desfibril·ladors.
 • Solsonès: En aquesta comarca 9 municipis de 15 (60%) fan ús de la Central de Compres: 5 del servei d’assegurances, 4 compren electricitat, 1 vehicles, 3 equips d’impressió, 2 paper d’oficina i 3 ascensors.
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.