La Comissió inverteix 3.000 milions EUR en projectes innovadors de tecnologies netes per contribuir a REPowerEU i accelerar la independència energètica d’Europa respecte dels combustibles fòssils russos

0
1479

La Comissió Europea posa en marxa la tercera convocatòria de projectes a gran escala amb càrrec al Fons d’Innovació de la UE. Amb un pressupost duplicat fins a assolir els 3.000 milions EUR gràcies a l’augment dels ingressos procedents de les subhastes de drets d’emissió del règim de comerç de drets d’emissió de la UE (RCDE), aquesta convocatòria del 2022 per a projectes a gran escala impulsarà el desplegament de solucions industrials per descarbonitzar Europa. Amb una atenció especial a les prioritats del Pla REPowerEU, la convocatòria proporcionarà suport addicional per posar fi a la dependència de la UE dels combustibles fòssils russos.

La convocatòria finançarà projectes que abastin els temes següents:

  • Descarbonització general (pressupost: 1 000 milions EUR), per a projectes innovadors en els àmbits de les energies renovables, les indústries de gran consum d’energia, l’emmagatzematge d’energia o la captura, l’ús i l’emmagatzematge de carboni, així com els productes de substitució de productes amb altes emissions de carboni (en particular, els combustibles per al transport amb baixes emissions de carboni, inclosos els destinats al transport marítim i aeri).
  • Electrificació innovadora i hidrogen a la indústria (pressupost: 1 000 milions EUR), per a projectes innovadors en mètodes d’electrificació per tal de substituir l’ús de combustibles fòssils a la indústria, així com per a la producció d’hidrogen renovable o l’adopció d’hidrogen a els sectors industrials.
  • Indústries manufactureres de tecnologies netes (pressupost: 700 milions EUR), per a projectes innovadors en la fabricació de components i equips finals per a electrolitzadors i piles de combustible, energies renovables, emmagatzematge d’energia i bombes de calor.
  • Projectes pilot de mitjana dimensió (pressupost: 300 milions EUR), per a projectes altament innovadors en tecnologies disruptives o capdavanteres en matèria de descarbonització profunda en tots els sectors subvencionables del Fons. Els projectes han de demostrar les innovacions en un entorn operatiu, però no és previst arribar a una demostració a gran escala oa la producció comercial.

Els projectes seran avaluats per pèrits independents en funció del nivell d’innovació, el potencial per evitar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la maduresa operativa, financera i tècnica, el potencial de producció a major escala i la rendibilitat. La convocatòria està oberta a projectes localitzats als Estats membres de la UE, Islàndia i Noruega fins al 16 de març de 2023.

Els projectes prometedors però el nivell de desenvolupament dels quals no és suficient per obtenir una subvenció podran optar a ajuts del Banc Europeu d’Inversions per al seu desenvolupament.

Properes etapes

Els projectes es poden presentar a través del portal de finançament i licitacions de la UE, on s’explica amb més detall el procediment. S’informarà els sol·licitants dels resultats de l’avaluació el segon trimestre del 2023. La concessió de subvencions i la signatura de projectes tindran lloc el quart trimestre del 2023.

Els dies 29 i 30 de novembre de 2022, respectivament, s’organitzarà un seminari web sobre les lliçons apreses de la convocatòria anterior i una jornada informativa per donar als sol·licitants potencials l’oportunitat d’obtenir informe

Context

El Fons d’Innovació és un dels programes de finançament més grans del món per a la demostració i comercialització de tecnologies innovadores amb baixes emissions de carboni. Finançat mitjançant els ingressos procedents de les subhastes de drets d’emissió del RCDE UE de la Unió, ja s’han convocat a càrrec seu dues convocatòries a gran escala per les quals es concedeixen subvencions per valor de 1 100 milions EUR i 1 800 milions EUR a 7 i 17 projectes, respectivament (vegeu la Plataforma de control de la cartera de projectes del Fons d’Innovació).

El Fons d’Innovació, que compta amb una dotació estimada d’aproximadament 38.000 milions EUR fins al 2030, té per objecte crear els incentius financers adequats perquè les empreses i les autoritats públiques inverteixin ara en la propera generació de tecnologies amb baixes emissions de carboni, i donar a les empreses de la UE un avantatge que les converteixi en líders mundials en tecnologia. Tal com es proposa al paquet de mesures «Objectiu 55» que estan negociant actualment els col·legisladors, el Fons s’incrementarà substancialment per canalitzar encara més inversions en tecnologies ecològiques d’avantguarda.

L’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA) executa el Fons d’Innovació, mentre que el Banc Europeu d’Inversions proporciona ajut per al desenvolupament de projectes prometedors que no tenen prou grau de desenvolupament.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.