La prohibició de vendre nous cotxes de benzina i dièsel a partir del 2035 a la UE

0
1513

Tots els cotxes i furgonetes nous que es venguin a la UE a partir del 2035 hauran de tenir zero emissions. Què significa a la pràctica? Llegiu les nostres preguntes freqüents per esbrinar-ho

Per assolir l’objectiu de neutralitat climàtica el 2050, la UE està prenent mesures per reduir les emissions dels automòbils, ja que el transport per carretera representa una cinquena part de les emissions de CO2 de la UE. El juny del 2022, el Parlament Europeu va donar suport a la proposta de la Comissió de zero emissions dels cotxes i furgonetes nous per al 2035. Els objectius intermedis de reducció d’emissions per al 2030 es fixarien en un 55% per als cotxes i un 50% per a les furgonetes.

L’eurodiputat holandès Jan Huitema (Renew), que va redactar l’informe sobre la revisió de les normes de CO2 de la UE per a cotxes i furgonetes nous, va participar al juliol en un Facebook live sobre les noves normes d’emissions, en què es basa aquest qüestionari.

Quan es prohibirà la venda de cotxes nous amb motor de combustió?

A partir del 2035, tots els cotxes nous que surtin al mercat hauran de ser de zero emissions i no podran emetre res de CO2. D’aquesta manera, es pretén que el 2050 el sector del transport sigui neutre en carboni.

Què passarà amb els cotxes de gasolina/motor de combustió actuals? Podrem continuar conduint-los després del 2035?

Sí, pots continuar conduint el cotxe actual. Les noves normes no signifiquen que tots els cotxes que circulin hagin de ser d’emissions zero el 2035. Aquestes normes no afecten els cotxes existents. Si compres un cotxe nou ara, el pots conduir fins al final de la seva vida útil. Però, com que la vida mitjana d’un cotxe és de 15 anys, hem de començar el 2035 perquè tots els cotxes arribin a la neutralitat climàtica de CO2 el 2050.

Seguirà sent possible comprar i vendre cotxes de segona mà amb motor de benzina/combustió després del 2035, i obtenir combustible per a ells?

Sí, tot això continuarà sent possible. Tot i això, el cost total de propietat (cost de combustible, manteniment, compra i assegurança) podria augmentar.

Quin tipus de cotxes de zero emissions conduirà la majoria de la gent?

La tendència és majoritàriament cap als vehicles elèctrics de bateria perquè el cost total de propietat és més baix que el de les alternatives. Per exemple, la producció d’hidrogen i combustibles ecològics (fets a partir d’electricitat i hidrogen i convertits en benzina sintètica) és més cara, ja que requereix molta electricitat. Tot i això, les bateries són pesades, la qual cosa significa que alguns mitjans de transport no poden funcionar fàcilment amb bateries, de manera que l’hidrogen o els combustibles ecològics poden ser una bona solució per a vaixells, avions o vehicles pesants.

Seran assequibles els cotxes elèctrics?

És més rendible utilitzar vehicles elèctrics, ja que els preus de l’electricitat són actualment més baixos que els de la benzina i requereixen menys manteniment. Així, un cop comprat, el cost total de propietat d’un cotxe impulsat per bateries és igual o més barat que el d’un cotxe de benzina o dièsel. No obstant, avui dia els cotxes elèctrics són cars. La nova normativa hauria de fomentar una competència més gran i animar els fabricants a invertir en recerca i innovació en vehicles elèctrics, cosa que hauria de fer baixar el preu de compra.

Una altra qüestió és el mercat de cotxes de segona mà, que encara no s’ha desenvolupat per als vehicles elèctrics.

Què passarà amb els residus de les bateries elèctriques?

Això se solucionarà amb diferents legislacions -com la directiva d’energies renovables i la nova normativa sobre bateries- que assegurin que el procés de producció és neutre quant a emissions de CO2, que no té un efecte advers al medi ambient i que reciclem les bateries. També sestà treballant molt en la innovació de les bateries, i no només per als cotxes.

Hi ha infraestructura suficient per als cotxes d’emissions zero? És només per a la gent que viu a les ciutats?

Els fabricants estan treballant amb cotxes amb una autonomia de més de 600 km. L’eficiència està millorant perquè els cotxes no s’hagin de carregar tan sovint, o es puguin carregar amb un endoll normal a casa. El Parlament també ha acordat recentment la seva posició respecte a la infraestructura de combustibles alternatius perquè hi hagi més estacions de recàrrega elèctrica i hidrogen.

Quins són els propers passos?

El Parlament i els Estats membres van arribar un acord sobre la forma final de les normes a l’octubre de 2022.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.