25.02.13 – TORTOSA • Baix Ebre

La Diputació de Tarragona recupera dues pintures d’Agustí Baiges i un gravat de Santiago González

0
123

Les peces, propietat dels consistoris de Tortosa i Deltebre, han estat restaurades per l’Escola d’Art i Disseny


El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha lliurat les pintures a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel.
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha lliurat, en un acte celebrat al Palau Climent de Tortosa, les últimes obres d’art restaurades pels Tallers de Conservació i Restauració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa. Es tracta de dues pintures de l’artista Agustí Baiges, procedents del fons del Museu de Tortosa, Històric i Arqueològic de les Terres de l’Ebre, i d’un gravat de Santiago González que va guanyar l’11è Premi de Pintura de l’Ajuntament de Deltebre. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i l’alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa, han recollit les peces. L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació ha restaurat, fins a dia d’avui, 300 elements patrimonials i històrics.
La directora del centre d’educació artística de la Diputació a Tortosa, Carmen Clemente, ha explicat amb detall els treballs que s’han fet per millorar la qualitat d’aquestes obres, i ha afirmat "que estem a disposició dels ajuntaments". A través dels Tallers de Conservació i Restauració de Béns Culturals del centre de Tortosa, la Diputació de Tarragona vetlla per la protecció, conservació i restauració dels patrimoni cultural dels municipis de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.
Les pintures
Les obres restaurades propietat de l’Ajuntament de Tortosa són dues pintures a l’oli sobre tela d’Agustí Baiges realitzades a la primera meitat del segle XX. Una d’elles representa una figura femenina nua, mentre que l’altra és un paisatge. Totes dues estan signades i emmarcades, i actualment es conserven al Museu de Tortosa, Històric i Arqueològic de les Terres de l’Ebre. 
Pel que fa a l’estat de conservació, una d’elles tenia el bastidor greument debilitat per l’atac d’insectes xilòfags i les vores de la tela molt febles a causa de les importants pèrdues de matèria i de l’oxidació provocada pels gavarrots de subjecció.
El gravat
El gravat és l’obra guanyadora de l’11è Premi de Pintura Ajuntament de Deltebre, concurs que organitza periòdicament l’ajuntament amb l’objectiu de promocionar la creació artística. L’obra és de l’artista Santiago González i porta per títol Pasajeros al tren. 
L’obra gràfica, realitzada sobre paper japonès artesanal, presentava ondulacions, taques i un seriós estovament que havia provocat la formació de doblecs i estrips a la part inferior. Algunes de les intervencions de conservació i restauració que s’hi van realitzar van ser l’eliminació del cartró infectat i la neteja de les aurèoles. Posteriorment es va elaborar un sistema de presentació que garantia la protecció del gravat i que, alhora, en facilitava l’exposició. La conservació i restauració d’aquest gravat s’ha fet gràcies a l’especialitat en obra gràfica del Tallers de Conservació i Restauració de Béns Culturals.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.