10.03.17 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona potencia el Servei Local de Teleassistència per arribar als 100.000 usuaris

0
79

El Servei passarà de tenir 11 a 26 unitats mòbils per atendre emergències i fer tasques de prevenció

També es potenciaran nous programes d’atenció especial per detectar problemes cognitius i prevenir conductes suïcides

Creixeran en un 250% els dispositius de teleassistència avançada, com detectors de foc/fum, detectors de caigudes o teleassistència mòbil
El Servei Local de Teleassistència (SLT) de la Diputació de Barcelona amplia la seva cobertura amb més serveis, més dispositius i més unitats mòbils d’atenció a les emergències. L’objectiu és passar dels 73.000 usuaris actuals als 100.000 l’any 2020, atenent la creixent demanda dels municipis.
 
Més Unitats Mòbils per a un servei estratègic
L’ampliació del parc d’unitats mòbils del Servei Local de Teleassistència és una de les principals apostes d’aquesta nova etapa. L’objectiu és passar d’11 a 29 vehicles, per atendre emergències –per exemple, caigudes-  en un temps màxim de 40 minuts; resoldre incidències tècniques –per exemple, un terminal d’assistència desconnectat-;  o fer activitat programada –per exemple, fer entrega d’unes claus custodiades pel SLT, fer el seguiment d’un usuari o fer una revisió dels dispositius-.

Model RET i teleassistència avançada
Una de les novetats més immediates és la posada en marxa, a partir del mes d’abril, del model de Resposta Eficient en Teleassistència (RET), que permet establir quin tipus de servei concret es presta a cada persona en funció dels seus riscos i les seves necessitats concretes. Així, cada usuari rebrà un nivell de suport personalitzat, que s’anirà modificant segons la seva evolució.
 
Aquest model contempla, des d’un inici, l’assignació d’una tecnologia personalitzada i, per tant, el creixement dels dispositius de teleassistència avançada, que aporten més seguretat als usuaris i a les seves famílies. Entre aquests tipus de dispositius trobem els detectors de foc o fum, de monòxid de carboni, de mobilitat i passivitat, de caigudes, de teleassistència mòbil o de teleassistència adaptada a les persones amb discapacitat auditiva o dificultats en la parla.
 
L’objectiu és que el 2018 estiguin en funcionament 20.300 dispositius d’aquest tipus, presents a 1 de cada 4 llars on es presta el Servei Local de Teleassistència, fet que suposa un creixement del 250%. La meitat d’aquestes noves instal·lacions seran detectors de fum, després de constatar que els incendis són el principal risc potencial de les persones grans a casa.
 
Prevenir per no haver de curar
La prevenció és un dels principals pilars del Servei Local de Teleassistència, com ho demostra el fet que el Centre d’Atenció emet més trucades de les que rep. La teleassistència és, per tant, un servei proactiu que va més enllà de la resposta davant d’una emergència, reforçat amb la col·laboració amb els Bombers de Catalunya, els Mossos d’Esquadra, el Servei d’Emergències Mèdiques, el Departament de Salut i el Servei de suport a les Polítiques de Consum.
 
En aquest sentit, en aquesta nova etapa s’engeguen nous programes d’atenció especial, com és el de detecció del deteriorament cognitiu a través de comptadors d’aigua intel·ligents. Aquests aparells permeten identificar canvis en els patrons del consum habitual d’aigua a la llar, que poden estar associats a riscos d’aïllament social, a problemes psicològics derivats de l’edat o de la solitud o a d’altres alteracions de la salut.
 
També es para especial atenció a la prevenció de la conducta suïcida, un àmbit en què la gent gran és especialment vulnerable. En aquest sentit, el Servei Local de Teleassistència preveu potenciar la formació dels professionals, fer pedagogia entre els usuaris i les seves famílies i crear plans de suport específics per a cadascuna d’elles.
 
En col·laboració amb els Bombers, els Mossos d’Esquadra, Protecció Civil i el SEM, a més, també es posa en marxa un programa d’atenció en grans catàstrofes, amb capacitat per a poder fer 18.000 comunicacions a persones usuàries en 1 hora.
 
A més de l’impuls d’aquests nous programes, aquesta nova etapa del Servei Local de Teleassistència consolidarà altres programes preventius que ja estan en funcionament, com el protocol de detecció i actuació davant la sospita de maltractaments o el programa “Parlem de…” que preveu, cada mes, fer trucades des del Centre d’Atenció a persones amb criteris de risc sobre temes determinats, com poden ser la seguretat al carrer o la prevenció d’incendis a la llar.
 
Servei Local de Teleassistència: un model d’èxit
El Servei Local de la Teleassistència de la Diputació de Barcelona és un servei d’atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dóna tranquil·litat i acompanyament a les persones que en situació a risc per factors d’edat, fragilitat, solitud o dependència. Funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any i ha atès prop de 150.000 persones des del 2005. Actualment  té 72.000 usuaris, en col·laboració amb els ajuntaments de la demarcació. És un dels serveis socials amb més implantació territorial, amb una cobertura de prop del 30% de la població major de 80 anys i de més de 10% en els majors de 65 anys.
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.