La UE destina 210 milions d’euros a 108 projectes innovadors per ajudar-los a accedir més ràpidament al mercat

0
82

L’empresa catalana MillorBattery rebrà 1.198.000 euros per finalitzar el desenvolupament de bateries innovadores per a cotxes elèctrics i híbrids

Quatre organitzacions catalanes participen en projectes innovadors seleccionats per la Comissió Europea en el marc de la iniciativa "via ràpida cap a la innovació"

A l’última ronda de finançament s’han seleccionat 108 projectes innovadors per ser finançats en el marc del projecte pilot del Consell europeu d’innovació (CEI). L’import total que es repartirà entre els projectes en el marc de l’accelerador del Consell europeu d’innovació i del capítol anomenat «Via ràpida cap a la innovació» de la fase pilot del Consell europeu d’innovació és de 210,2 milions d’euros. Cada projecte rebrà entre 0,5 i 3 milions d’euros. Gràcies a aquest finançament i a un més gran suport a l’acceleració d’empreses, les empreses innovadores podran finançar les seves activitats d’innovació properes al mercat i introduir-se en el mercat amb més rapidesa.

Els projectes seleccionats inclouen una plataforma de simulació híbrida de neurocirurgia, un taulell de cuina fet de pedra reciclable, una tecnologia que reprodueix el procés de la pluja per subministrar aigua potable de manera sostenible, una vacuna antimetàstasi, una cometa que recull l’energia eòlica, una tecnologia per cartografiar la qualitat de l’aire amb una alta resolució espacial i una càmera de visió estèreo-periscòpica periòrica de estéreo.

«Cadascuna de les empreses que rep finançament a través del Consell europeu d’innovació ofereix una solució a un problema que afecta la vida quotidiana dels europeus en l’àmbit de la salut, el medi ambient, l’energia, etc. Em plau comprovar que el Consell europeu d’innovació ja està complint la seva promesa de donar suport als innovadors amb la visió i la capacitat d’aconseguir canvis positius en el món», ha declarat el comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas.

En el marc de l’accelerador del Consell europeu d’innovació, 96 petites empreses de 20 països reben un suport total de 177 milions d’euros per accelerar el ritme de la seva innovació.

En el marc d’aquest capítol del projecte pilot del Consell europeu d’innovació, cada projecte rebrà fins a 2,5 milions d’euros per finançar activitats d’innovació com ara la demostració, les proves, els projectes pilot i la seva comercialització. Les empreses també es beneficiaran de 12 dies de serveis d’assessorament empresarial i d’acceleració.

Onze de les pimes seleccionades per rebre finançament han estat franceses. Van seguides de deu d’espanyoles i de nou israelianes. La majoria de les empreses seleccionades operen en l’àmbit de les TIC, la salut o l’enginyeria.

Entre les empreses seleccionades s’hi troba la catalana MillorBattery que rebrà 1.198.000 euros de finançament europeu per finalitzar els desenvolupaments necessaris abans de la comercialització d’una bateria per a cotxes elèctrics i híbrids que permeti més densitat d’energia, és a dir, més autonomia, un sistema més precís de seguiment de la càrrega i reduir el pes dels vehicles elèctrics.

En el marc del règim de FTI hi ha 14 projectes innovadors que han obtingut suport per poder accedir al mercat amb més rapidesa (33 milions d’euros).

En total, la Comissió Europea atorga 33,2 milions d’euros a 14 projectes innovadors, en els quals participen 56 socis de dinou països. Cadascun dels projectes seleccionats rebrà prop de 2 milions d’euros d’acord amb el capítol anomenat «Via ràpida cap a la innovació» (FTI) del projecte pilot del Consell europeu d’innovació.

La «Via ràpida cap a la innovació» dóna suport a conceptes avançats madurs que ja han estat sotmesos a assaig. Els projectes poden rebre fins a 3milions d’euros en els quals participen tres o cinc socis, incloses pimes i la majoria dels participants del sector. Les pimes participants també tenen accés a un assessorament empresarial gratuït i a serveis d’acceleració.

Diverses empreses o entitats catalanes participen en diferents projectes seleccionats. La fundació IMO és la coordina del projecte Humaneye on hi participen tres socis europeus més per desenvolupar un element de titani que es pugui implantar per combatre les deformacions de la còrnia. Bettair i Isglobal són dos dels cinc socis europeus  que participen en el projecte MappingAir que permet crear un mapa de la contaminació de les ciutats amb un nivell de detall inèdit fins ara. Finalment el Barcelona Supercomputing center és el coordinador del projecte MASTECS d’anàlisi de dades. En total aquestes quatre organitzacions rebran 2.768.286 euros.

Rerefons

L’accelerador i la Via ràpida cap a la innovació són una part central del projecte pilot del Consell europeu d’innovació, centrat en productes, serveis, processos o models de negoci radicalment nous que obrin nous mercats. Entre el 2018 i el 2020 el projecte pilot del Consell europeu d’innovació aportarà gairebé 3 milions d’euros per a dur a terme innovacions d’avantguarda creadores de mercats en el marc del programa Horitzó 2020, el programa plurianual de recerca i innovació de la UE. A partir d’ara, l’accelerador del Consell europeu d’innovació (antiga fase 2 de l’instrument per a les pimes) oferirà capital d’inversió a més d’una subvenció. Les empreses innovadores només poden demanar una subvenció o un finançament combinat de fins a 17,5 milions d’euros per expandir-se ràpidament i eficaçment. Les subvencions disponibles se situaran entre els 0,5 i els 2,5 milions d’euros i la inversió en capital social pot pujar fins a 15 milions d’euros. La data límit de la propera convocatòria de l’accelerador del Consell europeu d’innovació (finançament únic i combinat) i de la Via ràpida cap a la innovació són, respectivament, el 9 d’octubre del 2019 i el 22 d’octubre del 2019.

Més informació

Llista de projectes seleccionats en el marc de l’accelerador del Consell europeu d’innovació

Llista de projectes seleccionats en el marc de la FTI

Mapa de tots els projectes finançats amb càrrec a l’accelerador del Consell europeu d’innovació

Mapa de tots els projectes finançats en el marc de la FTI

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.