La UE inverteix 6.200 milions d’euros en infraestructures de transport sostenibles, segures i eficients

0
1989

22 de juny

La Comissió ha seleccionat 107 projectes d’infraestructures de transport per rebre més de 6.000 milions EUR en subvencions de la UE procedents del Mecanisme Connectar Europa (MCE), l’instrument de la UE per a la inversió estratègica en infraestructures de transport. Més del 80% del finançament donarà suport a projectes que ofereixin una xarxa més eficient, ecològica i intel·ligent de ferrocarrils, vies navegables interiors i rutes marítimes al llarg de la xarxa transeuropea de transport (RTE-T). A més, els projectes reforçaran els corredors solidaris UE-Ucraïna, creats per facilitar les exportacions i les importacions d’Ucraïna.

També s’ha prioritzat el finançament de les principals connexions ferroviàries transfrontereres al llarg de la xarxa bàsica de la RTE-T. Entre ells figuren, en particular, el túnel de base del Brennero (que uneix Itàlia i Àustria), Rail Baltica (que connecta els tres Estats bàltics i Polònia amb la resta d’Europa), així com el tram transfronterer entre Alemanya i els Països Baixos (Emmerich-Oberhausen), entre d’altres.

Els ports marítims d’Irlanda, Grècia, Espanya, Letònia, Lituània, els Països Baixos i Polònia rebran finançament per desenvolupar el subministrament d’electricitat a port per tal de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels vaixells amarrats.

Per contribuir que el transport per vies navegables interiors estigui preparat per al futur, es modernitzaran les infraestructures al llarg de les vies navegables transfrontereres Sena-Escalda entre França i Bèlgica. També es modernitzaran els ports interiors de les conques del Danubi i del Rin, com ara Viena i Andernach.

Per continuar augmentant la seguretat i la interoperabilitat del transport ferroviari de la UE, s’instal·larà el Sistema Europeu de Gestió del Trànsit Ferroviari (ERTMS) en trens i línies ferroviàries a Txèquia, Dinamarca, Alemanya, França, Àustria i Eslovàquia. A les carreteres, diversos Estats membres de la UE desplegaran sistemes i serveis de transport intel·ligents (STI), en particular els STI cooperatius (STI cooperatius) per aconseguir un transport més segur i eficient. Diversos Estats membres rebran suport als projectes europeus de gestió del trànsit aeri, amb vista a augmentar l’eficiència del transport aeri i crear un cel únic europeu.

Antecedents

Els 107 projectes han estat seleccionats d’un total de 353 presentats en resposta a la convocatòria de propostes publicada al 2022.

El finançament de la UE adoptarà la forma de subvencions, que es faran servir per cofinançar els costos totals del projecte.

En el marc del programa de transport del MCE per al període 2021-2027, es disposa de 25.800 milions EUR per a subvencions destinades a cofinançar projectes de la RTE-T als Estats membres de la UE. Des del 2014, el MCE ha donat suport a gairebé 1,300 projectes, amb un total de 29 400 milions EUR al sector del transport (exclosa la selecció proposada avui).

Hi ha més oportunitats de finançament disponibles en el marc del MCE Transport, amb la convocatòria de mobilitat militar del 2023 actualment oberta fins al 21 de setembre del 2023 i les convocatòries del Mecanisme per a la Infraestructura per als Combustibles Alternatius fins al 7 de novembre del 2023. Les properes convocatòries de propostes del MCE «Transport» es posaran en marxa cap a finals de setembre de 2023.

Per a més informació

Llista de projectes subvencionats

Qüestionari Sobre la convocatòria de propostes del MCE «Transport», resultats de 2022

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.