L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú perd la qüestió de confiança i s’obre la porta a una moció de censura

0
155

Els grups de l’oposició tenen trenta dies per presentar-la i, si no ho fan, el pressupost del 2013 s’aprovarà per "silenci administratiu"

Vilanova i la Geltrú (ACN).- L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras (CiU), ha perdut la qüestió de confiança lligada a l’aprovació del pressupost per al 2013 a la qual s’ha sotmès aquest dijous al vespre en el transcurs d’un ple extraordinari. Tots els grups de l’oposició -PSC, ICV, PP i la CUP- han votat en contra de la moció i, per tant, del pressupost. Ara, el reglament diu que els grups tenen un termini de 30 dies per presentar una moció de censura i que tiri endavant, si no és així, es considerarà atorgada la confiança a Lloveras i també al pressupost per "silenci administratiu". Tots els grups han criticat la decisió del govern municipal, mentre que l’alcaldessa ha manifestat que aquest període serà "positiu".

Després que aquest dilluns els grups de l’oposició de Vilanova i la Geltrú, a excepció del PP que va abstenir-se, van posicionar-se en contra de l’aprovació del pressupost per al 2013, el govern municipal va anunciar que sotmetria els números a una qüestió de confiança. D’aquesta manera, aquest dijous al vespre s’ha convocat un ple extraordinari en què l’alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, s’ha sotmès ha una qüestió de confiança que ha acabat perdent amb l’oposició de tots els grups (PSC, ICV, PP i la CUP).

Davant d’aquest fet, Lloveras ha explicat que ara s’obre un període de trenta dies en què els grups municipals poden presentar una moció de censura i, per tant, presentar una alternativa de govern. Si no és així, s’aprovaria automàticament el pressupost per al 2013 elaborat per l’equip de govern de CiU i es ratificaria Lloveras com a alcaldessa de la ciutat.

Segons l’alcaldessa, aquest període de trenta dies que s’obre a partir d’ara serà "positiu" perquè "en el dia a dia portem dinàmiques que no ens deixen veure allò que és més important" i, per tant, "és positiu fer una parada, reflexionar i observar què passa a la ciutat i poder tirar endavant de manera més positiva". El govern municipal ha estès la mà a tots els grups perquè durant aquest temps es puguin negociar diferents propostes relacionades amb el pressupost i "intentar arribar a una proposta consensuada".

CiU compta amb un total de 9 regidors al consistori, seguits del PSC amb 8, el PP amb 3, la CUP també amb 3, i ICV amb 2. Per poder presentar una moció de censura l’oposició necessita obtenir 13 regidors i, per tant, s’haurien de posar d’acord un mínim de tres partits per poder arribar a aquesta xifra.

L’oposició, en contra

Tots els grups de l’oposició de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han votat en contra de la qüestió de confiança a la qual s’ha sotmès el govern municipal. A més, han criticat que l’alcaldessa decidís prendre aquesta decisió després de la impossibilitat d’aprovar el pressupost durant el ple municipal d’aquest dilluns i li han retret que no donés més temps per arribar a un consens.

Des del PSC, Joan Ignasi Elena, ha denunciat que CiU ha volgut fer un "cop de força" que "ha estat un error", ja que després d’aquesta moció "estem en una situació especialment greu". Elena ha manifestat que el seu partit "no descarta res", respecte el fet de plantejar un govern alternatiu a través d’una moció de censura, perquè creu que "la ciutat necessita un canvi de rumb perquè la política actual ha fet fallida i ha perdut la confiança".

D’altra banda, el regidor de la CUP, Marc Font, ha defensat que un govern en minoria com el de CiU a Vilanova "està obligat a ser més dialogant i transparent" i creu que "la justificació del govern municipal que es trobava en un bloqueig sistemàtic no ha passat perquè s’han pogut aprovar diferents aspectes com les taxes municipals". Font ha explicat que en aquests trenta dies no tanquen la porta a res però creu que "haurem de valorar com s’ha governat fins ara i també com ho va fer el govern anterior del tripartit, per valorar allò que sigui millor per tirar endavant la ciutat".

Des del PP, Santi Rodríguez, ha manifestat que "hem viscut gairebé dos anys amb estires i arronses i aquest no és el millor escenari per un govern municipal". Per això, creu que ara "tots hem de deixar de burxar la ferida, agafar fil i agulla i començar a parlar des de zero i intentar consensuar un projecte entre el major número de forces polítiques que donin una certa estabilitat al govern".

Finalment, la regidora d’ICV, Iolanda Sánchez, que s’ha mostrat totalment en contra del pressupost presentat per CiU, ha manifestat que "ara treballarem en la línia de fer possible un altre full de ruta" i perquè "no s’aprovi el pressupost". Per ella, els números municipals "no són prou solidaris i combatius amb la crisi".

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.